TRUENDE: Aktivister la igjen en «beskjed» på postkassen til en pelsdyroppdretter. Svenske bønder opplever militante dyrevernere som en økt trussel.
TRUENDE: Aktivister la igjen en «beskjed» på postkassen til en pelsdyroppdretter. Svenske bønder opplever militante dyrevernere som en økt trussel. Foto: Ukjent/Facebook

sverige:

Bønder drapstrues og trakasseres av militante veganere

Utsettes for ildspåsettelser, innbrudd, telefonterror, tyveri og grove drapstrusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Noen bør holde deg fast og voldta deg samtidig som dine barn ser på. Dyreplager. Vi ses.

Dette er en av truslene som den svenske bonden «Karin» har mottatt fra dyrevernsaktivister.

De tre siste årene er det begått minst 200 kriminelle handlinger mot svenske bønder, viser en kartlegging utført av Göteborgs-Posten.

De er utsatt for ildspåsettelser, innbrudd, telefonterror, tyveri, mishandling og grove drapstrusler.

«Karin» tør ikke å stå frem åpent og fortelle om truslene. Av 32 bønder som er intervjuet av den svenske avisen, er det bare rundt en tredel som står frem med fullt navn.

– Dette er en av de største truslene mot svenske bønder, og er ikke bare et enormt problem for dem som rammes, men for hele Sverige, sier Palle Borgström, som leder den svenske bondeorganisasjonen Lantbrukarnas riksförbund.

Brennmerkes i solidaritet

Han er skremt over avsløringene som viser hvordan militante veganere trakasserer melkebønder, hesteeiere, sauebønder og eggprodusenter.

Tidligere var det i all hovedsak pelsdyrbransjen som ble rammet av aksjonister.

– Vi kjenner ikke til at dyrevernere har gått så langt her i landet. Det vi ser er at temperaturen i debatter og ordbruk generelt har blitt tøffere spesielt når det gjelder ulv, pelsdyrnæringen og tematikken rundt egg fra frittgående høns kontra burhøns, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til TV 2.

Ved å brennmerkes med tallet 269, viser man solidaritet med dyrene.
Ved å brennmerkes med tallet 269, viser man solidaritet med dyrene. Foto: Facebook

Lederen i Bondelaget legger til at alt dyrehold i norsk matproduksjon skal følge norske lover og regler for å sikre god dyrevelferd for dyra, og trygg mat til forbruker.

Göteborgs-Posten har sett nærmere på aktivister i Vest-Sverige som omtales som «fanatiske veganere».

I dette miljøet likestilles alle former for dyrehold med afrikansk slaveri og jødeutryddelsen, ifølge Göteborgs-Posten.

– Dyrevernsaktivister brennmerkes i solidaritet med hvert eneste dyr som myrdes for «mat». Denne offentlige handlingen skal bidra til å sette søkelys på smerten og lidelsen som milliarder av dyr påføres av oss mennesker. Dyr føler smerte som oss, er budskapet i en video der aktivister brennmerkes i Stockholm.

Organisasjonen som postet denne videoen på sosiale medier, startet under metoo-kampanjen en egen kampanje, der inseminerte melkekyr og griser ble omtalt som voldtektsofre.

Flere av de ledende aktivistene har også spredt venstreekstreme synspunkter og hyllet Nord-Korea, kommunisme og Josef Stalin, skriver avisen.

– Terrorisme. Det finnes ikke noe annet ord for det. Når mennesker tenner fyr på gården din, der din kone og dine barn ligger og sover. Der du har alle dyrene dine, sier bonden Mattias som ble utsatt for det som politiet etterforsket som mordbrann.

I desember 2018 ble det opprettet en side på Facebook, som har som formål å stenge gården til kaninbonden Malin.
I desember 2018 ble det opprettet en side på Facebook, som har som formål å stenge gården til kaninbonden Malin. Foto: skjermdump

– Spring, Malin! Spring

Kaninoppdretteren Malin sier at det startet med et innbrudd i fjor sommer. Deretter har det eskalert, med trusler og trakassering.

– Gården skal tømmes og deretter brennes. Spring Malin, spring, synger tre maskerte personer i en video som er delt i sosiale medier av aktivister.

Politiet har ikke kapasitet til å etterforske anmeldelsene, og sjelden fører det til en tiltale. Bare i Halland er det anmeldt 62 tilfeller, skriver avisen.

– For en lokal etterforsker med begrensede ressurser går det ikke å stoppe dette, sier politimannen Jesper Koch, som har fått mange av sakene på sitt bord.

Aktivister publiserer selv opplysninger om aksjonene på nettsider som brukes av militante dyrevernere verden rundt.

Tallene tyder på at svenske aktivister var i særklasse i 2018: 62 av 306 aksjoner som er omtalt på nettstedet directaction.info, fant sted i Sverige.

Aksjonene spenner fra angrep mot pelsbutikker, restaurantkjedene McDonald's og Kentucky Fried Chicken til frigjøring av høner og kaniner.