NY BEHANDLING: Eirik Jensen og samboeren Ragna Vikre ble avbildet da de ankom Oslo tingrett mandag. Jensen må nå gjennom en ny behandling av saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NY BEHANDLING: Eirik Jensen og samboeren Ragna Vikre ble avbildet da de ankom Oslo tingrett mandag. Jensen må nå gjennom en ny behandling av saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fagdommerne setter kjennelsen til side:

Jensen-saken skal behandles på nytt

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): Fagdommerne satte juryens kjennelse til side etter at den hadde frifunnet Eirik Jensen (61) for medvirkning til alvorlig narkotikakriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avgjørelsen til fagdommerne vil bli anket til Høyesterett, opplyser hans forsvarer John Christian Elden.

Dersom anken fra Jensen ikke fører frem, skal saken behandles på nytt i lagmannsretten med to fagdommere og fem meddommere.

Fagdommernes mulighet til å sette juryens kjennelse til side skal kun benyttes dersom de anser kjennelsen som «klart uriktig». Det har de altså ment at den var i dette tilfellet.

Jensen frustrert

Eirik Jensen var tydelig skuffet da fagdommernes avgjørelse ble kjent. Han sukket høyt og senket hodet da kjennelsen ble lest opp.

Senere møtte Jensen et samlet pressekorps på vei ut av retten. Han mener fagdommernes avgjørelse er å spytte på juryen.

– Prinsippet er at du skal dømmes av likemenn, dine egne. Denne gangen gjorde de det, og de gjorde det veldig samvittighetsfullt – det så man på tidsbruken. At vi da får en tilsidesettelse, er helt uforståelig for meg, sier Jensen.

– Har du krefter til en ny runde, Eirik Jensen?

– Det vet jeg ikke før jeg har kommet hjem og landet, sier han.

– Tar du tilsidesettelsen personlig?

– Det er det som ligger i ordet prestisje.

Samboeren: – En tragedie

Også Jensens samboer Ragna Vikre var svært frustrert på vei ut av rettssalen.

– Det er en tragedie. En stor sorg. Jeg er så sint, sier hun til TV 2.

Også Jensens forsvarer John Christian Elden er misfornøyd med fagdommernes beslutning.

– Jensen er ikke spesielt fornøyd med avgjørelsen, for å si det forsiktig, sier Elden etter å ha snakket med sin klient.

Bare en drøy time før fagdommernes tilsidesettelse, da juryformann Annstein Garnes leste opp juryens delvis frifinnelse, utbrøt Jensens samboer et høyt og tydelig «ja». Etterpå grep hun tak i Jensen og ga ham en klem.

Elden mener fagdommernes avgjørelse er en trist avslutning for juryordningen i Norge. Han har imidlertid stor tro på at Jensen vil bli frifunnet i en ny rettsrunde.

Overrasket ekspert

Siden onsdag formiddag har juryen drøftet hvorvidt den tidligere politimannen er skyldig eller ei.

Dersom fagdommerne hadde latt juryens kjennelse stå uberørt, ville juryen videre ha begynt å diskutere straffutmålingen. Grov korrupsjon har en øvre strafferamme på 10 års fengsel.

TV 2s rettskommentator Inge D. Hanssen har full forståelse for at Jensen er skuffet over fagdommernes avgjørelse.

– Jeg er overrasket. Jeg trodde de ville respektert bevisvurderingen. Jensen har all grunn til å være skuffet, sier han.

– Juryen har sittet sammen, først fem måneder i retten, så seks dager. De har vurdert og snudd på hver stein. Jeg er overrasket over at fagdommerne setter kjennelsen til side. De vurderer bevisene helt annerledes enn juryen, fortsetter Hanssen.

Hør vurderingen fra rettseksperten her:

Jensen har i fem måneder sittet tiltalt for grov korrupsjon og for å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj i samarbeid med hasjbaronen Gjermund Cappelen.

På vei inn i retten ønsket ikke Jensen å snakke med TV 2. Elden sa imidlertid at hans klient var overbevist om å bli frikjent.

I Oslo tingrett ble Jensen dømt til 21 års fengsel. Tingretten mente, i likhet med Spesialenheten for politisaker, at Jensen var en sentral brikke i narkotikaimperiet til Gjermund Cappelen.

Mens påtalemyndigheten mener at Jensen bør få lovens strengeste straff, la Elden ned påstand om full frifinnelse for sin klient. Han mener at det ikke finnes tilstrekkelig bevis mot politimannen.

Den tidligere polititoppen, som blant annet har vært leder for seksjonen for organisert kriminalitet, har helt siden pågripelsen i 2014 nektet straffskyld for anklagene.

– Dolket i ryggen

Jensen har tidligere uttalt at han føler seg «dolket i ryggen».

– Jeg håper dere forstår at jeg ikke ville satt hele min karriere, ettermæle og liv på spill for det som jeg er beskyldt for i denne saken, sa Jensen i sin sluttkommentar før juryen trakk seg tilbake på onsdag i forrige uke.

– Jeg føler meg dolket i rygget. Det er en tung følelse, fortsatte Jensen.

Han tok deretter et oppgjør med Gjermund Cappelen, som har vært Spesialenhetens aller viktigste kilde i etterforskningen.

– Det jeg kanskje ikke regnet like mye med er at Cappelen er kynisk. Han er beregnende og i tillegg også en intelligent person. Som menneske så kan det bety trøbbel. Spesielt når det uforutsette slår til. Denne saken er en uforutsett hendelse, sa Jensen.

– Jeg håper retten har forstått hvor mye denne politijobben betyr for meg. Det er snakk om småpenger. Retten får ta den beslutningen dere finner riktig. Takk for oppmerksomheten, avsluttet den korrupsjonstiltalte eks-politimannen.