MANGE MENNESKER: Tirsdag presenterte Erna Solberg den utvidede regjeringen. Den består av 22 statsråder, men det var ikke plass til Linda Hofstad Helleland eller noen andre trøndere.
MANGE MENNESKER: Tirsdag presenterte Erna Solberg den utvidede regjeringen. Den består av 22 statsråder, men det var ikke plass til Linda Hofstad Helleland eller noen andre trøndere. Foto: Junge, Heiko
Kommentar

Gi meg en trønder

Selv en bergenser kan etterlyse trøndere i regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som bergenser kan jeg ikke klage på at min region ikke er godt nok representert i regjeringen. Derfor skal jeg ikke gjøre det.

Jeg har heller ikke vane for å forsvare trøndere.

I dag gjør jeg et unntak.

Trøndelag Høyre er sint fordi Linda Hofstad Helleland (H) ryker ut av regjeringen. Det er forståelig. Ikke fordi Helleland vil bli sårt savnet. Hun var aldri det sterkeste kortet på statsministerens hånd.

Men det er viktig at hele landet er representert i makteliten.

Den siste tiden har det rullet en slags debatt om eliter i Norge.

Debatten startet med noen rare sitater fra Trygve Slagsvold Vedum. Han lovet kamp mot «”Politisk korrekthet” som at folk skal spise mindre kjøtt og at det beste er å gå, bruke sykkel eller elbil til jobb, og at det er bra med ulv.»

Mathias Fischer, kommentator i TV 2.
Mathias Fischer, kommentator i TV 2. Foto: Håvard Solem/tv 2

Verken kosthold eller transportmidler definerer eliten, og det er ikke et problem om politikere eller redaktører liker melk i kaffen.

Det er kanskje ikke lett å definere eliten, men du kjenner dem igjen når du ser dem.

Eliter er uungåelig. Et land på over fem millioner innbyggere kan ikke ha en fullstendig flat struktur. Det avgjørende er hvordan eliten forvalter makten sin, hvor lett det er å komme inn i eliten, og hvor mangfoldig eliten er.

Den fremste makteliten i Norge ble presentert på Slottsplassen i dag. Nå består regjeringen av rekordmange 22 statsråder. Kanskje mer oppsiktsvekkende enn at ingen trøndere er med, er at Erna Solberg ennå ikke har funnet plass til noen med innvandrerbakgrunn.

Regjeringen trenger mangfold.

I høst flyttet jeg til Oslo. Jo mer jeg har beveget meg rundt i hovedstaden, desto mer bekymret har jeg blitt for utviklingen i den politiske eliten. Den er ekstremt Oslo-basert.

Du ser det i stortingskorridorene, på hagefester og ved de riktige vannhullene.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er på vei ut av regjeringen. Det får sinnene til å koke i Trøndelag.
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er på vei ut av regjeringen. Det får sinnene til å koke i Trøndelag. Foto: NTB scanpix

Bak de mest synlige politikerne er et kobbel av rådgivere og partistrateger. De har mye makt, men slipper unna det mest kritiske søkelyset. Også i dag fant statsministeren plass til en statssekretær fra First House. Noen av dem som forsvinner ut av regjeringen nå, kommer helt sikkert til å tjene gode penger som lobbyister.

Ikke alle av dem har el-sykkel, de fleste er glad i kjøtt og de har ulikt syn på ulv. Fellesnevneren for dem er at de har en unik nærhet til makt og innflytelse.

Denne makteliten blir større, men den blir mer lukket.

Dette har gjort meg overbevist om at den beste måten å hindre at eliten blir for lukket, allerede finnes i Grunnloven. Det er Stortinget.

Prosessen for å sende folk til dit krever lokal forankring. Det er kun folk i Troms som bestemmer hvem som representerer Troms på Stortinget.

Man trenger ikke et godkjentstempel fra hovedstaden.

I blant kan det være en fryd å følge debattene i stortingssalen. Å høre viktige saker bli diskutert med hele Norges mangfold av dialekter, er betryggende. Det er et uttrykk for at alle kan bli hørt.

I regjeringen finnes det ingen regler om mangfold. Statsministeren bestemmer. Da må hun være bevisst på at laget hennes består av ulike folk.

Jeg er sikker på at det er en fordel for Norge at, for å velge et lokalt eksempel, en person som Monica Mæland er i regjering. Rett nok er hun veldig elite, med lang fartstid i Høyre. Hennes fremste politiske erfaring er likevel fra lokalpolitikken i Bergen, der hun var byrådsleder i ti år.

Hun vet hvordan det er å styre en kommune. Hun vet hvordan det er å sitte 50 mil unna hovedstaden og forsøke å påvirke politikken.

Linda Hofstad Helleland, som attpåtil er gift med Høyres parlamentariske leder, har absolutt medlemskort i eliten. Det hadde også Børge Brende og Per Sandberg, to som tidligere har forlatt regjeringen.

Men i tillegg til elitebakgrunn, hadde de trønderbakgrunn. Det er verdt noe.

Trøndelag har mange problemer, det vet jeg, men bergensere har ikke det beste utgangspunktet for å forstå problemene eller finne løsningene. Verken jeg eller Erna Solberg.