MIRAKELSPRAY? Ikke akkurat, er dommen fra to norske renholdseksperter.
MIRAKELSPRAY? Ikke akkurat, er dommen fra to norske renholdseksperter. Foto: Facebook

«Mirakelspray» sprer seg på Facebook – slaktes av ekspertene

– Helt unødvendig, sier norske eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At eddik kan være et effektivt vaskemiddel, er ikke noe nytt, men nå har en gjeng med australske vaske-entusiaster i en mammagruppe på Facebook, funnet opp det de mener er en «mirakelmiks» av et vaskemiddel.

I Facebook-gruppa har de delt både blandingen og flere oppsiktsvekkende bilder av skitne gjenstander som har blitt skinnende rene, skriver Daily Mail.

Blandingen består av eddik, maskinoppvaskpulver som inneholder natriumkarbonat, håndoppvaskmiddel, eukalyptus-olje og vann.

Oppskriften har spredd seg på Facebook, og hylles som et alternativ til de kjemiske vaskemidlene man kjøper i butikken. Britiske Daily Mail og svenske Expressen er blant mediene som har omtalt saken.

Hamres ned av eksperter

Men hvor bra er egentlig mirakelmiddelet? TV 2 har spurt de norske renholdsekspertene Lena Furuberg fra Bygg & Facility Consult og Inger Dahl fra Ren Ekspertise.

– Den blandingen vil nok sikkert kunne fungere, men det er helt unødvendig. Jeg vil også fraråde folk å mikse løsemidler og vaskemidler selv hjemme. Når man blander kjemi skal man være svært forsiktig og alltid bruke vernebriller og hansker. Det er veldig fort å få en sprut opp i øyet, sier Furuberg.

Hun får støtte av kollega Inger Dahl.

– Noe mirakel er det i hvert fall ikke, men troen kan hjelpe mange. Det å blande syre og natriumkarbonat har ingen hensikt. De jobber jo mot hverandre og en eventuell effekt forsvinner raskt idet de blir blandet. Det at det skal blandes i varmt vann, vil bare gjøre at reaksjonen går raskere og effekten forsvinner enda fortere, sier Dahl til TV 2.

Australske mødre hevder å ha funnet opp rensgjøringens «hellige gral», men norske eksperter er skeptiske. Foto: Facebook.
Australske mødre hevder å ha funnet opp rensgjøringens «hellige gral», men norske eksperter er skeptiske. Foto: Facebook.

Kan irritere luftveiene

Ekspertene påpeker at blandingen slett ikke er naturlig, men tvert imot kan virke irriterende på luftveiene.

– Putter du den blandingen i en sprayflaske, så kan disse dråpene irritere slimhinnen i kroppen. Når man sprayer vil man slippe fri aerosoler i lufta. Ørsmå partikler som man puster inn fra sprayen, sier Furuberg.

Inger Dahl påpeker at eukalyptusolje kan virke irriterende på folk.

– Zalo er jo et godt rengjøringsmiddel i seg selv og er nok det som er det effektive her. Eukalyptusolje virker som et løsemiddel men er også et allergen. Mange kan nok reagere på det selv om det vil løsne opp i nesa hvis du er tett, sier hun.

Furuberg, som tidligere har jobbet som rådgiver for Teknologisk Institutt, påpeker også at selv-blandede vaskemidler kan gjøre skade på overflatene.

– Mikser du vaskemiddel selv, risikerer du at overflaten ikke tåler den blandingen, at det legger seg igjen en «film» eller et skjoldet mønster.

Les også: Dette må du ikke vaske med eddik

Kan ha god effekt hver for seg

Hun forklarer at det ikke er grunn til å blande disse midlene, men at de kan ha en god effekt om de brukes hver for seg.

Renholdsekspert Lena Furuberg, mener folk bruker altfor mye kjemiske rengjøringsmidler.
Renholdsekspert Lena Furuberg, mener folk bruker altfor mye kjemiske rengjøringsmidler.

Eddik har en lav pH-verdi og kan for være et glimrende vaskemiddel dersom man skal fjerne kalk-lag fra dusjen for eksempel. Det kan også gi deg skinnende blanke kraner.

Maskinoppvaskmiddel har høy pH-verdi og er glimrende til å løse opp fett. Har du for eksempel fettete elementer i kjøkkenvifta, anbefales det å kjøre disse i oppvaskmaskinen.

Zalo eller annet håndoppvaskmiddel er nøytralt med samme pH-verdi som vann, og kan dermed brukes på tilnærmet alle flater.

Trenger bare tre ting

Furuberg mener at man generelt kun trenger tre renholdsprodukter for å sikre at huset blir bra rengjort: Mikrofiberklut(er), håndoppvaskmiddel og et vaskemiddel til toalettskålen.

Aller viktigst er kluten – og den må være av mikrofiber.

– Vi mener at folk generelt bruker altfor mye kjemiske vaskemidler for å rengjøre huset. Med dagens mikrofiberkluter er det egentlig unødvendig å bruke såpe når man vasker. Tørker man støv kan man bruke en tørr klut. En mikrofiberklut uten såpe, men med lunkent vann, fjerner 99,9 prosent av alle mikroorganismene, viser våre undersøkelser.

Hun forteller at en en svært vanlig feil folk gjør, er å dyppe kluten i det samme vannet gjennom hele husvasken. Hun oppfordrer folk til å skylle kluten i springen i stedet for bøtten når man vasker.

– For det første bruker du da for mye vann på gulvet ditt. For det andre blir det møkkete. Du drar bare rundt på møkken, og får film på overflaten. Går du med hvite sokker på gulvet like etterpå, så vil du se at de sokkene ikke akkurat blir hvite, sier hun.

– Gjør du dette, kan du like godt droppe husvasken

Eventuelt kan man bytte til en ren klut eller mopp mellom hvert rom, eller brette kluten to ganger slik at du får åtte ulike flater som kan brukes én etter en.

– Den gamle langkosten med fille må bort. I stedet bør man kjøpe moppestativ med en mopp som er tilpasset din høyde. Du bør ha flere moppekluter så du kan bytte underveis. Har du bare én mopp, så kan du like godt droppe å vaske gulvet, sier hun.

Furuberg anbefaler folk å begynne i de reneste rommene i huset, men at badet alltid må tas med en egen klut.

– Min anbefaling er å begynne på det minst skitne stedet. For eksempel soverommene og stua først, deretter kjøkken, før du ender opp i yttergangen. Badet tas for seg.

– Ikke gjør disse vaske-tabbene

Renholdsekspert Furuberg lister opp flere vanlige vasketabber folk gjerne gjør med husvasken.

1. For mye vaskemidler:
I en episode av «Forbrukerinspektørene» på NRK, besøkte hun en kvinne som pøste på med ulike vaskemidler for å få det renest mulig. – Jeg tok tester og fant ut at det var ikke rent der i det hele tatt, fordi såpene legger igjen rester som mikroorgansimene liker og der de kan formere seg superraskt. Jeg hadde med mikrofiberkluter og brukte rent vann. Tester viste at det ikke var noen mikroorganismer igjen etter jeg hadde vasket med det.

2. For mye vann: – Et gulv skal være helt tørt 20 sekunder etter at du er ferdig å vaske det. Et laminatgulv tåler så lite vann at det vil begynne å svulme i skjøtene om du bruker for mye vann. Parkett kan også bli skadet. Engangsmopper er kjempefine, men også disse kan være altfor våte.

3. Feil vaskemiddel:
Feil vaskemiddel kan gjøre skade på gulv og møbler. Det er viktig å lese på merkelappene. Våtmoppene til gulv med grønnsåpe, skal man aldri bruke til parkett. Parketten er ofte oljet eller lakket, og dette blir skadet på grønnsåpen som har høy pH-verdi.

4. Feil klut
​Furuberg mener den gamle bomullskluten bør byttes ut med mikrofiberkluten, som gjør en langt mer effektiv jobb med å fjerne smuss. Det er imidlertid ett unntak: Ikke vask skinn med mikrofiberklut. – Mikrofiber trekker ut fettstoffer fra skinnet og da kan det sprekke opp. Har man skinnseter i bilen og man sender den inn til innvendig vask, bør man være obs på at vaskeriet ikke skal bruke mikrofiberkluter. Mikrofiberkluter varer imidlertid ikke evig, og bør byttes ut med jevne mellomrom. Jo mindre «elektriske» de føles når du holder dem mot huden, jo dårligere er den.

5. Ikke utsett vaskingen
​– ​Mange utsetter husvasken for lenge. Det er bedre å vaske forløpende, så blir det enklere å holde det rent. Badet bør vaskes så snart det er skittent, og en vanlig familie bør rengjøre det minst to ganger i uka.