Donald Trump krever stålgjerder for å gjenåpne statsapparatet

Den amerikanske presidenten la frem et krav på 5,7 milliarder dollar til et stålgjerde for å gjenåpne statsapparatet. I bytte tilbyr han å beskytte immigranter som kom til USA ulovlig da de var barn. Demokratene er ikke imponert.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten talte lørdag kveld, norsk tid, til det amerikanske folk.

Der kunngjorde han at han krever midler til å bygge en barrière langs USAs sørlige grense, om det amerikanske statsapparatet skal gjenåpnes. Statsapparatet har vært delvis stengt siden den 22. desember.

Trump hevdet derimot at det ikke er snakk om en mur, slik han har lovet å bygge siden valgkampen i 2016, men stålbarrièrer på det han kaller «høyprioritets-strekninger» langs grensen mot Mexico.

– Dette er ikke en betongstruktur fra kyst til kyst, sa presidenten.

– Store deler av grensen er allerede beskyttet av naturlige barrièrer, som fjell og vann. Vi har allerede milevis med gjerder, inkludert 185 kilometer som vi er i ferd med å bygge, sa Trump.

Tilbyr DACA i bytte

I bytte tilbød Trump Demokratene å videreføre det såkalte DACA-programmet i tre år.

DACA står for «Deferred Action for Childhood Arrivals» og er et program fra Obama-tiden.

Ordningen gjør det mulig for barn, som ulovlig ble tatt med av sine foreldre til USA før de var 16 år gamle, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter.

Programmet har stanset 800.000 personer fra å bli deportert fra landet. I september 2017 kunngjorde president Trump at han ville skrote ordningen.​

Nå tilbyr han derimot å bevare den.

I tillegg inneholder Trumps forslag ordninger som gir midlertidig opphold til rundt 300.000 mennesker fra utvalgte land som er rammet av krig eller katastrofe – såkalt Temporary Protected Status (TPS). Dette vil bety at mennesker fra El Salvador, Guatemala, Honduras and Haiti — land som fikk statusen trukket da Trump ble president — ville få gjenopprettet sitt midlertidige opphold. Også dette vil videreføres i tre år, i Trumps forslag.

På toppen av det tilbyr Trump:

  • 800 millioner dollar i humanitære tiltak rettet mot migranter
  • 805 millioner dollar til teknologi som skal avdekke narkotikasmugling langs grensen
  • 2750 nye grensevakter
  • 75 nye dommergrupper som skal behandle immigrasjonssøknader
  • Flere programmer som skal styrke barns sikkerhet, blant annet tiltak som skal legge til rette for familiegjenforening

– Dette forslaget er ikke ment å løse alle våre utfordringer. Dette løser den umiddelbare krisen, og det er en grusom humanitær krise, sa Trump.

Ifølge presidenten er majoritetsleder i senatet, republikaneren Mitch McConnel, klar til å holde avstemming om det nye forslaget på gulvet i senatet den kommende uken.

– Uakseptabelt

Deler av Trumps forslag lekket til pressen før talen lørdag kveld, og ble ikke godt mottatt av Demokratene.

Majoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa i en uttalelse at Trumps forslag er bak mål.

– Demokratene håpte presidenten endelig var villig til å gjenåpne statsapparatet, og fortsette en sårt trengt diskusjon om hvordan vi sikrer grensen. Dessverre viser dette at forslaget hans er en blanding av mange tidligere avviste initiativer, hver og en er uakseptabel, og representerer ikke et helhjertet forsøk på å gjenopprette stabilitet i folks liv, sa Pelosi på Twitter.

Minoritetslederen i senatet, demokraten Chuck Schumer, er heller ikke fornøyd, og skriver på sin Twitter-konto at Trump kun tilbyr ting han tidligere har fjernet.

– Det var president Trump som egenhendig tok vekk DACA og TPS. Å tilby noe beskyttelse tilbake i bytte mot muren er ikke kompromiss, men mer gisseltaking, skriver Schumer.

«Shutdown»

​Det amerikanske statsapparatet har vært delvis stengt i 29 dager, siden 22. desember.​

Det er det lengste det amerikanske statsapparatet har vært stengt noen sinne. 800.000 statsansatte amerikanere er enten permittert, eller må gå på jobb uten lønn.

New York Times skrev fredag at Demokratene er villige til å bevilge mer enn én milliard dollar, cirka 10 milliarder kroner, med øremerkede midler til styrket sikkerhet langs grensen. I tillegg vil de ansette flere dommere som kan behandle asylsaker.

Likevel er det lite som tyder på at Trump er villig til å gi opp muren han har lovet sine tilhengere siden valgkampen i 2016.

Høy temperatur

Situasjonen har vært låst siden Trump nektet å godkjenne budsjettet den 22. desember.

Majoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sendte tidligere denne uken et brev til presidenten der hun ba ham avlyse den årlige «State of the Union»-talen, som Trump i utgangspunktet skal holde for kongressen den 29. januar.

Pelosi skrev i brevet til Det hvite hus at presidenten burde utsette talen til de hadde vedtatt et budsjett, og statsapparatet er gjenåpnet.

Trump svarte med å nekte Pelosi og flere andre kongressmedlemmer å bruke et militærfly da de skulle møte utstasjonerte amerikanske styrker i Afghanistan.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook