UTVISES: Slawomir Kowalski har fått beskjed om at han er uønsket i Norge.
UTVISES: Slawomir Kowalski har fått beskjed om at han er uønsket i Norge. Foto: KKN kristen Koalisjon Norge

Polsk konsul tvinges ut Norge etter bråk med politi og barnevern

Den polske konsulen Slawomir Kowalski blir fraktet ut av landet hvis han ikke reiser frivillig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksdepartementet har bedt Polen om å kalle hjem konsul Slawomir Kowalski, som er stasjonert ved den polske ambassaden i Oslo.

Hvis Kowalski ikke reiser, eller hvis Polen nekter å etterkomme den norske oppfordringen, vil konsulen bli erklært «persona non grata» av utenriksdepartementet.

Dette er diplomatispråk for at Kowalski er uønsket i Norge og at han ikke har lovlig opphold i landet. Og er i praksis det samme som en utvisning.

Bakgrunnen er ifølge Ane Haavardsdatter Lunde, som er underdirektør i UD, at «hans opptreden i en rekke konsulære saker, blant annet i sin oppførsel mot offentlige tjenestemenn, ikke er forenlig med hans rolle som diplomat». Kowalski skal ha gått langt ut over det som er vanlig praksis med å hjelpe polske borgere i Norge. Han har vært i fysisk klammeri både med norsk politi og med norsk barnevern. ​

Politiet tilkalt

Polske borgere som har fått hjelp av Kowalski mener at han ikke har gjort noe galt. I juni i fjor ble den polske diplomaten bedt om å bistå en polsk familie i Akershus som var i ferd med å miste omsorgen for sine fire barn. Kowalski skal ha blitt fysisk hindret av barnevernet da han forsøkte å komme seg inn på møtet på barnevernkontoret, forteller Artur Kubik, som kjenner både familien og Kowalski. Kubik jobber i den polske fagforeningen Solidaritet i Norge.

Han forteller at familien ringte Kowalski som kom sammen med en psykolog og ville delta på møtet.

– Dette har han i følge Wien-konvensjonen rett til. Barnevernkontoret i Akershus-kommunen hindret han i å komme inn på møtet, forteller Kubik.

Barnevernet ringte også politiet som kom og fjernet konsulen fra lokalene. Dette skal ikke være den eneste gangen konsul Kowalski har vært i klammeri med barnevernet og norsk politi. I følge nettsidene til Kristen Koalisjon Norge skal det også ha vært en episode i fjor der Kowalski ble bortvist fra hjemmet til en polsk familie av politiet i forbindelse med en omsorgs-overtakelse, også denne i en Akershus-kommune.

Slawmovir Kowalski vil ikke kommentere saken overfor TV 2. Heller ikke den polske ambassadøren vil si noe om dette nå.

Årets Konsul

Ifølge Artur Kubik har konsulen hjulpet over 150 familier i Norge som har hatt problemer med barnevernet. Han har vært konsul i Norge i fem år og i 2016 ble han kåret til «Årets konsul» av det polske utenriksdepartementet.

Kubik sier til TV 2 at han ikke kan forstå denne utvisningen:

– Påstander om at han har vært aggressiv er bare tull. Han har tvert i mot fulgt reglene og har hjulpet mange polske familier, forteller Kubik.

Konsul Slawomir Kowalski har fått tre uker på seg til å reise fra Norge. For i følge UD har konsulen gått langt over streken i sin iver etter å hjelpe polakker i Norge.

Det er svært sjeldent at diplomater blir utvist, eller erklært personan non grata, som betyr en "uønsket person". Dette er den mest alvorlige sanksjonen norske myndigheter har i forhold til diplomater som er beskyttet av Wien-konvensjonen. På Wikipedias liste over folk som har blitt erklært persona non grata finnes det ingen som handler om Norge.