TREKKER SEG: USAs utenriksminister Mike Pompeo, her i en samtale med president Donald Trump, kunngjorde fredag at amerikanerne trekker seg fra INF-avtalen.
TREKKER SEG: USAs utenriksminister Mike Pompeo, her i en samtale med president Donald Trump, kunngjorde fredag at amerikanerne trekker seg fra INF-avtalen. Foto: Andrew Harnik

USA trekker seg fra atomavtale

Erna Solberg forstår hvorfor USA nå trekker seg fra nedrustningsavtalen INF, men er ikke glad for avgjørselsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det kjent at USA trekker seg fra nedrusningsavtalen INF. Det opplyser utenriksminister Mike Pompeo.

Utenriksministeren begrunner valget med at USA mener avtalen er ensidig på avtale-motparten Russland.

– Russland har i årevis brutt betingelsene i avtalen uten tegn til anger, sa Pompeo til det amerikanske utenriksdepartementet fredag.

– Disse bruddene setter millioner av europeere i fare. Det er vår plikt å svare med passende midler, sa utenriksministeren, ifølge CNN.

Avtalen har vært en viktig garanti for europeisk sikkerhet siden slutten på den Kalde krigen.

– Ikke glad

Statsminister Erna Solberg mener det er Russland som har ansvar for at nedrustningsavtalen ikke lenger fungerer som avtale.

– Vi har støttet USA sitt synspunkt om at Russland nå bryter avtalen, sier statsministeren til TV 2.

Selv om Solberg forstår USAs avgjørelse, er hun ikke glad for at de nå trekker seg.

FORSTÅELIG: Erna Solberg forstår USAs avgjørelse, men er ikke glad for at det har blitt slik. Foto: TV 2
FORSTÅELIG: Erna Solberg forstår USAs avgjørelse, men er ikke glad for at det har blitt slik. Foto: TV 2

– Vi har jo alltid et ønske om at en slik avtale skal fortsette. Vi skulle gjerne hatt tryggheten om at vi er på et nedrustningsspor, og ikke et opprustningsspor.

Ønsker samarbeid

President Donald Trump og hans nærmeste rådgivere har lenge signalisert at USA vil trekke seg fra avtalen. Både USA og flere europeiske ledere har siden 2014 anklaget Russland for å bryte betingelsene i avtalen.

Pompeo legger til at USA fortsatt ønsker samarbeid med Russland om nedrustning.

INF-avtalen ble inngått i 1987 mellom USA og Sovjetunionen, og forbyr bakkebaserte krysserraketter med en rekkevidde på mellom 500 og 5000 kilometer. Avtalen er sett på som en bærebjelke i våpenkontrollen mellom stormaktene siden den kalde krigen. USA mener Russland har gjort seg skyldig i brudd på avtalen, noe Russland benekter.

Utmeldingen tar seks måneder å fullføre og kan bli avlyst hvis Russland endrer kurs før de seks månedene er omme.​

– Vi har fulgt betingelsene til punkt og prikke i mer enn 30 år, men vil ikke la oss begrense av den mens Russland feiltolker den, sa president Trump i en uttalelse fredag.

– Vi kan ikke være det eneste landet i verden som er ensidig bundet av denne avtalen, eller noen annen avtale, sa presidenten.

Senker terskelen for atomangrep

Senest i september slo Nato fast at Russland har brutt INF-avtalen ved å utplassere en ny type missiler som forsvarsalliansen kaller SSC-8 «Screwdriver».

De åtte meter lange krysserrakettene kan ifølge NATO bære atomstridshoder.

NATOs generalsekretær Jens stoltenberg sa nylig til TV 2 at Russland senker terskelen for atomangrep i Europa ved å bryte INF-avtalen​.

USAs nasjonale etterretningsdirektør Dan Coats har sagt at Russland har utplassert flere rakettbataljoner med disse presisjonsvåpnene. Før årsskiftet ble det slått fast at de utgjorde både en direkte konvensjonell og kjernefysisk trussel mot store deler av Europa.

SSC-8-missilene kan avfyres fra mobile utskytingsramper og er lette å gjemme vekk. De landbaserte krysserrakettene, som i Russland går under betegnelsen 9M729 Iskander, kan nå en hastighet på opp til 2100 meter i sekundet, og kan også frakte atomstridshoder fra krigsskip.