DRO TIL ORDERUD: 25-åringen som er tiltalt for syv drapsforsøk på utestedet Blå, oppsøkte Orderud gård to måneder før skyteepisoden. Her skal han ha forsøkt å kreve inn penger.
DRO TIL ORDERUD: 25-åringen som er tiltalt for syv drapsforsøk på utestedet Blå, oppsøkte Orderud gård to måneder før skyteepisoden. Her skal han ha forsøkt å kreve inn penger. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix) / Privat

tiltalt for syv drapsforsøk på utested:

25-åring tok torpedo-jobb på Orderud gård mens Per var hjemme

Påtalemyndigheten mener at en 25 år gammel mann forsøkte å drepe syv personer da han løsnet skudd ved utestedet Blå sommeren 2017. Han anklages også for en torpedojobb på Orderud gård.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til 9. juli i 2017 var 25-åringen, som ifølge TV 2s opplysninger har en sentral rolle i det kriminelle miljøet i hovedstaden, på byen med kameratene sine.

Vennegjengen irriterte vaktene på utestedet Blå på Grünerløkka, blant annet fordi de lekeslåss. Det endte med at gruppen fikk beskjed om å forlate stedet.

Dette likte 25-åringen særdeles dårlig. Han trakk frem et grovkalibret håndvåpen og skjøt minst tre skudd i retning døråpningen, der vakter og andre gjester befant seg.

Totalt fire personer fikk skuddskader, mens flere andre var nær ved å bli truffet. Påtalemyndigheten vil dømme 25-åringen til forvaring for å ha forsøkt å drepe syv personer.

Vaktene på Blå sto i denne drøåpningen da 25-åringen løsnet skudd.
Vaktene på Blå sto i denne drøåpningen da 25-åringen løsnet skudd. Foto: NTB Scanpox

Banket drapsdømt

Vaktene dro hverandre inn på utestedet og i sikkerhet fra tiltaltes kuler. Det hadde vært mye bråk på Blå denne kvelden, blant annet en knivtrussel. Politiet kom derfor raskt til stedet og pågrep 25-åringen som forsøkte å flykte i en taxi.

Tiltalte sier at han aldri hadde til hensikt å drepe noen med skuddene og at han dermed ikke kan dømmes for drapsforsøk. 25-åringen hadde tatt både narkotika og anabole steroider den aktuelle kvelden.

I tillegg til de syv drapsforsøkene på blå er 25-åringen tiltalt for en hel rekke andre forhold. I desember skal han blant annet ha banket opp en drapsdømt mann i 30-årene i luftegården på Ila. Han må svare for en hel rekke forhold som omhandler trussel mot offentlige tjenestepersoner, bruk av narkotika og vold.

Tok Orderud-venn

En av voldsepisodene skal ha funnet sted på Orderud gård 4. mai 2017. Denne kvelden var Per Orderud, som er dømt for medvirkning til tre overlagte drap, hjemme sammen med en kamerat i slutten av 50-årene. Kameraten er tidligere domfelt for å ha bedratt en eldre kvinne for et tosifret millionbeløp.

Per Orderud var hjemme da kameraten ble angrepet på gården, men han ble ikke selv skadet i opptrinnet.
Per Orderud var hjemme da kameraten ble angrepet på gården, men han ble ikke selv skadet i opptrinnet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Ifølge aktor Alvar Randa var det et følge på fire personer som ankom gården ved 21.30-tiden om kvelden. Per Orderud og kameraten skal etter beste evne ha forsøkt å skjule at de befant seg i huset, men de lyktes de ikke med.

25-åringen og minst en annen mann skal ha sparket inn døren på gården og gått inn. Der slo de Per Orderuds bedrageridømte kamerat i ansiktet minst en gang hver. Offeret fikk skader som gjorde at han måtte sy fire sting. Per Orderud ble ikke angrepet i hendelsen.

Bakgrunnen for hendelsen var ifølge aktor et pengeinnkrevingsoppdrag. Det er uklart hvem som hadde gitt mennene jobben, men Alvar Randa listet opp flere potente kriminelle miljøer som mulige oppdragsgivere.

25-åringen erkjenner å ha begått handlingene på Orderud gård.

– De skulle opp og snakke med en mann, og så utviklet det seg til et godt gammeldags basketak, sier forsvarer Stian Mæland.

– Vi kan kalle det et torpedooppdrag?

– Det vil jeg ikke kommentere

Stian Mæland forsvarer den tiltalte 25-åringen. Her er han avbildet i en tidligere straffesak.
Stian Mæland forsvarer den tiltalte 25-åringen. Her er han avbildet i en tidligere straffesak. Foto: NTB Scanpix

Hans 30 år gamle makker nekter for kroppsskade, men erkjenner straffskyld etter straffelovens paragraf om kroppskrenkelse.

Sentral kriminell

Tiltalte er ifølge TV 2s opplysninger en sentral person i et kriminelt miljø i Oslo.

Blant annet er han venn av en 34 år gammel mann som politiet mener er sentral i etableringen av MC-klubben Satudarah, som over lengre tid har forsøkt å slå rot i hovedstaden. TV 2 vet at tiltalte har vært tiltenkt en lederrolle i klubben.

Mæland ønsker ikke å kommentere TV 2s opplysninger konkret.

– Hans vennekrets og tilhørighet til Oslos underverden vil kunne være en del av vurderingen når retten skal ta stilling til spørsmålet om forvaring.

I politiavhør har 25-åringen forklart at han bevæpnet seg forut for Blå-skytingen fordi han var i en turbulent periode med flere pågående konflikter i Oslos underverden.

– Han hadde derfor et behov for å føle seg tryggere. Han skjønner selv at han har tabbet seg fullstendig ut. Han angrer veldig. Han burde bare ha pakket sekken og gått sin vei, sier Mæland.

Avdeling G

På grunn av en rekke disiplinærbrudd, samt vold- og trusselsaker i ulike fengsler, har 25-åringen et særdeles strengt soningsregime på Ila fengsel- og forvaringsansfalt i Bærum.

Den siste tiden har han sittet på fengselets avdeling G, som har elleve celler og fire sikkerhetsceller. Avdelingen er forbeholdt innsatte som av forskjellige grunner må isoleres fra resten av fengselet.

– Det er høyst problematisk at min klient nektes både rusbehandlingsprogram og andre ting som ville gjort soningen bedre. Han sitter innelåst store deler av tiden, sier Mæland.

Saken er ventet å pågå frem til 12. februar i Oslo tingrett.