PÅTALEMYNDIGHETEN: Statsadvokatene Per Egil Volledal, Guro Hansson Bull og Kari Hangeland Buvik leder påtalemyndighetens sak i den svært omfattende overgrepssaken i Nedre Romerike tingrett.
PÅTALEMYNDIGHETEN: Statsadvokatene Per Egil Volledal, Guro Hansson Bull og Kari Hangeland Buvik leder påtalemyndighetens sak i den svært omfattende overgrepssaken i Nedre Romerike tingrett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Slik avdekket politiet Norges største overgrepssak

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (TV 2): Overgrepssaken med hundrevis av fornærmede gutter begynte da politiet selv ga seg ut for å være en 14 år gammel gutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble begynnelsen på «Operasjon Sandra» i det som den gang het Romerike politidistrikt.

En mor hadde henvendt seg til politiet i juni 2016. Hun fattet mistanke om at «Sandra», som sønnen hennes hadde vært i kontakt med på sosiale medier, i virkeligheten var en annen.

For å finne ut hvem som skjulte seg bak kontoen, tok politiet over samtalen fra den 14 år gamle guttens side. De beslagla telefonen hans og gjennomførte et tilrettelagt avhør.

Den gangen ante ikke politiet hvilken enorm sak de stod overfor.

Løslatt fra varetekt

Politiet fikk raskt svar på hvem «Sandra» egentlig var, og gikk til pågripelse av mannen som nå er tiltalt. Den 10. juni ble han varetektsfengslet i to uker.

Da mannen slapp ut fra varetekt 28. juni, fortsatte overgrepene, ifølge tiltalen. Da hadde han imidlertid byttet navn fra «Sandra» til «Henriette» og dermed stjålet identiteten til en ny ung jente. De to jentene er de eneste kvinnelige fornærmede i saken.

Først da politiet ble oppmerksomme på tiltaltes aktivitet som «Henriette», kunne de ved hjelp av IP-adresser spore opp de mange hundre fornærmede i saken.

– Modusen er lik både før og etter den første fengslingen. I ettertid ser vi at han selvsagt aldri skulle vært løslatt, sier statsadvokat Guro Hansson Bull til TV 2.

Hun er aktor i saken sammen med statsadvokatene Per Erik Volledal og Kari Hangeland Buvik. Aktoratet har varslet at de kan komme til å be om forvaringsstraff for 26-åringen.

En million samtaler

Samtalene med de de 268 fornærmede guttene som inngår i tiltalen, foregikk på chattetjenestene Kik og Line i perioden 2011 til 2016. Enkelte av overgrepene har også skjedd på Snapchat, Instagram, Omegle og Tinder. I tillegg har politiet gitt en straffereaksjon for overgrep mot ytterligere 160 gutter i form av en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse.

I RETTEN: Forsvarerne Gard Andre Lier og Gunhild Bærum forsvarer 26-åringen. Her i samtaler med aktor Guro Hansson Bull.
I RETTEN: Forsvarerne Gard Andre Lier og Gunhild Bærum forsvarer 26-åringen. Her i samtaler med aktor Guro Hansson Bull. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det innebærer at kun de aller mest alvorlige forholdene er tatt med i tiltalen for å begrense tidsbruken utover det nødvendige.

– Da saken kom til oss fra politiet, var det omtrent dobbelt så mange fornærmede som det vi står igjen med i tiltalen, sier statsadvokat Volledal i sitt innledningsforedrag.

Det er sendt hundretusener av bilder og filmer, men ikke alle er straffbare.

Tiltalte erkjenner at han, ved trusler, har skaffet seg minst 16.463 seksualiserte filmer. Noen av dem har han sendt videre til andre gutter som eksempler på hvordan de skulle lage sine egne seksualiserte filmer.

Tiltalte stiller i retten med en hvit skjorte med en lys genser over. Han har på seg en mørk bukse og svarte joggesko. Tre av de fornærmede har møtt opp i tingretten for å høre 26-åringens forklaring.

Det er foreløpig ikke bestemt hvor mange av de fornærmede som skal vitne for retten.

Ingen møtte «Sandra»

I samtalene med de fornærmede, som er i alderen 10 til 22 år, har tiltalte begynt med å be om bilder og video av mindre alvorlig karakter. I bytte har han lovet nakenbilder av «Sandra», samt verdifulle gjenstander.

Når guttene omsider har gått med på å sende seksualisert materiale, har «Sandra» truet med å publisere materialet om ikke de fortsatte å gjøre som hun sa.

– Men ingen har møtt «Sandra». Det er heller ikke noen som har snakket med henne på telefon, for den har det vært noe kluss med. Og videosamtalene har gått én vei, sier Volledal.

I stedet har «Sandra» i samtalene fortalt at hun har en mannlig venn, nemlig den tiltalte mannen. Hun har lagt til rette for at de fornærmede har kunnet møte ham for å utveksle gjenstander og penger, blant annet.

– «Sandra» har hatt en evne til å være omtrent jevnaldrende med guttene, ha en felles bekjent eller bo omtrent samme sted som dem, forteller statsadvokaten.

Var fotballdommer

For flere av forholdene er det særlig lagt vekt på tiltaltes misbruk av tillitsforhold.

Det dreier seg i stor grad om samtaler der 26-åringen, forkledd som «Sandra», skrev at han elsket de unge guttene, og at han anså dem som kjærester. Han lovet at de skulle få kysse «Sandra», mens andre ble lovet verdifulle gjenstander og penger.

For overgrepet mot den eldste av de fornærmede, en 22 år gammel mann, gjelder utnyttelsen av tillitsforhold at fornærmede jobbet som tiltaltes assistentdommer i fotball.

Statsadvokat Guro Hansson Bull opplyser likevel at de ser på jobben som fotballdommer som svært lite relevant for saken.

– Overgrepene som tiltalen gjelder, har i all hovedsak foregått over Internett, understreker Bull.

Ved to anledninger har tiltalte møtt gutter under 18 år og gjennomført seksuelle handlinger med dem. Han erkjenner delvis straffskyld for dette. En av guttene skal ha fått 350 kroner, mens den andre ble lovet nakenbilder av «Sandra».

Mannen er også tiltalt for syv ganger å ha forsøkt å møte barn og gjennomføre seksuelle handlinger med dem. Fem av barna var under 16 år gamle. Ingen av de syv guttene møtte opp, én av dem fordi han ikke fikk lov til å ta tog alene. Tiltalte nekter straffskyld for alle forsøkene på å gjennomføre seksuelle handlinger med gutter under 16 år.

Saken er så omfattende at det er satt av hele 180 dager til rettsforhandlingene, som etter planen skal avsluttes 30. september. Saken skal gå for lukkede dører av hensyn til ofrene og sakens opplysning. Pressen har adgang til å være til stede, men har fått forbud mot å referere opplysninger som kan identifisere noen av de fornærmede.