EKSPERTER: Finn Abrahamsen og Jørn Lier Horst har etterforsket et utall alvorlige straffesaker. De mener begge forsvinningssaken på Lørenskog er helt unik.
EKSPERTER: Finn Abrahamsen og Jørn Lier Horst har etterforsket et utall alvorlige straffesaker. De mener begge forsvinningssaken på Lørenskog er helt unik. Foto: Tor Erik Schrøder / Terje Pedersen / NTB scanpix

Eks-politiledere: Slik jobber politiet med forsvinningen nå

De tidligere etterforskningslederne Jørn Lier Horst og Finn Abrahamsen mener opplysninger fra publikum kan bli avgjørende for å bringe politiet videre i forsvinningssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå sitter en egen gruppe i politiet og behandler alt som har kommet inn av tips. Disse tipsene graderes ut fra innhold. Mange blir sortert ut, mens andre blir gransket videre, sier privatetterforsker Finn Abrahamsen, som ledet voldsavsnittet i Oslo frem til han ble pensjonert i 2007.

Bare et døgn etter at politiet gikk offentlig ut med informasjonen om at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) antas å være kidnappet, hadde det kommet inn over 100 tips.

Torsdag har tipsene fortsatt å strømme inn, opplyser politiet, som har kalt inn til en ny pressekonferanse fredag klokken 11.

På denne pressekonferansen vil det komme frem helt ny og betydelig informasjon i saken, får TV 2 opplyst.

Politiet gikk torsdag ut med to overvåkingsvideoer fra en tursti utenfor arbeidsplassen til Anne-Elisabeth Falkevik Hagens styrtrike ektemann Tom Hagen (68) i Lørenskog.

I den første videoen går en person langs veien, før han brått snur og går tilbake. I en video 24 minutter senere sykler en syklist forbi en person som går langs veien. Politiet ønsker å komme i kontakt med alle de tre personene.

– Om noen av tipsene omhandler disse tre personene, kan jeg ikke kommentere nå. Det får jeg komme tilbake til i morgen, sa etterforskningsleder Tommy Brøske i Øst politidistrikt torsdag kveld.

Se videoen her:

Eksperter: Publikum er viktig

Abrahamsen sier at tips fra publikum er sentralt i mange alvorlige saker og viser blant annet til flere drapssaker han selv har etterforsket.

– Jeg er rimelig sikker på at tipsene som kommer inn, kan føre politiet videre, kanskje i sammenheng med videoer som er sikret. Publikum er alltid beskrevet som en viktig detektiv, sier han.

Også Jørn Lier Horst, som var etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt frem til høsten 2013, mener tipsene kan være avgjørende for å bringe politiet videre i saken.

– På ti uker kan politiet ha gått glipp av viktige vitneopplysninger. Når de nå har gått ut med saken, er de over i en fase de trolig er mer komfortable med. Nå er det alle kortene på bordet og etterforskningsskritt de er mer vant med, sier Horst.

I tillegg til opplysningene som kommer inn gjennom tips, tar politiet aktivt kontakt med naboer og andre som kan ha kjennskap til saken, mener polititoppene. Hundesøket i området er også et eksempel på etterforskningsskritt politiet ikke har hatt anledning til å benytte før nå.

Undersøkte straffesak

Tidligere i etterforskningen har politiet bedt Økokrim om å sjekke forsvinningen opp mot en aksjebedragerisak som ble behandlet i Oslo tingrett i fjor. Det opplyser kilder i politiet til TV 2.

Politiinspektør Brøske bekrefter at Hagens forretningsforbindelser er et sentralt element i etterforskningen.

– Vi kan ikke utelukke at dette er motivet bak. Dette er jo ikke et ukjent fenomen i utlandet, sier politiinspektøren.

Økokrim mener at det ikke finnes noen holdepunkter for at det er en kobling mellom bedragerisaken og forsvinningen, men politiinspektøren avviser ikke at politiet undersøker ektemannens forretningskrets.

Bedragerisaken ble behandlet i Oslo tingrett i høst, og det dreier seg om en aksjetvist. Saken innbefatter at 12 selskaper har tapt et beløp i hundremillionersklassen. Et av disse har Tom Hagen eierinteresser i, men Økokrim mener at det ikke finnes noen kobling mellom bedragerisaken og forsvinningen.

Dommen i saken er ventet å falle i slutten av januar.