BLÅTT FORSPRANG: Statsminister Erna Solberg (H) håper ordførerkandidat Saida Begum og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg kan vinne tilbake makten i Oslo fra venstresiden ved kommunevalget i september.
BLÅTT FORSPRANG: Statsminister Erna Solberg (H) håper ordførerkandidat Saida Begum og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg kan vinne tilbake makten i Oslo fra venstresiden ved kommunevalget i september. Foto: Kjetil Løset/TV 2

Knapt blått flertall i Oslo

Årets første kommunevalgprognose fra TV 2 viser at det ligger an til valgthriller i flere av de store kommunene.

Ni måneder før kommunevalget viser prognoser TV 2 har laget på grunnlag av kommunevalgmålingen fra Kantra TNS at det kan gå mot maktskifte i hovedstaden.

Mens den røde blokken ledet med 30-29 på prognosen i september i fjor, er det nå knappest mulig forsprang for de fire borgerlige partiene med 30-29. Det ville i så fall betydd et maktskifte i hovedstaden.

– Det er en oppmuntring at det er borgerlig flertall i Oslo. Dette viser hvor jevnt valget i Oslo kommer til å bli, og understreker at det må jobbes helt frem til valget, sier Eirik Lae Solberg, byrådslederkandidat for Høyre.

Prognosen viser at stillingen mellom blokkene er så jevn at alt tyder på at en valgthriller av de sjeldne i hovedstaden.

Nytt byråd i Bergen?

Arbeiderpartiet, som i dag styrer Bergen sammen med KrF og Venstre, er langt fra flertall på TV 2s prognose i januar.

Dersom de to sentrumspartiene er villige til å utvide samarbeidet til også å gjelde SV, Rødt og MDG vil en slik blokk få flertall.

Dersom KrF og Venstre går tilbake til borgerlig side, viser prognosen at blokkene står helt likt, mens den nye bomlisten ved inngangen til valgåret ligger an til å havne på vippen i bystyret i Bergen.

I september var det knappest mulig flertall for den borgerlige blokken.

Rødt i Trondheim

I nye Trondheim (slås sammen med Klæbu) kan ordfører Rita Ottervik (Ap) trolig gå mot en ny periode. Prognosen viser at venstresiden beholder et flertall.

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), ligger an til å beholde makten. Her fra 100-årsmarking for samisk språk og kultur. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), ligger an til å beholde makten. Her fra 100-årsmarking for samisk språk og kultur. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Ottervik sikret seg imidlertid et valgteknisk samarbeid med flere partier etter forrige valg. (Ap, MDG, SV, V, PP, KrF, Sp). Dersom alle partiene holder sammen ligger hun an til å sikre seg solid flertall og fornyet tillit hos velgerne.

Blått i Stavanger

I nye Stavanger kommune (slås sammen med Rennesøy og Finnøy) er det klart borgerlig flertall. Her har Høyres ordfører Christine Sagen Helgø takket nei til gjenvalg. Her blir Jon Petter Hernes ny listetopp og utfordres av Kari Nessa Nordtun (Ap).

Prognosen er laget på grunnlag av kommunevalgmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 i januar. Målingen er tatt opp før forhandlingene om den nye regjeringsplattformen var ferdig.

Det forrige kommunevalgbarometeret og prognosen ble publisert i september. Derfor er tallene sammenlignet med forrige kommunevalg.

Norges femte mest folkerike kommune Bærum viser prognosen at det ligger an til et klart borgerlig flertall. Det samme er tilfellet i nye Kristiansand (slås sammen med Søgne og Sogndalen).

I nye Drammen (slås sammen med Nedre Eiker og Svelvik), viser prognosen også borgerlig flertall. I nye Asker (slås sammen med Hurum og Røyken) viser prognosen klart borgerlig flertall.

I nye Lillestrøm (slås sammen med Sørum og Fet), ligger an til rødgrønt flertall et år før valget. Mens det er klart rødgrønt flertall på prognosen for Norges tiende mest folkerike kommune, Fredrikstad.

I Sandnes samarbeidet Ap, Frp, SV og Sp etter forrige valg. Dersom de fire holder samen beholder de flertallet i nye Sandnes (slås sammen med Forsand). Om Frp går til borgerlig side ligger det an til borgerlig flertall.

I Tromsø ligger det an til klart flertall for venstresiden. I nye Ålesund (slås sammen med Ørskog, Skodje, Haram og Sandøy), viser TV 2s prognose borgerlig flertall.

Også i Sandefjord og Nordre Follo (en sammenslåing av Oppegård og Ski) ligger det an til borgerlig flertall, mens det er klart rødt flertall i Sarpsborg.

I Skien ligger det an til dødt løp mellom blokkene, med Bypartiet på vippen. I Bodø er det knappest mulig flertall for venstresiden, mens det i nye Moss (slås sammen med Rygge) er knappest mulig borgerlig flertall. I Norges tjuende mest folkerike kommune Larvik ligger det an til knappest mulig rødgrønt flertall på årets første TV 2-prognose.,

Om prognosen

Kommunevalgbarometeret er laget av Kantar TNS for TV 2. Målingen er tatt opp samtidig som stortingsmålingen i januar, altså før forhandlingene om den nye regjeringsplattformen var ferdig forhandlet.

I de mest folkerike kommunene etter vedtatte sammenslåinger fra 2020 har TV 2 regnet på hvordan et nasjonalt valgresultat ville slått ut. Vi har tatt utgangspunkt i nasjonale blokker, men også beregnet hvordan resultatet slår ut for partier som samarbeidet lokalt etter valget i 2015.

Modellen er den samme som ble benyttet foran kommunevalget i 2015, og blir når det nærmer seg valget høsten 2019 justert for lokale forhold.