Følg avstemningen direkte her:

Stemte ja – kan ikke forlate EU uten avtale

Tirsdag stemte Underhuset over veien videre for brexit-avtalen. Underhuset ønsker en annen avtale for irskegrensa, og vil ikke forlate EU uten en avtale. Samtidig nekter EU å reforhandle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Underhuset vedtok med 317 mot 301 stemmer krav om endring i brexitavtalens løsninger for irskegrensa.

Underhuset stemte tirsdag kveld også ja til forslaget om at Storbritannia ikke kan forlate EU uten en avtale.

Ønsket mandat

Storbritannias statsminister Theresa May ba Underhuset om mandat til å kreve betydelige endringer i utmeldingsavtalen hun har fremforhandlet med EU.

Til tross for at hun fikk dette mandatet tirsdag, gjorde EU det tirsdag kveld klart at det blir uaktuelt å reforhandle avtalen.

– Utmeldingsavtalen er ikke åpen for reforhandling, sier en talsmann for president Donald Tusk.

Avstemning

Tirsdag kveld stemte Underhuset over syv vedtektsforslag, som potensielt kunne gi May det mandatet hun trengte til å kunne reforhandle avtaleteksten.

To av de syv forslagene fikk flertall. Disse forslagene går på at Storbritannia ikke kan forlate EU uten en avtale, samt at en brexit-avtale må ha en annen løsning for irskegrensa.

Forslagene sender et klart budskap til EU om hva som skal til for å få avtalen vedtatt, mener May.

– Når jeg drar til Brussel for å be om de endringene Underhuset krever, trenger jeg så sterk ryggdekning som mulig, har statsministeren tidligere uttalt.

Foreløpig er altså ikke Brussel interessert i dette.

Backstop

Det May særlig ønsker å reforhandle, er avtalens såkalte reserveløsning for irskegrensa, ofte omtalt som en «backstop» for Nord-Irland.

Denne reserveløsningen er kun ment å tre i kraft som en siste utvei hvis ingen annen enighet kommer på plass.

Det skal da innføres en midlertidig tollunion mellom EU og Storbritannia, samtidig som Nord-Irland underlegges store deler av regelverket for det indre marked.

Formålet er å garantere fri flyt av varer over irskegrensa, noe som regnes som avgjørende for fredsprosessen på øya. Motstandernes frykt er at reserveløsningen skal kunne bli en «felle» som fanger Storbritannia i en uønsket tollunion med EU på ubestemt tid.

Kravet har derfor vært en absolutt grense for hvor lenge ordningen kan være, eller en klausul som gjør det mulig for britene ensidig å trekke seg ut.

Nærmere kaos

EU har på sin side sagt klart nei til å gjenåpne forhandlinger om slike klausuler.

Det europeiske ledere derimot har sagt seg villige til, er å begynne å forhandle om permanente ordninger for å sikre at EU og Storbritannia aldri trenger å ta reserveløsningen i bruk. Men britene er dypt splittet i spørsmålet om hvordan slike permanente ordninger bør se ut.

Samtidig øker risikoen hver eneste dag for en kaotisk skilsmisse der Storbritannia krasjer ut av EU uten å ha noen avtale på plass.

Dersom avtalen ikke blir endret, vil den tre i kraft fra 29. mars.

(NTB / TV 2)