Her blir den polske konsulen bortvist fra Hamar sentrum

Den polske konsulen som har fått tre uker på seg til å forlate Norge, ble i sommer også bortvist fra Hamar sentrum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er utenriksdepartementet som har gitt beskjed til polske myndigheter om at konsul Slawomir Kowalski må forlate landet innen 5. februar.

De mener han har oppført seg aggressivt og truende flere ganger, og over lengre tid.

– Klagene går på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, og også klager om at han har forhindret offentlige tjenestemenn i å utføre arbeidet sitt, sier pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde i UD til TV 2.

Filmet bortvisning

Diplomaten fra Polen har filmet ett av sine møter med norsk politi. Da et polsk par ville ha med konsulen på et møte med barnevernet på Hamar, ble politiet tilkalt.

I den 15 minutter lange videoen ser man at fire uniformerte polititjenestemenn kommer inn i lokalene. Etter en samtale med barnevernet, kommer til slutt alle fire mot konsulen og ber ham om å forlate lokalene.

Det oppstår en diskusjon, der Kowalski påberoper seg både sin rett til å være til stede, og understreker sine diplomatiske rettigheter. Kowalski blir til slutt presset ut av lokalene. TV 2 har vist filmen til barnevernsadvokat Curt A. Lier, som reagerer på politiets fremgangsmåte.

– Det at konsulen er til stede har han åpenbart anledning til, ettersom barnas foreldrene har bedt om det. Så vet ikke jeg hva som skjer før filmen starter, men fra han begynner opptaket til politiet kommer, er det ganske åpenbart en overreaksjon i måten han blir bortvist på, sier Lier til TV 2.

Politiet på Hamar mener de hadde god grunn til å bortvise diplomaten. Før filmingen startet, skal han ha oppført seg ufint.

– Han opptrådte svært forstyrrende, sågar kverulerende og tidvis truende, sier Johan Martin Welhaven, som er leder for påtaleenheten ved Innlandet politidistrikt.

Bortvist fra Hamar

I videoen hører man politiet be Kowalski komme seg ut, og at han har å holde seg borte fra Hamar sentrum i 24 timer. Dette har ikke politiet anledning til, mener advokat Lier.

– Han blir altså bortvist, ikke bare fra bygningen, men fra Hamar sentrum i 24 timer. Dette er ikke nødvendig, og det er ikke forholdsmessig med tanke på de kravene som stilles til en slik beslutning fra politiet.

– Har de lov til det?

– Etter min mening er det i grenseland om de i det hele tatt kan bortvise ham. Men å bortvise fra Hamar sentrum i 24 timer har de ikke lov til, sier Lier.

Hvorfor den polske diplomaten måtte bort fra Hamar sentrum, er politiet litt vage på.

– Det ble tatt noen beslutninger der og da for å sikre at barnevernet skulle kunne gjennomføre det planlagte møtet med den polske familien, sier Welhaven.

– Men hvorfor måtte han helt ut av Hamar sentrum?

– Jeg viser til det svaret jeg har gitt, avslutter politiadvokaten.

Ifølge utenriksdepartementet har konsulen frist til 5. februar med å forlate Norge.

Saken har vekket voldsom oppsikt i Polen, der mediene har brakt flere saker om utvisningen. Norge sammenlignes med Russland, som er det eneste landet som tidligere har utvist en polsk konsul.

Den polske tv-stasjonen TVP skriver på sine nettsider at flere EU-land har bedt om en redegjørelse om saken fra norske UD. Til TV 2 sier EU-delegasjonen i Oslo at de ikke vil kommentere denne saken.

Norsk UD avviser også at de har fått en henvendelse fra EU.