13 drept i Venezuela:

Trump utelukker ikke å ta i bruk militærmakt for å bli kvitt Maduro

Menneskerettighetsgrupper melder om 13 drepte på to dager etter uroen i Venezuela. Samtidig tikker meldinger inn om plyndring langs grensa mot Brasil.

OPPTØYER: Opprørspoliti forsøker å holde tilbake demonstranter under protester mot president Maduro onsdag. Foto: Yuri Cortez/AFP
OPPTØYER: Opprørspoliti forsøker å holde tilbake demonstranter under protester mot president Maduro onsdag. Foto: Yuri Cortez/AFP

Titusener av mennesker demonstrerte onsdag i Caracas og andre venezuelanske byer, der situasjonen er svært spent mellom tilhengere og motstandere av Maduro.

Ifølge myndighetene er sju av demonstrantene mot Maduros regime omkommet ulike steder i landet.

Venezuelan Observatory of Social Conflict opplyser til AFP at dødstallet er kommet opp i 13 personer på to dager, de fleste er døde etter å ha blitt skutt.

De siste tallene er fra sørvestlige Barinas, der talsperson for opposisjonen Freddy Superlano sier at fire personer ble skutt og drept, mens ytterligere tre er såret. En talsperson for en menneskerettighetsgruppe i Tachira melder om tre drepte i byen San Cristóbal onsdag.

Utelukker ikke militærmakt

Venezuelas president Nicolás Maduro bryter landets diplomatiske forbindelser med USA og gir amerikansk personell 72 timer på å forlate landet.

Bakgrunnen er at USAs president, og en rekke andre land, onsdag kveld har anerkjent opposisjonsleder Juan Guaido (35) som landets midlertidige president.

Maduro sa dette i en TV-tale, kort tid etter at Guaido utropte seg selv til fungerende president.

President Donald Trump var raskt ute med å anerkjenne Guaido som Venezuelas midlertidige president, melder BBC. Han fikk raskt følge av de høyreorienterte presidentene i Brasil, Colombia og Paraguay.

Også EU gått ut og erklært sin støtte til Guaido. I en uttalelse fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini på vegne av EU heter det følgende onsdag kveld:

SPENT SITUASJON: President Donald Trump utelukker ikke at USA tar i bruk militærmakt for å bli kvitt Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: AP
SPENT SITUASJON: President Donald Trump utelukker ikke at USA tar i bruk militærmakt for å bli kvitt Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: AP

– Den 23. januar har det venezuelanske folk massivt etterspurt demokrati og muligheten til fritt å bestemme sin egen skjebne. Disse stemmene kan ikke ignoreres. EU oppfordrer sterkt til at en politisk prosess umiddelbart igangsettes med mål om frie og troverdige valg i samsvar med grunnloven.

Trump utelukker ikke at USA tar i bruk militærmakt for å bli kvitt Maduro.

– Vi vurderer ingenting, men holder alle muligheter åpne, sa han til journalister onsdag.

Maduro anklaget tirsdag USA for å planlegge et kupp i Venezuela.

Fikk støtte

​Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido utropte seg selv til president onsdag og fikk støtte fra USA og flere høyreorienterte ledere i regionen.

Opposisjonsleder Juan Guaido erklærte seg som landets midlertidige president onsdag. FOTO: AP
Opposisjonsleder Juan Guaido erklærte seg som landets midlertidige president onsdag. FOTO: AP

Guaido, som er president i nasjonalforsamlingen, kom med kunngjøringen under en demonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden Caracas onsdag.

Med høyre hånd hevet og et hefte med bilde av frigjøringshelten Simon Bolivar i den andre hånden, utropte den 35 år gamle opposisjonslederen seg selv til interimspresident.

– Jeg lover å formelt å overta den nasjonale, utøvende makten som fungerende president i Venezuela for å få en slutt på maktberøvelsen, innsette en overgangsregjering og holde frie valg, sa han til øredøvende jubel fra titusenvis av tilhengere som demonstrerte mot sittende president Nicolás Maduro.

– En veldig alvorlig situasjon

Førsteamanuensis Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen sier til TV 2 at det nå er en veldig alvorlig situasjon i Venezuela.

– Det er nå en desperat situasjon for regjeringen, som er blitt satt under overraskende stort press. Bare for to uker siden mente de fleste av oss at opposisjonen var svak, splittet og hadde lite å stille opp med. Men den nyvalgte lederen av parlamentet har greid å mobilisere folk og alliere seg internasjonalt med ledere i USA, Canada og andre latinamerikanske land, sier Marsteintredet.

– Og han har hatt suksess med det som er en symbolsk handling der han selv sier at president Maduro ikke lenger er lovlig president og at han selv har overtatt som interim president.

Førsteamanuensisen sier at det betyr veldig mye for Guaido at USA har anerkjent ham.

– Det vil jo bli omdiskutert om det er lurt eller om det er opposisjonen som har hevet konfliktnivået. Dette kan jo hende med vold i løpet av kvelden og natta i Venezuela, og da vil jo dette bli kritisert, sier Marsteintredet.

Han mener det er viktig med Trump og USAs støtte.

– Det betyr at Venezuela mister sjansen for å få inntekter fra oljesalg. Alle aktiva som landet skal ha i USA bør nå overføres til den nye regjeringen og det er klart at dette hever konfliktnivået. De håper på nå at de militære vil snu og ikke bruke våpen mot demonstrantene, men at de vil legge ned våpnene og anerkjenner Guaido som landets president og dermed svikte Maduro, sier Marsteintredet.

– Har lidd lenge nok

Maduro anklaget senest tirsdag USA for kupplaner, og president Donald Trump og visepresident Mike Pence var da også raskt ute med å anerkjenne Guaidos selvproklamerte maktovertakelse.

– Venezuelas innbyggere har lidd lenge nok under det ulovlige Maduro-regimet. I dag har jeg offisielt anerkjent presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Juan Guaido, som midlertidig president, tvitrer Trump.

Fakta om Venezuela

  • Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.
  • Opposisjonen mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.
  • I 2017 ble minst 125 mennesker drept i forbindelse med demonstrasjoner mot presidenten og hans regjering.
  • I juli i fjor gjennomførte Maduro et omstridt valg på en ny grunnlovsforsamling. Den fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.
  • Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg opposisjonen boikottet og USA, EU og OAS kritiserte.
  • 1,6 millioner forlatt landet siden krisen for alvor begynte i 2015. Det er minst 800.000 i Colombia, 500.000 i Ecuador og 400.000 i Peru.

Høyreorienterte ledere

De høyreorienterte presidentene i Brasil, Colombia og Paraguay var også raske med å anerkjenne Guaido som fungerende president, og det samme var generalsekretæren i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), Luis Almagro.

– Gratulerer til Venezuelas interimspresident Juan Guaido. Du har vår støtte i arbeidet med å bringe demokratiet tilbake, tvitret Almagro.

Støtter ikke

Mexicos venstreorienterte president Andres Manuel Lopez Obrador støtter derimot ikke Guaidos forsøk på maktovertakelse i Venezuela.

– Vi anerkjenner de myndigheter som er valgt i tråd med Venezuelas grunnlov, sier en talsmann for Lopez Obrador.

Maduro ble i mai i fjor gjenvalgt som president i Venezuela, men valget ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og OAS.

Opposisjonen har flertall i landets nasjonalforsamling, men denne ble i realiteten plassert på sidelinjen da Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Demonstranter roper slagord mot president Nicolás Maduro under en demonstrasjon til støtte for opposisjonen i Venezuela. Foto: AP
Demonstranter roper slagord mot president Nicolás Maduro under en demonstrasjon til støtte for opposisjonen i Venezuela. Foto: AP

Maduro-tilhengere mobiliserer

Den venezuelanske sosialistpartiets leder Diosdado Cabello oppfordret onsdag kveld Maduros tilhengere til å mobilisere foran presidentpalasset, for å beskytte presidenten fra det han omtaler som et USA-ledet komplott for å styrte ham.

– Bolivar-revolusjonen har ingen utløpsdato. Vi blir værende i gatene og kommer til å stå i kampen både nå og til evig tid, sa han til tusenvis av rødkledde tilhengere av Maduro i sentrum av hovedstaden.

Støtte fra hæren

Langt flere deltok i opposisjonens demonstrasjon i Caracas, og også i andre byer demonstrerte titusenvis av tilhengere og motstandere av Maduro.

Natt til onsdag ble minst fem mennesker drept i sammenstøt mellom demonstranter, som kommer to døgn etter at en gruppe soldater oppfordret venezuelanerne til å gjøre opprør mot presidenten.

Hæren i Venezuela slutter opp om Maduro og det er uklart hvordan de vil forholde seg til Guaidos forsøk på maktovertakelse.