FLERE JENTER: Kimberley Emilie Mathisen oppfordrer flere jenter til å stå frem som gamere.
FLERE JENTER: Kimberley Emilie Mathisen oppfordrer flere jenter til å stå frem som gamere. Foto: Glenn Olsen

Kimberley (28) vil ha flere kvinnelige spillvenner

Kimberley Emilie Mathisen (28) spiller Fortnite i opptil 50 timer hver uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Flere jenter må begynne å spille. Vi trenger mange, både kompetitivt og for moro skyld, sier 28-åringen fra Drammen.

For 13 år siden startet den brennende interessen. Kimberley Emilie Mathisen oppdaget et enormt samfunn i spillverdenen.

– Det begynte med Call of Duty på Xboks. Samboeren min spilte veldig mye, og så ville jeg også ha litt oppmerksomhet, så jeg begynte jeg også, ler Mathisen.

– Jeg husker også at jeg synes det var deilig å bare ha noe å slappe av med og legge skolearbeidet til side.

Mathisen forteller at hun har fått et mye større nettverk etter at hun begynte å spille.

– Jeg oppdaget jo et samfunn som var kjempestort, og jeg har fått venner over hele verden. En av mine aller beste venner er en fra England - vi har spilt og snakket sammen både via skype og games i 10-13 år. Han kom til Norge i fjor og ble med på et spilltreff så vi fikk møttes for første gang.

Kimberley (28) fra Drammen mener det bør bli med aksepter at jenter spiller. Foto: Privat
Kimberley (28) fra Drammen mener det bør bli med aksepter at jenter spiller. Foto: Privat

– Gjerne mer

I tillegg til å være mamma og stå i full jobb, får hun presset inn en god del timer med spilling likevel. Og på fritiden går hun under gaming-navnet «Foxybaben».

– Jeg spiller vel mellom 4-7 timer om dagen, og i helgene opptil 17-18 timer, forteller Mathisen.

– Men jeg skulle gjerne ha spilt mer hvis jeg hadde kunnet det. Hvis jeg reiser på LAN så kanskje jeg får spilt enda mer, legger hun til.

SOSIALT: Mathisen sier hun oppdaget et enormt sosialt nettverk gjennom spillverdenen. Foto: Thomas Gitlevaag
SOSIALT: Mathisen sier hun oppdaget et enormt sosialt nettverk gjennom spillverdenen. Foto: Thomas Gitlevaag

LAN er et dataspilltreff hvor flere samles for å spille sammen over et delt nettverk.

Mathisen sier hun håper det blir mer akseptert å spille blant jenter.

– Hvis man ser på gaming som E-sport er det ikke en likestilt sport. Vi jenter prøver så godt å komme frem og da er kjedelig å ikke bli sett. Jeg håper gaming blir mer akseptert etterhvert. Heldigvis ser det ut til at det går litt fremover, sier hun.

Gradvis stigning

Pressekontakt for det årlige spilltreffet «The Gathering», Simon Eriksen Valvik sier de ser en gradvis stigning på antall jenter og kvinner som møter opp.

– Statistikken viser nå at tolv prosent av de som deltar er jenter og de resterende er gutter. Men tallene begynte jo på seks prosent da vi startet med treffet, så en gradvis økning ser vi jo, forklarer Eriksen Valvik.

ØKNING: Pressekontakt for The Gathering, Simon Eriksen Valvik sier det er en gradiv økning i kvinnelige deltakere. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ØKNING: Pressekontakt for The Gathering, Simon Eriksen Valvik sier det er en gradiv økning i kvinnelige deltakere. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Han understreker at treffet gjør stadig tiltak for å rekruttere flere kvinnelige deltakere.

– Mange tenker at det kun er krigsspill, som Call of Duty, men vi ønsker alle spill velkommen. Vi er stadig på utkikk etter nye tiltak for å få flere jenter til å delta. Teknologien utvikler seg raskt hele tiden så vi må se hva som rører seg der ute og tilpasse vårt tilbud etter det.

Eriksen Valvik sier at gjennomsnittsalderen blant de kvinnelige deltakerne er rundt 20 år.

The Gathering på Hamar har årlig mellom 6000-7000 deltakere.

Ikke alene

Mathisen er ikke alene om denne genuine spillinteressen.

– Både jeg og samboeren min spiller. Vi har rigget oss til i stua hvor jeg spiller på data og han på Playstation.

– Til og med datteren vår spiller litt innimellom, forteller Mathisen.

Hun forklarer at de har satt tydelige regler for datterens spillvaner.

– Nei det er ikke lov til å spille mer enn halvannen time i helgen, og ingenting i ukedagene. Hun får lov til å se på oss når vi spiller Fortnite, men vi har gjort det klart og tydelig at dette ikke er ekte virkelighet, sier 28-åringen.

– Viktig å vise støtte

Mathisen synes det er veldig viktig at foreldre involverer seg i barnas spilling.

– Det kan være en fin avlastning for mange barn, man går inn i et rollespill. Jeg tror også det kan gjør mye for selvfølelsen, når man for eksempel vinner et level.

– Jeg kjenner på det selv. Når jeg vinner og får tilbakemeldinger på at jeg er god, så blir jeg jo stolt og selvtilliten går jo opp når man får til ting. Hvis min datter velger å bli en hardcore gamer skal jeg stå å heie, forteller Mathisen.

Flest gutter

Dataspill-trenden går kraftig ned hos jenter når de blir eldre viser tall fra Medietilsynets undersøkelse. Foto: Medietilsynet
Dataspill-trenden går kraftig ned hos jenter når de blir eldre viser tall fra Medietilsynets undersøkelse. Foto: Medietilsynet

Tall fra «Barn og medier-undersøkelsen 2018» viser at 42 prosent av jenter på 18 år spilte spill i perioden 2016 til 2018, mens 93 prosent av guttene på 18 år spilte.

– Tallene viser at langt flere gutter enn jenter spiller dataspill. Undersøkelsen viser også at det er minst forskjell i spillvaner når barna er i 9–10-årsalderen, sier direktør i Medietilsynet Mari Velsand.

Tall viste også at totalt 63 prosent av jentene i alderen 9 – 18 år spilte, mens tilsvarende tall i 2016-undersøkelsen var 76 prosent.

– Etter hvert som de blir eldre, går dataspill-trenden kraftig ned hos jentene men holder seg stabil blant guttene. 46 prosent av jenter på 16 år oppgir at de spiller spill, mens hele 92 prosent av guttene sier det samme.