slår alarm om narkobruk:

– Bruk av narkotika er blitt normalisert

Ungdom bagatelliserer bruk av ulovlig rusmisbruk, sier elever. Det bekymrer skoleledelsen i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag spaserer ekteparet Mona og Arne Bratland ut av dørene på Bergen Lufthavn. De er på vei til Nordahl Grieg videregående skole i Bergen.

I bagasjen bærer de på en historie som foreldreparet har delt med mange i Norge det siste året.

I dag skal noen elever og foreldre i Bergen få høre historien om sønnen Haakon (21).

Sjokktelefonen

29. september fikk foreldrene telefonen som skulle snu livet deres på hodet.

– Utenriksdepartementet ringte til Arne. De fortalte at Haakon lå på et sykehus i England, og at han var veldig skadet. Så da kastet jeg meg på flyet og dro over. Jeg fikk være sammen med Haakon i ett døgn før han døde i armene mine, forteller Mona Bratland.

Paret var først sikre på at sønnen hadde vært utsatt for en ulykke eller at han var et offer for blind vold. På sykehuset fikk de beskjed om at sønnen hadde tatt det livsfarlige syntetiske dopet MDMA.

– Narkotika var helt utelukket. Det kom som en stor overraskelse på oss, forteller foreldreparet.

Alvorlige og omfattende indre blødninger var ifølge sykehusets journaler en konsekvens av at Haakon hadde tatt partydopet MDMA.

Reiser Norge rundt

30. september døde sønnen til Mona og Arne Bratland. Siden har de viet nesten all sin tid til å reise rundt på skoler og til ulike forsamlinger for å dele sin historie.

– Hva er det viktigste dere gjør når dere holder disse foredragene?

– Vi følte at vi trengte noen meningsfylt å gjøre. For oss er det viktig å formidle er at de såkalte «ufarlige stoffene» ikke er ufarlige. Og risikoen en tar ved å prøve narkotiske stoffer en ikke vet hva inneholder, er svært høy, forklarer Arne.

MISTET SØNNEN: Mona og Arne Bratland sin sønn døde av partydopet MDMA. Nå reiser de landet rundt for å advare andre. Foto: Kåre Breivik
MISTET SØNNEN: Mona og Arne Bratland sin sønn døde av partydopet MDMA. Nå reiser de landet rundt for å advare andre. Foto: Kåre Breivik

– Hva tror dere var årsaken til at Haakon tok partydopet MDMA?

– Det vet vi ikke. Vi hadde «narkotikapraten» flere ganger hjemme når det dukket opp i forbindelse med nyheter og slike ting. Vi var helt enige om at syntetisk narkotika var livsfarlig, og at det skulle man holde seg unna. At det skulle ta livet av Haakon er uforståelig, sier foreldreparet.

De mener at informasjon på nettet, som ufarliggjør bruk av ulike narkotiske stoffer, senker terskelen og minimerer frykten for at det kan gå virkelig ille.

– Villedende informasjon er lett å finne på nettet og det har muligens vært en medvirkende årsak til Haakons død, sier Arne.

Under foredraget, som ble holdt for elever fra fire videregående skoler i Bergen, var det ingen i salen som sa et eneste ord. Sjokkerte elever tørket tårer. De var tydelig preget av det de fikk høre fra Haakons foreldre.

Sjokkerte elever

– Jeg har fått øynene mye mer opp etter dette foredraget. Da jeg kom inn her i dag hadde jeg en helt annen holdning til dette, enn det jeg sitter igjen med nå. Det var så sterkt å høre at jeg fortsatt er litt skjelven, sier Sofie Melkevik Otterbu til TV 2.

Bagatellisering og normalisering rundt ulovlig rusmiddelbruk kjenner mange elever seg igjen i.

– Folk reagerer ikke. Det er helt normalt fordi det skjer så ofte blant ungdom, vi opplever det hele tiden. Men etter dette foredraget tror jeg alle i salen har fått øynene opp for hvor farlig det kan være, forteller Maja Sætre.

– Hører bare om lykke og god rus

– Konsekvensen blir bagatellisert. Det er bare lykke og god rus man hører om. Det er trist at ikke flere ser denne siden av rusbruk, sier Arvid Einan.

– På fest oppfattes det ikke så ulikt. Om man røyker en sigarett eller røyker hasj. Og få synes å tørre og stå opp å si ifra, erfarer Sander Askvik Larsen.

– Det er så utbredt og vanlig at man tenker: «Ja, ja, det er jo bare denne ene gangen». Men den ene gangen kan være én gang for mye, som vi har hørt om her i dag, sier Ida Nordvik.

Bekymret fylkeskommune

– Vi opplever at ungdom har en mye mer ukritisk holdning til bruk av ulovlige rusmidler. De sier at det er ufarlig, og de bagatelliserer konsekvensene rusmisbruket har, sier Jan Fredrik Oddekalv, miljøterapeut ved Slåtthaug videregående skole.

Det handler om elever som er bekymret for medelevers rusmisbruk. Om at svært mange elever synes å være likegyldig til rusmisbruk.

– Hvilken utvikling har dere sett?

– Flere og flere har en mer ukritisk forhold til rusmiddelbruk. Det kan vi si fra vårt ståsted på skolene, fastslår Oddekalv.

Hordaland fylkeskommune har på bakgrunn av bekymringsmeldinger fra Oddekalv og andre med tilsvarende roller, bestemt at det skulle kalles inn til et foreldremøte for å informere om rus og holdninger. Fire videregående skoler i Bergen står bak initiativet.

Negativ utvikling

– Vi har opplevd at ungdom på 15 og 16 år gamle bruker både narkotika og selger narkotika.

– Og når vi stiller spørsmål ved dette, bagatelliserer de det. De svarer at det ikke er så farlig, og det er bare til venner og kjente, sier Bjørn Madsen, sosialpedagog ved Nordahl Grieg VGS.

​Torsdag kveld kvelden var Fana kulturhus stappfullt av foreldre som fikk høre historien om Haakon. I tillegg var politiet til stede for å orientere om rustrender og utfordringer.

Øystein Samsonsen, fagleder ved Vest politidistrikt, forteller til TV 2 at denne utviklingen er svært negativ.

– Det som er mest bekymringsfullt, er holdningsendringene blant deler av ungdom, hvor enkelte synes å ha en lavere terskel for bruk, og at man er mer likegyldig til venners bruk, sier han og legger til:

– Det er en utvikling som vi tenker er negativt.

TV 2 presiserer at det er ikke noe spesielt ved miljøene på disse fire skolene, men at initiativet baserer seg på en trend som flere skoler kjenner seg igjen i.