HÅPEFULLE: Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre tolker ikke juryens ubesluttsomhet som noe negativt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HÅPEFULLE: Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre tolker ikke juryens ubesluttsomhet som noe negativt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Juryen på overtid - får håpet til å stige hos Jensen og samboer

Juryen i ankesaken mot Eirik Jensen greide ikke å komme fram til en kjennelse fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eirik Jensens samboer Ragna Lise Vikre sier til NTB at situasjonen er svært krevende.

– Ventetiden er utrolig seig. Men når det gjelder det at juryen bruker lang tid, så tolker vi det ikke som noe negativt, sier hun.

På forhånd var det ventet at juryen ville være klar fredag med sitt svar på om den tidligere politimannen er skyldig i å ha medvirket til at Gjermund Cappelen kunne smugle inn tonnevis med hasj til Norge.

Men fredag ettermiddag ga Borgarting lagmannsrett beskjed om at det ikke ville komme en kjennelse før helgen. Da var det over to døgn siden juryen trakk seg tilbake for den siste runden med rådslagning.

– Lagretten vil fortsette sitt arbeid førstkommende lørdag og eventuelt søndag. Hvis lagrettens kjennelse foreligger i løpet av helgen, vil det bli satt rett, sier Annicken S. Michaelsen, rådgiver i Borgarting lagmannsrett i en pressemelding.

– Hard uenighet

Til sammenligning brukte juryen i Orderud-saken og Nokas-saken i underkant av to dager på å bli enige.

– Det er vanskelig å tolke dette på noen annen måte enn at det er hard uenighet, sier Dagbladets kommentator Martine Aurdal.

Tidligere forsker og lagdommer Lars-Jonas Nygard sa torsdag til NTB at det kan være til Jensens fordel om rådslagningen trekker ut.

– Jeg vil nok tro at der det blir en langvarig rådslagning, blir svaret nei, sa Nygard.

Vil ha 21 års fengsel

28. august i fjor begynte ankesaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen, som i Oslo tingrett i september 2017 ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

Tingretten mente, i likhet med Spesialenheten, at Jensen var en sentral brikke i narkotikaimperiet til hasjbaronen Gjermund Cappelen.

Jensen har hele tiden nektet for at han kjente til Cappelens hasj-virksomhet, men Spesialenheten mener han må ha kjent til Cappelens virksomhet siden 1993.

Da skal Jensen ha vært involvert i et beslag mot Cappelen, og Spesialenheten viser til omfattende dokumentasjon fra beslag i Jensens leilighet, og fra loggføring og notater fra Jensens politikarriere.

Ved 13-tiden onsdag trakk juryen seg tilbake for rådslagning. Dommer Kristel Heyerdal rettsbelæringen for juryen før de trakk seg tilbake. Påtalemyndigheten i saken vil ha 21 års fengsel, mens Eirik Jensen og hans forsvarere ba om full frifinnelse.

Dette skal juryen svare på

Juryen består av fem menn og fem kvinner. Dersom flere enn seks svarer ja på at Eirik Jensen er skyldig, blir han dømt. Om fire svarer nei, blir han frifunnet. Offentligheten vil aldri få en begrunnelsen som forteller hvorfor juryen svarer som de gjør.

Juryen skal ta utgangspunkt i et spørsmålsskrift som er formulert på bakgrunnen av anklagene fra påtalemyndigheten.

Det første spørsmålet juryen må ta stilling til når de trekker seg tilbake onsdag, er følgende: «Er tiltalte Eirik Jensen skyldig i å ha medvirket til ulovlig innførsel av narkotika?».

Bakgrunnen for spørsmålet er at påtalemyndigheten mener å ha ført bevis for at Jensen i en periode på ni år medvirket til innførsel av store menger hasj.

Dersom syv av ti jurymedlemmer svarer ja på på det første spørsmålet, må de deretter ta stilling til et tilleggsspørsmål om narkotikaovertredelsen gjelder et «meget betydelig kvantum».

NØKKELVITNE: Spesialenheten mener at Eirik Jensen var sentral i nettverket til narkobaronen Gjermund Cappelen. Dette nekter Jensen for. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
NØKKELVITNE: Spesialenheten mener at Eirik Jensen var sentral i nettverket til narkobaronen Gjermund Cappelen. Dette nekter Jensen for. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Det tredje spørsmålet juryen må besvare er: «Er Eirik Jensen skyldig i å ha mottatt en utilbørlig fordel i anledning av stilling?». Hvis de svarer ja må dette, må juryen deretter ta stilling til om korrupsjonen er å anse som grov.

Juryen skal kun ta stilling til skyldspørsmålet. Dersom Jensen blir funnet skyldig vil en fagdommer, juryens ordfører, og tre andre fra juryen som trekkes ut ved loddtrekning, avgjøre hvor lang straff han skal få.

Ankesaken er historisk, ettersom det blir den siste rettsaken i Norge der skyldspørsmålet skal avgjøres av en jury.

– Tvilen avgjør

Graden av tvil vil avgjøre hvor lang tid juryen i Eirik Jensen-saken vil bruke på å svare ja eller nei på om ekspolitimannen er skyldig, mener forsker og tidligere lagdommer Lars-Jonas Nygard.

– Jeg vil nok tro at der det blir en langvarig rådslagning, blir svaret nei. Dersom juryen er for å svare ja på skyldspørsmålet, kan de komme ut raskere, sier Nygard til NTB.