stor snøskredfare:

200 evakuert: – Særdeles stor fare for liv og helse

Opptil 200 personer er hittil evakuert, eller planlagt evakuert, etter flere snøskred i Nord-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var kaotisk når vi kom på jobb i natt. Alle som ble vurdert evakuert, ble evakuert, og de siste menneskene hentet vi ut klokken 02, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson.

Ingen er meldt savnet og politiet har heller ikke fått meldinger om personskader som en følge av snøskred.

Selv om det er vanskelig for operasjonlederen å spå hvordan situasjonen vil bli i dag, har han fått meldinger om at nedbøren har stoppet og at vinden har gitt seg.

Ifølge Varsom ligger farenivået fortsatt på tre i Lofoten og Vesterålen, som betyr betydelig fare for skred.

– Staben er hjemme og sover nå, også er de tilbake klokken 08. Det er planlagt å fly ut med helikopter slik at geologer kan vurdere skredfaren fra luften, sier Bo Nilsson.

Kommunen vil bruke tirsdagen til å jobbe med å løse midlertidig boende for de evakuerte. Operasjonslederen

– Mitt inntrykk er at naboer som ligger utenfor faresonen, enten de har små eller store hus, har gjort plass til alle de evakuerte i natt. Det er fantastisk at folk stiller opp når trenges, sier operasjonslederen.

Flere skred mandag

En rekke snøskred har gått over kremmervikveien i Ballstad i Nordland.

Det Norske Veritas har evakuert 20 personer fra Ballstadlandet og inn til kai ved Jokerbutikken i Ballstad.

Over 200 personer ble evakuert, og både politi og kystvakt bistår med arbeidet. Rundt 100 personer ble evakuert fra Skjelfjord, og 100 personer på Ramberg ble evakuert.

– Stor fare

Klokken 17 holdt fylkesberedskapsrådet et beredskapsmøte om videre tiltak i forbindelse med skredfaren og uværet som herjer nord i landet.

– De som får beskjed om å evakuere må følge disse rådene. Det er særdeles stor fare for liv og helse, sier Tom Cato Karlsen, fylkesmannen i Nordland, til TV 2.

Europavei 10 i Lofoten fra Nappstraumen og vestover er stengt på fire ulike steder. Fylkesmannen forklarer at mange av veiene ligger nede ved vannet med et bratt fjell rungende over seg. Derfor er det såpass stor fare på veiene.

– Stort sett hver eneste bygd i Flakstad kommune er isolert. Også kommunesenteret Ramberg er isolert på grunn av rasfare, sier Karlsen.

Vanskelig vudering

På Vestvågøy kommune sine nettsider oppfordrer de personer som bor i områder med rasfare om å bo hos andre.

Det er midlertidig vanskelig å fastslå nivået på snøskredfaren, som nå er vurdert til farenivå tre.

– Det har ikke snødd så mye på så kort tid siden 1960-tallet. Og vinden går i alle retninger som gjør det vanskelig å evaluere situasjonen, forteller fylkesmann Tom Cato Karlsen.

Iløpet av kvelden kommer det to geologer til Leknes for å gjøre videre befaringer av snøskredfaren.

Ingen skadd

Stabsjef i Nordland politidistrikt, Bent Are Eilertsen, opplyser om at ingen personer er skadd etter uværet.

– Det er enkelte steder det er problematisk å evakuere fra. Dersom noen blir skadd, kommer vi til å ha store utfordringer med å få inn ambulanse og brann til stedet, forteller Eilertsen.

Han forteller at det er svært utrygt i hele Lofoten-området mandag kveld. De har i tillegg vansker med å få ut melding om evakuering til enkelte stedet.

I første omgang konsentrerer politiet seg om evakuering fra Ballstad, Skjelfjorden og Ramberg.

Befaring tirsdag

Geolog Odd Arne Mikkelsen skal befare fjellpartiene tirsdag morgen, og værvarselet er oppløftende, skriver Vestvågøy kommune i en pressemelding. Statens vegvesen kommer også med helikopter, som Forsvaret stiller med, for å skyte ned snøpartier.

Det vil kunne gi verdifull informasjon om snøpartienes tilstand, ifølge geologen.

Skredfaren i Lofoten betegnes som betydelig. Allerede har det gått flere skred vest i Lofoten i løpet av mandagen. Ingen har hittil blitt skadd, men da fylkesmann Tom Cato Karlsen i Nordland fikk en orientering om saken, oppsummerte han det slik til NRK:

– En særdeles farlig situasjon.

To geologer vil vurdere når de evakuerte kan flytte hjem igjen.

(TV 2 / NTB)