BRÅK: Erna Solberg har fått kraftig kritikk for å la Kjell Ingolf Ropstad slippe ansvaret for likestillingssaker, men Ropstad skal ha ønsket ansvaret.
BRÅK: Erna Solberg har fått kraftig kritikk for å la Kjell Ingolf Ropstad slippe ansvaret for likestillingssaker, men Ropstad skal ha ønsket ansvaret. Foto: NTB

Ropstad lover å kjempe for homofile:

– Jeg skulle gjerne hatt ansvaret for likestillingspolitikken

Kjell Ingolf Ropstad hadde blitt en god likestillingsminister, ifølge statsminister Erna Solberg. Han lover å kjempe for homofiles rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skal kjempe mot diskriminering av homofile, og jeg er en statsråd for alle barn og familieformer, sier Kjell Ingolf Ropstad.

De siste dagene har Erna Solberg har fått kraftig kritikk for å la Ropstad «slippe» ansvaret for likestillingssaker.

– Kritikken går inn på meg. Jeg synes noe har vært urimelig, men samtidig så må man forvente at noen er uenig og kritiserer når man stikker hodet frem i riksmedia, sier KrF-nestlederen.

Ropstad sier han gjerne skulle hatt ansvaret for likestillingspolitikken.

– Jeg har aldri oppfattet meg som mørkemann, og nå skal jeg bruke dagene til å motbevise det, sier KrF-politikeren, som er favoritt til å ta over som leder etter Knut Arild Hareide.

Ropstad ble tirsdag presentert som barne- og familieminister, mens Trine Skei Grande overtar ansvaret for likestillingssaker.​

Da NRK skrev at «Solberg vil la Ropstad slippe homo-paraden», er TV 2 kjent med at det internt i Venstre var misnøye med hvordan det ble fremstilt.

Ifølge NRK skal Ropstad på denne måten kunne rendyrke KrFs barne- og familieprofil, og samtidig slippe støy knyttet til LHBT+ og abortspørsmål.

– Det var et ønske fra Venstre om å få det området, lenge før statsrådskabalen ble lagt. Diskusjonen og mediefortellingen om dette det siste døgnet, er ikke riktig, sier Knut Arild Hareide.

Ifølge TV 2s kilder skal Trine Skei Grande hatt et sterkt ønske om å utvide sitt ansvarsområde og få ansvaret for likestilling.

– Ønsket alt

– Forflyttingen startet med tros- og livssynsspørsmål. Hvis man leser plattformen har KrF fått store gjennomslag, sier Erna Solberg.

Hun avviser at Ropstad ønsket å gi fra seg ansvaret for likestilling- og homopolitikk.

– Det var ikke sånn at Kjell Ingolf ville slippe det. Han hadde gjerne beholdt alt, men han kunne ikke beholde alt når Trine skulle «robbes» for tros- og livssynsspørsmålene, sier statsministeren.

UTVIDET REGJERING: Pressekonferanse med f.v.: landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF), finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H) og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) om endringer i regjeringen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UTVIDET REGJERING: Pressekonferanse med f.v.: landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF), finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H) og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) om endringer i regjeringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Solum, Stian Lysberg

Hun forsvarer Ropstad som de siste dagene har fått krass kritikk.

– Jeg tror Kjell Ingolf hadde vært en god likestillingsminister, og mye som er skrevet rundt omkring synes jeg er urimelig og spesielt. Det bildet som tegnes er ikke den Kjell Ingolf jeg kjenner fra samtaler og forhandlinger.

Kraftige reaksjoner

Ropstad har tidligere uttalt at han ikke ville deltatt i Pride-parader, slik Knut Arild Hareide har gjort.

Morten Edvardsen i nettverket Skeive Senterpartister uttalte til NTB mandag at det er skremmende signaler at Ropstad «fritas» for oppgaver.

– «Homo» er fortsatt et skjellsord i skolegården. Det sender et skremmende signal hvis den kommende barne- og familieministeren må fritas for ansvaret for antidiskriminering og likestilling av homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, sier Edvardsen.

Nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne har også reagert. På Facebook spør han hva slags familieminister vi får, dersom denne ikke stolt kan gå i Pride-parade og stå for en inkluderende homopolitikk.