nORGE FÅR NY REGJERING:

Dette er de enige om

– HISTORISK DAG: De fire partilederne roste hverandre og den nye plattformen under pressekonferansen på Gardermoen torsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
– HISTORISK DAG: De fire partilederne roste hverandre og den nye plattformen under pressekonferansen på Gardermoen torsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GARDERMOEN/OSLO (TV 2): De fire borgerlige partitoppene fikk støtte hos sine egne. Nå får Norge en ny flertallsregjering
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
 • Abortloven strammes inn
 • Knut Arild Hareide stemte nei til regjeringsplattformen
 • Barnetrygden økes for små barn
 • Elbilfordelene fortsetter

​Den politiske plattformen for en ny firepartiregjering skulle torsdag godkjennes av Høyre, Frp, Venstre og KrF. Ledelsen i de fire partiene satt isolert i separate møterom på hoteller på Gardermoen fra klokken 14.

Først klokken 21.30 var partiene klare til å presentere den nye plattformen.

– Dette er en historisk dag. Det er nå klart at Norge får den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985, sa statsminister Erna Solberg da hun innledet pressekonferansen.

– I en verden hvor mange land opplever ustabilitet, har vi gjennom gode, men tøffe forhandlinger funnet sammen. Det viser at de fire partiene har vilje til å finne løsninger og til å lage kompromisser, fortsatte Solberg.

Navnet på den nye regjeringen er «Firepartiregjeringen». Regjeringens ambisjon er å trygge Norge for fremtiden, sa statsministeren, og ramset opp en rekke områder regjeringen vil satse på.

Om den betente abortsaken sa Solberg at partiene er enige om å fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort.

Etter at regjeringsplattformen ble presentert, er det også klart at blant annet elbil-folket kan glede seg. Dette er noen punkter partiene er enige om:

 • Ikke økt veibruksavgift på diesel og bensin.
 • Fradrag for bompengeutgifter.
 • Redusert bompengeandel i nye veiprosjekter.
 • 7.200 kroner mer i barnetrygd for barn 0-6 år.
 • Videreføre elbilfordeler i hele perioden.
 • Videreføre det vedtatte nivået på antall kvoteflyktninger.
 • Avvikle pelsdyrnæringen.

– Bedre enn Jeløya

Frp-leder Siv Jensen sa at et enstemmig landsstyre har sagt ja til regjeringsplattformen.

– Vi mener at dette er en plattform som er bedre for Fremskrittspartiet enn Jeløya-plattformen, sa Jensen.

Frp hadde tre klare krav, sa Frp-sjefen: partiet ville ha gjennomslag for lavere skatter og avgifter, de skulle forsterke satsingen på samferdsel og videreføre en restriktiv og ansvarlig innvandringspolitikk.

– Med denne plattformen så gjør vi det, oppsummerte Siv Jensen.

Miljøet førende for Venstre

Venstreleder Trine Skei Grande sa at klimaspørsmålet og et samfunn med små forskjeller var hennes drivkraft for å gå inn i regjeringsforhandlingene på Granavolden.

– Nå har vi satt oss et ambisiøst mål om at vi skal kutte 45 prosent av utslippene innen 2030 i ikke kvotepliktig sektor, sa Grande.

Planen skal nås gjennom en ny «klimakur» som blant annet omfatter satsing på kollektivtransport, ny teknologi og å sørge for grønn skipskraft. Alle elbilfordelene skal videreføres, og engangsartikler i plast skal forbys.

– Tydelig KrF-profil

Nykommeren i regjeringen er KrF. Kjell Ingolf Ropstad sa at han både er stolt og glad over det han kaller viktige og gode KrF-gjennomslag i plattformen.

– Vi hadde en klar prioritering om å få gjennomslag for en barneform, for en likeverdsreform og for å løfte de kristne verdiene, sa Ropstad, og tok også med klimaendringer og å kjempe for verdens fattige.

– Det leverer vi på. Regjeringsplattformen har en tydelig KrF-profil med at vi løfter de kristne verdiene som en viktig del av regjeringens politikk, sa Ropstad.

FERDIG SOM KRF-LEDER: Knut Arild Hareide ønsket et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, og stemte nei til å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre.
FERDIG SOM KRF-LEDER: Knut Arild Hareide ønsket et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, og stemte nei til å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre. Foto: TV 2
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook