Helsedirektoratet vil avskaffe vinkartonger

Helsedirektoratet ønsker å forby store vinkartonger og mener det vil kunne redusere nordmenns alkoholforbruk. Regjeringen mener forslaget er uaktuelt.

FORBUD: Helsedirektoratet ønsker et forbud mot store vinkartonger. Foto: Åserud, Lise
FORBUD: Helsedirektoratet ønsker et forbud mot store vinkartonger. Foto: Åserud, Lise

– Hvis man har en åpnet treliter i skapet, er det lettere å ta et glass vin enn hvis man må åpne en flaske, sier folkehelsedirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NRK.

Direktoratet viser til at alkohol er en risikofaktor for flere sykdommer og mener det vil føre til lavere forbruk om Vinmonopolet ikke selger de store forpakningene.

– Vi har blant annet sett på hva de har gjort i Australia hvor de selger maks enliterstørrelser. Der så man at man reduserte alkoholinntaket ganske mye, og det er verdt å se på erfaringene deres, sier Granlund.

– Kommet for å bli

Forslaget fremmes i en rapport som er bestilt av Helsedepartementet før de skal legge fram en ny folkehelsemelding.

Men eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) sier til TV 2 at hun absolutt ikke støtter forslaget.

– Jeg kommer ikke til å bruke tid på å utrede dette, pappvin er kommet for å bli, sier Michaelsen.

På tross av opplysningene som kommer fram i rapporten, mener hun at voksne mennesker må få lov til å avgjøre selv.

– Derfor er det viktig med tanke på kampanjer, folkeopplysning, med tanke på risiko og at vi får god informasjon ut, sier Michaelsen.

Hun kaller forslaget for overformynderi.

– Det er å gripe inn i folks rettigheter til å ta egne valg, sier Michaelsen.

– Bikker over

Helsepolitisk talsmann i Høyre Sveinung Stensland reagerer også på forlaget, og mener det minner mest om en formynderstat.

– Forslaget er korka, og det bør tørkes. Vi må ha legitimitet for en streng alkoholpolitikk, men det må ikke bikke over til at vi blir en formynderstat, sier Stensland.

I fjor utgjorde vin i pappkartonger 42 prosent av omsetningen på Vinmonopolet. Særlig selges det mye pappvin før høytider og ferier, opplyser kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet. Han tror ikke forbud vil gi nedgang i vinforbruket.

– Vi tror det vil føre til en kraftig økning av salg av vin på flaske, og vi tror også grensehandelen vil øke, sier han til NRK.

(TV 2/NTB)