En av ti norske kvinner rammes

Martine (22): – Følte jeg ble torturert av min egen kropp

Det finnes ingen kur for den smertefulle sykdommen endometriose. Nå ønsker legene en nasjonal behandlingstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg husker jeg tenkte: «hvorfor er det ingen som skjønner hva som er galt med meg?»

Siden hun var 15 år har Martine Røsten Aune (22) hatt store smerter i magen.

– Det ble til at jeg aksepterte det og tenkte «jeg har bare ekstra vondt», forteller Martine til TV 2.

I høst fikk hun til slutt diagnosen endometriose. En sykdom som rammer hele én av ti kvinner.

Sykdommen er forårsaket av at celler fra livmoren sprer seg i andre deler av kroppen. Det vanligste er at cellene vokser i eggstokkene, tarmen, bukhinne eller blæren. Dette kan skape enorme smerter for de som er hardest rammet.

De fleste sliter med ekstra smertefulle menstruasjoner, men de som er hardest rammet risikerer å bli så syke at de trenger operasjon.

Kontraster

For Martine skulle 2018 bli et år med store kontraster. Hun startet året med drømmestudier i Barcelona.

– Jeg har alltid drømt om å dra ut og studere i utlandet, oppleve andre kulturer, lære meg språk, og se verden da, forteller hun.

Men sommeren etter at hun kom hjem fra Barcelona ble noen smertefulle uker. Hun fikk flere smerteanfall og gikk på kraftige smertestillende. Planen var i utgangspunktet å reise til Argentina for videre studier etter sommeren.

Hun var veldig usikker på om det var riktig å dra, men valgte til slutt å ta sjansen. Det gikk dårlig. Et par uker senere måtte moren Christel reise til Argentina for å hente datteren hjem. Og etter hjemkomsten ble det bare verre.

Martine i Barcelona foran Sagrada Família. Foto: Privat
Martine i Barcelona foran Sagrada Família. Foto: Privat

– Jeg hadde ikke dratt hvis jeg visste at jeg kom til å bli så dårlig. Men det skjønte jeg rett og slett ikke, forteller Martine.

Ble ikke trodd

Smertene i magen var så kraftige at hun lå på gulvet og vred seg, hun mistet kontroll på tarmen og visste ikke hva hun skulle gjøre. På sykehuset sendte de henne hjem selv om hun tryglet om å bli lagt inn. Selv sterke morfinpreparater døyvet ikke smertene.

– Jeg følte jeg ble torturert av min egen kropp, sier hun.

Martine har fortalt hvordan hun ble så syk at hun til slutt vurderte å ta sitt eget liv.

Ifølge endometrioseforeningen er dessverre ikke historien til Martine unik.

– Martine er en ung jente, med en veldig tøff og sterk historie. Men den er dessverre ikke unik. Jeg har snakket med mange som har lignende historier som Martine dessverre, forteller leder i endometrioseforeningen Gudveig Storhaug til TV 2.

Ifølge foreningen tar det i snitt sju år for norske kvinner å få diagnosen endometriose. De mener det er for liten kunnskap om diagnostikk og behandling.

Martine i Argentina. Foto: Privat
Martine i Argentina. Foto: Privat

– Vi mener det må bygges opp et tverrfaglig tilbud hvor man får til et samarbeid mellom gynekolog, smerteterapeut, fysioterapeut og kanskje sexolog for å få til en god behandling av disse kvinnene, sier Storhaug.

Store konsekvenser

– Hovedsymptomet er smerter, sier overlege Jenny Alvirovic ved Oslo universitetssykehus.

Hun er overlege og spesialist i gynekologi. På Oslo universitetssykehus opererer de kvinner med endometriose hver eneste dag. De ser konsekvensene det får at kvinner lider med sykdommen.

– Konsekvensene er jo store. De er store for samfunnet. Noen av disse kvinnene bli uføretrygdet, jeg har kvinner som sier jeg klarer ikke å ta vare på familien min, de orker ikke å jobbe, de føler seg ikke trodd. Det har jo store samfunnsmessige konsekvenser, sier overlege Jenny Alvirovic ved Oslo universitetssykehus.

De mener også en nasjonalt behandlingstjeneste kan være løsningen for å sikre en god nok faglig behandling for denne pasientgruppen.

– Vi har jo her på Ullevål søkt om å få en nasjonal behandlingstjeneste innenfor endometriose, og det har vi et veldig sterkt ønske om. Dette fordi kvinnene må behandles tverrfaglig. Det er mange ting. Så vi ønsker oss det fordi vi ser at det behovet er stort, sier Alvirovic.