Snøkaos på Jæren: – Folk ble livredde

En rekke biler ble stående fast på Jæren natt til søndag, da kraftig vind og snø fokket igjen veier. Søndag morgen er oppfordringen å la bilen stå.

Allerede lørdag kveld valgte politiet å be folk om ikke å kjøre bil på Sør-Vestlandet natt til søndag, med flere biler som sto fast i snøkaoset og store vanskeligheter for å få hjelpen fram.

Grytidlig søndag morgen gjør operasjonsleder Jøran Solheim i Sør-Vest politidistrikt opp status.

– Vi har hatt rundt 20 frivillige mannskaper ute på et titall snøscootere for å få ut folk som har sittet fast i bilene sine og verken kommet frem eller tilbake, sier operasjonslederen til NTB og fortsetter:

– Det er nærmere 15 personer som er hentet ut, to av dem var veldig kalde etter å ha ventet i tre - fire timer, men ikke noe dramatisk.

– Alvorlig situasjon

Flere av dem som satt innesnødd i bilene ringte politiet i panikk.

Operasjonsleder Olaug Bjørnsen i Sør-Vest politidistrikt sier at situasjonen var så pass alvorlig at de besluttet å kalle ut frivillige, for å bistå de innesnødde.

– Personene i bilene opplevde situasjonen en som veldig kald. De så ikke lenger enn en meter framfor seg. De var redde og kalde, men det var ikke fare for liv, sier Bjørnsen til TV 2.

Flere av de frivillige hadde snøscootere og kom seg på den måten frem til de innesnødde bilistene.

Panikk

Operasjonslederen forteller at det kom inn mange telefoner til politiet og nødsentralen lørdag kveld da været var på sitt verste.

– Det var helt umulig å se noe foran seg i snøføyken. Vi hadde en lastebilsjåfør som ringte og fortalte at han ikke så hjulet foran seg da han skulle sette på kjetting, så det er forståelig at folk ble både paniske og redde, sier operasjonslederen, som berømmer de frivillige mannskapene som har stått på hele natten.

– Været snudde ved 02-tiden, da det sluttet å snø. Men det blåser fremdeles svært mye, så selv om alle brøytemannskaper er ute, så fokker jo veier over igjen. Det er vanskelig å anslå når veiene vil være ryddet for ferdsel, sier han.

Søndag morgen pågår brøyting for fullt med det utstyr som er tilgjengelig.

– Fysisk veisperringer er i ferd med å settes ut på de stengte veiene. Etter hvert som sperremateriell blir satt opp blir frivillige sendt hjem, opplyser politiet.

Stengte strekninger

Alt tilgjengelig brøytemannskap er fremdeles ute på veiene.

Veitrafikksentralen opplyser at strekningene fylkesvei 504 Varhaug – Bue, fylkesvei 165 Søyland – Kaffiholen, fylkesvei 147 Tjemsland–Ualand, fylkesvei 201 Bollested – Undheim og fylkesvei 145 Varhaug – Kydland i distriktet er stengt på grunn av uværet. Fylkesvei 181 fra Varhaug til Mossige er gjenåpnet for trafikk.

– Det er fortsatt sterk vind i området. Dersom du skal ut og kjøre bør du i alle fall sjekke Statens vegvesens sider for oppdatert informasjon, sier operasjonsleder Bjørnsen.

Veitrafikksentralen oppfordrer bilister på Jæren, som ikke nødvendigvis må ut søndag formiddag, om å la bilen stå.