INNBRUDD: De to mennene som har vært tiltalt for drapet, knuste ruta på inngangsdøren med en 5,2 kilo tung stein da de tok seg inn og slo i hjel 31-åringen med en vektmanual 22. januar 2017.
INNBRUDD: De to mennene som har vært tiltalt for drapet, knuste ruta på inngangsdøren med en 5,2 kilo tung stein da de tok seg inn og slo i hjel 31-åringen med en vektmanual 22. januar 2017. Foto: Politiet

Dømt til 13 og 14 års fengsel for MC-drapet

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (TV 2): To menn på 29 og 34 år er dømt til henholdsvis 14 og 13 års fengsel for å ha drept et tidligere medlem av deres daværende MC-klubb i Asker i januar 2017.

I tillegg må de to mennene betale 200.000 kroner i erstatning til 31-åringens etterlatte. Avdødes mor har vært til stede under hele rettssaken og var tydelig preget under domsavsigelsen.

Begge de drapsdømte mennene anket dommen på stedet.

Hendelsen skjedde søndag 22. januar i 2017. Da banket de to drapstiltalte, som på denne tiden tilhørte MC-klubben Rock Machine, på døra til en 31 år gammel mann på Vettre i Asker.

31-åringen hadde kort tid i forveien meldt seg ut av klubben, men han nektet å betale utmeldingsgebyret på 2.000 euro. Uenigheten hadde ført til en konflikt der 31-åringen truet flere av MC-klubbens medlemmer.

Inne i leiligheten ble avhopperen slått til døde med en vektmanual. De to drapstiltalte har i retten forklart at 31-åringen angrep først.

Én frikjent

Dommen er i tråd med statsadvokat Carl Fredrik Faris påstand om henholdsvis 14 og 13 års fengsel for 29-åringen og 34-åringen.

Normalstraffen for drap er i Norge 12 års fengsel. Blant de straffeskjerpende omstendighetene dommeren viser til, er brutaliteten i drapet. Mens 34-åringen får ett års tillegg i straff, får 29-åringen to år for ikke å ha samarbeidet med politiet og for å ha vært initiativtaker til voldshandlingen.

Totalt har syv personer sittet tiltalebenken i tingretten. De øvrige fem var tiltalt for blant annet medvirkning til grov vold og for å ha skjult spor.

Med unntak av én tiltalt som erkjenner å ha truet 31-åringen, nektet alle de syv tiltalte straffskyld for alle tiltalens punkter. Kun én av de tiltalte i saken er av tingretten frikjent for de truslene han har vært tiltalt for.

De øvrige er dømt til mellom seks måneder og ett år og to måneders fengsel. Mens en av dem tok betenkningstid, anket to av dem på stedet.

Én av dem er dømt til 120 dagers fengsel for å ha tatt imot gjerningsmennene og gitt dem nye klær i etterkant av drapet. Han tok betenkningstid med tanke på en anke.

DRAPSVÅPENET: Den 31 år gamle mannen ble drept med denne 1,3 kilo tunge vektmanualen.
DRAPSVÅPENET: Den 31 år gamle mannen ble drept med denne 1,3 kilo tunge vektmanualen. Foto: Politiet

Pekte på politiet

Under sine prosedyrer anførte de drapstiltaltes forsvarere, Mette Yvonne Larsen og Johannes Wegner Mæland, at deres klienter skulle dømmes for grov vold – ikke drap.

Forsvarerne mente at volden de to mennene utsatte 31-åringen for, ikke var tilstrekkelig til at han ville ha mistet livet. De mener at førstehjelpen som den første politipatruljen på stedet ga fornærmede, var så feilaktig at han døde av behandlingen.

Den versjonen har ikke dommer Bente Løvik Ulven lagt vekt på. Hun viser til at 31-åringen er slått 22 ganger med den 1,3 kilo tunge manualstangen, og at de aller fleste slagene var rettet mot hode og nakke.

– De er ikke rettet mot for eksempel hender eller bein for å sette ham ut av spill, leser dommeren.

Saken pågikk i fem uker i Asker og Bærum tingrett.