Marte Mjøs Persen (Ap) mener Ropstad ikke vet hva han snakker om når han uttaler som om tvillingabort.
Marte Mjøs Persen (Ap) mener Ropstad ikke vet hva han snakker om når han uttaler som om tvillingabort. Foto: Privat

Bergensordføreren er trillingmamma:

– Ropstad vet ikke hva han snakker om

Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap), mener Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ikke vet hva han prater om når han uttaler seg om tvillingabort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I NRKs direktesendte partilederdebatt torsdag kveld, kom Kjell Ingolf Ropstad (KrF) med en uttalelse som har skapt kraftige reaksjoner i etterkant.

I debatten poengterte Ap-leder Jonas Gahr Støre at den nye innskrenkningen av abortloven, vil føre til flere aborter hos kvinner som av forskjellige årsaker ikke klarer å bære frem to barn.

– Klarer du å bære frem ett, klarer du to også, var Ropstads svar.

Beklaget

Fredag beklaget Ropstad uttalelsen. Han sa han burde formulert seg annerledes og kalte kommentaren for «krøkkete».

Det mener ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap), ikke er godt nok. Mjøs Persen, som selv er mor til trillinger, postet fredag morgen et bilde på Facebook av seg selv, Ap-leder Jonas Gahr Støre og sine tre barn.

«Problemet er at han ikke vet hva han snakker om,» skriver ordføreren om Ropstads utsagn.​

Til TV 2 sier Mjøs Persen at det er helt riktig at uttalelsen er «krøkkete» og legger til at den kan oppleves sårende for de som er i situasjonen.

– Han mangler forståelse for det som for meg er helt grunnleggende; at det moralske kompasset som jeg mener alle mennesker er født med, ikke er bedre utviklet hos nemdleger enn det er hos mødrene og fedrene som skal foreta disse vurderingene. Det har heller ikke politikere, sier hun og legger til:

– Det å plutselig vente flere barn enn du har planlagt, som i mitt tilfelle der jeg oppdaget at det ikke bare var ett, ikke bare var to, men tre fostre i magen, det vet du ikke hvordan er før du har opplevd det selv.

– Krevende

I Facebook-posten skriver Mjøs Persen at hun hadde «det beste utgangspunktet» for at det skulle gå bra å bære frem sine trillinger. De var treeggede og hadde dermed hver sin fostervannssekk og morkake.

«Likevel holdt det på å gå galt,» skriver hun.

Trillingene ble født prematurt. I dag er de seks år gamle.

– Det har gått veldig fint, men den første tiden var den mest krevende tiden i mitt liv, sier hun til TV 2.

Mjøs Persen trekker også frem at man må ta hensyn til alt som skjer etter fødselen, og fremhever at det kun er hvert enkelt foreldrepar, eller hver enkelt forelder, som vet om de kan takle det.

– I mitt tilfelle var det ingen andre enn meg og min mann som kunne vurdere dette, eller som moralsk eller etisk kunne stille seg som overdommer for mine vurderinger, sier hun og legger til:

– Jeg var en voksen kvinne med god økonomi, et stabilt forhold, hus og en relativt voksen sønn. Jeg hadde mulighet til å gjøre dette og visste også at jeg var voksen og sterk nok til å bære sorgen det ville være å miste disse barna.

På Facebook skriver hun:

«Jeg tok risikoen det var, det kunne endt med stor sorg, men endte heldigvis med trillinglykke. Men det var mitt valg, ingen andres, og ingen andre kunne vite om jeg kunne bære byrden, verken under svangerskapet, etterpå eller i fremtiden. Det vet bare jeg og min mann.»

– Tilbakeslag

Det skapte sterke reaksjoner da statsminister Erna Solberg i oktober åpnet for å forhandle abortloven.

– Dette er det første tilbakeslaget for kvinners rett til selvbestemt abort siden den kom i 1975. Jeg håper det blir reversert, sier Mjøs Persen .

– Tror du det kommer til å skje?

– Det skjer. Vi får en ny regjering i neste stortingsperiode, og det er det mange grunner til i denne regjeringsplattformen, sier hun og legger til:

– Dette tror jeg ikke kvinner kommer til å godta. Her i Bergen skal kvinner ut og marsjere i gatene allerede i morgen. Og 8. mars blir nok en kraftig manifestasjon hvor kvinner og menn over hele landet kommer til å vise hva de mener om dette.

Flere reagerer

Det er ikke bare Marte Mjøs Persen som reagerer på Ropstad sitt utsagn.

Flere har tatt til orde ikke bare mot utspillet, men også mot beklagelsen. Én av dem er SV-leder Audun Lysbakken.

«Krøkkete? Nei, det var fryktelig avslørende. Ropstad viste hvor uendelig lettvint han stiller seg til doms over andres valg og andres liv,» skriver han på Twitter.

Også SVs Kari Elisabeth Kaski reagerte kraftig på utspillet torsdag kveld.

– «Klarer du å bære fram ett barn, bør du klare å bære fram to», sier Ropstad. Hva er det du står der og sier?!?, skrev hun på Twitter.

Abort har vært et betent tema i forhandlingene. KrF ønsket å få fjernet paragraf 2c, som partiet omtaler som «sorteringsparagrafen» i abortloven.

De måtte altså nøye seg med at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger, såkalt tvillingabort, før grensen for selvbestemt abort, blir fjernet.

​(TV 2/NTB)