FORHANDLET PÅ OVERTID: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland hvor regjeringsforhandlingene har gått på overtid.
FORHANDLET PÅ OVERTID: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland hvor regjeringsforhandlingene har gått på overtid. Foto: Poppe, Cornelius

KrF har ikke fått abort-seieren Ropstad fristet med

GRAN/HADELAND (TV 2): Kilder opplyser til TV 2 onsdag kveld at regjeringsplattformen for en ny firepartiregjering er ferdig forhandlet.

De fire partiene har forhandlet ferdig om en ny regjeringsplattform, og det gjenstår nå bare en skrivejobb før en ny regjeringsplattform er klar.

Partiene er enige om alle punktene i dokumentet, opplyser kilder tett på forhandlingene.

Før klokken 21 onsdag kveld har blant annet partileder Siv Jensen (Frp) forlatt hotellet på Gran, hvor forhandlingene har foregått.

– Bompengeseier for Frp

TV 2 kan erfare at den fremforhandlede plattformen innebærer en barne- og familiereform med særlig fokus på ressurssvake, som KrF har fått gjennom.

Venstre har fått et betydelig gjennomslag på klima i forhandlingenes innspurt.

Kilder opplyser også til TV 2 at Frp har fått gjennomslag for reduserte bompengesatser, som var en av de viktigste sakene for Frp inn mot forhandlingene. KrF skal ha fått gjennomslag for økt barnetrygd.

Rusreform og abortlov

Det blir i tillegg kun små endringer i rusreformen, kan TV 2 erfare. Flere, deriblant tidligere rusavhengige og opposisjonspartier, har vært bekymret for at rusreformen skulle rammes i regjeringsforhandlingene.

KrF har ønsket endringer i den planlagte reformen, som ennå er i sin spede begynnelse. Rusreformen innebærer at rusavhengige skal få hjelp og behandling i helsevesenet i stedet for å bli straffet, og har vært en viktig sak for Venstre.

Etter det TV 2 erfarer har KrF heller ikke fått gjennomslag for endringer i abortlovens paragraf 2c.

Endringer i denne lovparagrafen har i forkant av forhandlingene blitt fremhevet som en av de viktigste sakene for KrF.

– Vi har en historisk mulighet til å endre en utdatert abortlov, som er selve definisjonen på sorteringssamfunnet. På venstresiden vet vi at disse endringene er umulige. På høyresiden er det mulig. Du kan stemme for å gripe den muligheten, eller du kan la det være, sa Ropstad i sin tale til årsmøtet i Akershus KrF 29. oktober.

Abortlovens paragraf 2c innebærer i dag at blant annet Downs syndrom er en selvstendig grunn til å få innvilget abort etter uke 12.

Etter det TV 2 erfarer ligger det imidlertid an til at partiene fremmer felles forslag om å begrense muligheten til fosterreduksjon, også omtalt som «tvillingabort».

Flere fylkesledere mener KrF burde fått gjennomslag for å endre paragraf 2c.

– Jeg har lite forhåpninger til at man har fått det, selv om det er jo en sak vi burde ha fått gjennomslag for, med tanke på hvor stor saken ble for veivalget. Men jeg tror ikke vi får det, og jeg blir heller ikke kjempeskuffet for det, sier Jon Normann Tviberg, fylkesleder i Trøndelag, til TV 2.

Landsstyremedlem Karin Bjørkhaug forventer gjennomslag.

– Det må være et gjennomslag med substans, jeg synes ikke det holder med bare et komma eller en omformulering. Det må være noe innhold i det. Og de andre partiene har jo sagt at de ikke vil rikke seg her, så det blir spennende å se. Samtidig vil jeg si at jeg forventer et gjennomslag her, ettersom det ble løftet så høyt fram i forhandlingene, sier Bjørkhaug til TV 2.

Lenger tid enn planlagt

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti begynte regjeringsforhandlingene 2. januar.​ Onsdag ble det varslet at det er kalt inn til landsstyremøter i partiene torsdag. Det er landsstyrene som skal ta stilling til den fremforhandlede regjeringsplattformen.

Det skulle opprinnelig vært landsstyremøter i alle partiene mandag, men disse ble utsatt ettersom forhandlerne trengte lenger tid enn ventet.

Det var ventet tøffe forhandlinger fra start for de fire partiene. Kilder tett på regjeringsforhandlingene har tidligere opplyst til TV 2 at Venstre mente de ikke fikk nok gjennomslag.