Nesten hele Longyearbyen på Svalbard har stengt på grunn av stormen og Sysselmannen har oppfordret folk til å holde seg innendørs ettersom det er ventet at vinden skal øke i styrke utover kvelden.
Foto: Svalbardposten Hilde Røsvik / NTB scanpix
Nesten hele Longyearbyen på Svalbard har stengt på grunn av stormen og Sysselmannen har oppfordret folk til å holde seg innendørs ettersom det er ventet at vinden skal øke i styrke utover kvelden. Foto: Svalbardposten Hilde Røsvik / NTB scanpix Foto: Hilde Røsvik, Svalbardposten

Storm på Svalbard: – Vi oppfordrer folk til å ferdes minst mulig utendørs

Over 100 personer er evakuert på Svalbard på grunn av uvær, opplyser Sysselmannens kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen ble 29 boliger tømt. 80 studenter flyttet ut fra hyblene sine onsdag kveld, opplyser kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos sysselmannen. Husene ligger i lia under fjellet Sukkertoppen, mens hybelhuset ligger i Nybyen.

– Evakueringen har det forløpt seg greit. Alle skal være evakuert. Flere fikk flyttet på seg allerede i går, sier lokalstyreleder i Longyearbyen, Arild Olsen til TV 2.

I tillegg stenges både skole, SFO og barnehager.

Vinden øker

Det er storm og skredfare som har ført til evakueringen.

Vakthavende meteorolog hos StormGeo, Roar Inge Hansen, forteller at det torsdag klokken 14.00 blåser sterk kuling med storm i kastene i Longyearbyen.

– Vinden har økt på ut over dagen og nå er det sterkt kuling med storm i kastene. Den kan nok øke litt de par neste timene. Ellers viser observasjonene andre steder på på Svalbard full og sterk storm. I Hornsund helt på sydspissen er det 45 meter per sekund i kastene, sier Hansen til TV 2.

Det er ventet at den kraftigste vinden vil holde på frem til utpå ettermiddagen, før den løyer noe.

Foreløpig er det ikke meldt om skader eller hendelser som følge av uværet.

Sysselmannen advarer

Sysselmannens oppfordrer folk til å være forsiktige.

– Vi har forsterket beredskapen her og avventer situasjonen. Vi oppfordrer folk til å ferdes minst mulig utendørs og holde seg på steder der de er trygge på grunn av dårlig sikt og fare for løse gjenstander, sier Terje Carlsen hos sysselmannen til TV 2.

Beslutningen om evakuering onsdag ettermiddag, og innbyggerne ble varslet i løpet av ettermiddagen.

– Akkurat nå er det greit å bevege seg utendørs, men vi merker at det gradvis blåser mer. Når det drar seg bør folk holde seg innendørs, sier lokalstyreleder Olsen.

I desember 2015 omkom to personer i et stort snøskred fra Sukkertoppen.

(©NTB)