Tshisekedi erklært valgvinner i Kongo

Kongos konstitusjonelle domstol har slått fast at Felix Tshisekedi (55) er landets nye president, men opposisjonslederen Martin Fayulu godtar ikke avgjørelsen.

SEIER: Felix Tshisekedi kan tas i ed allerede tirsdag. Men opposisjonsleder Martin Fayulu er uenig, og maner til nasjonale protester. Foto: Olivia Acland
SEIER: Felix Tshisekedi kan tas i ed allerede tirsdag. Men opposisjonsleder Martin Fayulu er uenig, og maner til nasjonale protester. Foto: Olivia Acland

Tshisekedi kan tas i ed allerede tirsdag. Samtidig maner opposisjonsleder Martin Fayulu til nasjonale protester.

– Jeg ber verdenssamfunnet om å ikke anerkjenne en makt som mangler legitimiteten til å representere det kongolesiske folket. Jeg er den eneste legitime presidenten, sier Fayulu etter kjennelsen.

Fayulus krav om manuell omtelling av stemmene, etter å ha anklaget Kongos valgkommisjon for å ha levert helt andre valgresultater enn tallene innhentet fra valglokalene, ble avvist av Kongos konstitusjonelle domstol.

– Et statskupp

Han mener kjennelsen, som han omtaler som et «konstitusjonelt statskupp», beviser at domstolen tjener et diktaturregime.

Fayulus tilhengere framholder at Tshisekedis seier er et resultat av en avtale med nåværende president Joseph Kabila, etter at det viste seg at den offisielle kandidaten gjorde det dårlig, og at Tshisekedi bare blir en marionett for den avtroppende presidenten.

Kabila har sittet ved makten i 18 år. Den påtroppende presidenten er sønn av den avdøde opposisjonslederen Etienne Tshisekedi, men han regnes selv som relativt uerfaren.

Sprikende resultater

Valgkommisjonens foreløpige resultater viste at presidentkandidat Felix Tshisekedi fikk 38 prosent av stemmene, foran Fayulu, som fikk 34 prosent.

Tidligere denne uken ble det imidlertid kjent at to lekkede valgdokumenter fra Kongos valgkommisjon avslørte at Fayulu vant med klar margin, ifølge Radio France International og andre medier som har samarbeidet med Congo Research Group.

Fayulu har også fått støtte av landets katolske kirke (CENCO), som hadde 40.000 valgobservatører over hele landet, og som mener Fayulu fikk 61 prosent av stemmene. Også Frankrike bestrider resultatet.

Samtidig har Den afrikanske union (AU) bedt Kongos regjering suspendere valgresultatene som følge av «alvorlig tvil». Unionen besluttet også å sende en delegasjon til landet.

Usikker framtid

Utallige opprørs- og militsgrupper, elendig infrastruktur og gjennomkorrupte tjenestemenn gjør at mye kan gå galt på kort tid i Kongo, et land som er rikt på mineraler og naturressurser.

Landet har ikke hatt et fredelig maktskifte siden landet ble uavhengig fra Belgia i 1960. Kabila vant to blodige presidentvalg i både 2006 og 2011. Årets valg har foregått mot et dystert bakteppe.

En rekke voldelige sammenstøt i forbindelse med valget har endt i tap flere titalls menneskeliv, på toppen av voldsomme etniske kamper som ifølge FN tok livet av 890 mennesker i midten av desember. Landet går en høyst usikker framtid i møte.

(©NTB)