Kraftlinjer ved Østre Aurtjern i nærheten av Ullevålseter i Nordmarka ved Oslo
Kraftlinjer ved Østre Aurtjern i nærheten av Ullevålseter i Nordmarka ved Oslo Foto: © Helge Sunde / Samfoto

kulden sender prisen oppover:

– Strømprisen kan doble seg

Slik kan du få ned strømregningen i vinter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere fikk seg nok en ubehagelig overraskelse når de har sjekket strømregningen for desember.

60 prosent av årets strømforbruk skjer fra november til mars i Norge, skriver Dinside.no.

Januar er normalt den måneden vi bruker aller mest strøm, viser tall fra Statsnett.

Fredag nådde prisen 55,8 øre per kilowatt-time (kWh), ifølge de offisielle tallene fra Nord Pool. Det er denne prisen strømleverandørene beregner sin spotpris ut fra.

Prisen kan doble seg

Og denne prisen vil bare fortsette å stige i tiden fremover, og kan doble seg på enkelte dager, forteller analysesjef i Wattsight, Tor Reier Lilleholt.

– Vi er nå inne i en lengre kuldeperiode, og det er faktisk ikke ofte vi ser såpass kalde temperaturer over så lang tid som er ventet nå. Jeg tror vi kan se enkeltdager med priser på over over én krone per kWh i vinter dersom det blir kaldt nok. Jeg tror ukesprisene vil ligge på mellom 60 og 70 øre per time, og de dagene hvor det er lite vind og lavest temperaturer vil man få problemer med å hente nok kraft, sier Lilleholt.

Tor Reier Lilleholt. Foto: Privat
Tor Reier Lilleholt. Foto: Privat

Han forteller at vi må tilbake til kuldevinteren i 2010 for å finne en vinter med lignende priser over lengre tid, men at vi har hatt enkeltdager med priser på over én krone per kWh også i de senere årene.

Vil holde seg høye

Hovedårsaken til de høye prisene er den uvanlig tørre sommeren. Den snøfattige vinteren så langt, bærer dessuten bud om at strømprisene vil holde seg relativt høye ut over våren – og resten av 2019.

– Vi hadde den tørreste sommeren på 60 år, og det setter spor etter seg. Vi hadde riktignok en fuktig høst, så kraftmagasinene er normale, men det er fortsatt svikt i Nord-Norge og Sverige. Vi har underskudd på kraft nå, og vinteren har gitt en ekstremt stor snøsvikt. Det vil gi mindre snøsmelting og kunne føre til en høy pris i lenger tid. I markedet så ligger de forventede prisene for 2019 på rundt 50 øre kWh, sier Lilleholt.

Slik det ser nå tyder alt på at vi vil få det uvanlig tørt og kaldt helt frem til mars, ifølge StormGeos «super-langtidsvarsel» (se faktaboks).

Energimeteorologen hos StormGeo ser på været langt frem i tid. Vakthavende Roar Teigen forteller at deres siste prognose fredag tyder på at det vil være uvanlig kaldt i Norge helt frem til mars.

– Det kan selvfølgelig komme noen kortere perioder med mildere vær, men våre prognoser tyder på at det sett under ett skal holde seg tørt og kaldt ut februar. Når vi kommer til mars er det mer usikkert, sier Teigen.

Han mener at vinterværet ser ut til å bli snudd helt på hodet.

– Normalen er at det kommer lavtrykk inn mot oss og at dette varer over lengre perioder. Nå ligger det an til at dette blir snudd på hodet. Nå kan det bli kortere perioder med lavtrykk og lengre perioder med høytrykk, sier Teigen.

Han trekker også frem klimaforpliktelsene Norge har i Europa, der klimakvoter har vært en viktig årsak til at prisene i det europeiske kraftmarkedet har steget.

– Dette tilsvarer så mye som 15 øre per kWt. Det er en del av det grønne skiftet, og vi kan si at vi betaler en liten miljøskatt gjennom strømregningen hver måned.

Lilleholt trekker også frem at kull- og gasskraftanleggene i Europa fjernes fortere enn man klarer å kompensere med vind- og solkraft, noe som også bidrar til å legge press på prisene.

Analytikeren mener imidlertid at vi skal være glade for at vi er en del av det Europeiske kraftmarkedet, særlig når det er kalde vintre som nå.

– Vi går inn i en periode nå der vi skal være veldig glad for at vi har den forbindelsen til utlandet og kan importere kraft. Vi er i et tørr-år nå der vi ikke har nok produksjonskapasitet her til lands. Derfor må vi importere i den perioden vi er i nå og da blir også kraftprisene høyere, sier han.

Billigst i Europa

Til tross for at strømregningen om vinteren kan være ubehagelig å lese, kan nordmenn trøste seg med at det er langt høyere strømpriser ute i Europa.

Norge har hatt den billigste strømmen i Europa i flere tiår, sier informasjonssjef i EnergiNorge, Aslak Øverås.

Strømregningen kan svi ordentlig på pungen, men selv på en dag med høy strømpris i Norge, ligger vi betydelig under resten av Europa. Priser i øre per kWh:

  • Norge 55,8
  • Storbritannia 67,3
  • Tyskland 60,1
  • Frankrike 64,9
  • Spania 63,9
  • Italia 67,4
  • Ungarn + Romania 78,1
  • Serbia 88,0

Kilde: Kinect Group

– I dag er for eksempel den britiske strømprisen 20 prosent over den norske. Ser man på de siste 20 årene så har den vært nærmere 50 prosent dyrere enn den norske. Det kan vi takke vannkraften for og at vi har et strømmarked med god konkurranse i Norge, sier Øverås.

Han mener likevel folk bør være prisbevisste og sjekke avtalen de har med strømleverandøren.

Aslak Øverås i Energi Norge.
Aslak Øverås i Energi Norge.

– Det man kan gjøre er å se på eget forbruk. Vi bruker aller mest strøm på oppvarming. Det å senke temperaturen på natta og når man ikke er hjemme. Har du mulighet til å fyre med ved i en rentbrennende ovn, er lurt. Det er dessuten mange strømleverandører å velge mellom og lett å bytte.

Les også: Slik sparer du på strømutgiftene

– Sjekk strømleverandøren

Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, anbefaler folk å sjekke strømavtalen sin én gang i året for å se om man har en konkurransedyktig avtale.

Han mener nå i de kalde vintermånedene er et godt tidspunkt å sjekke avtalen sin.

– Det er ingen grunn til å sverge troskap til strømleverandøren sin med mindre man har egne rabattordninger, noe de færreste har. Strøm er kanskje det mest generiske produktet som finnes. Strøm er strøm: Det kommer ut av kontakten, og det er prisen som bør bestemme hva du bør velge, sier han til TV 2.

Basert på en befolkningsundersøkelse utført av Forbrukerrådet, kommer det frem at at 28 prosent av befolkningen har byttet strømleverandør de siste to årene.

På Forbrukerrådets Strompris.no kan du selv søke opp din egen adresse, og velge blant tilbud fra ulike tilbydere.

– Bør folk prute med sin nåværende strømleverandør?

– Det er ingenting i veien for å prute med leverandøren, på samme måte som du kan prute med banken. Hvis du finner en billigere avtale så ville jeg tatt kontakt og høre om de kan matche denne og gi deg en bedre avtale enn det du har i dag. Dersom du bytter leverandør vil du dessuten ofte bli kontaktet av den tidligere leverandøren, og det er også en god mulighet til å spørre om hva de kan tilby for å beholde deg som kunde.

Les også: Pass opp for denne brannfellen i kulda

– Dette må du være obs på

Iversen anbefaler folk flest å velge en spotpris-avtale fordi denne i gjennomsnitt vil være billigst i løpet av ett år. Skal du bytte strømleverandør er det imidlertid flere ting du må være obs på.

Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

– Noen tilbydere har begynt å markedsføre veldig sterkt en veldig billig oppstartsmåned noe som gjør at man kommer høyt oppe på prissammenligninger. Deretter kan prisene skrus opp. Det er kanskje gøy å ha Norges billigste strøm én måned, men ikke like stas å ha Norges dyreste den neste, sier Iversen.

Han forteller at de jobber med å synliggjøre hvilke avtaler dette gjelder på Strømpris.no.

– Når du søker på en strømavtale så vil du få opp forventet månedspris og da vil avtalens varighet dukke opp der. Varer den i en måned, så bør man tenke seg om en gang til. Vi har fremhevet de viktigste avtalevilkårene i oversikten på strompris.no, men det er også viktig å lese igjennom strømavtalen før du slår til, sier han.

​PS: Forbrukerrådets undersøkelser viser at jungelen av vanskelige og begreper, hever terskelen for at folk skal bytte leverandør. De har derfor satt opp en ordliste der de forklarer hva de ulike begrepene betyr. Se den her.