– Løsepengene må betales for at Anne-Elisabeth skal komme hjem i live

Den sørafrikanske forskeren Martin Ewi mener løsepengene må betales for å få Anne-Elisabeth Falkevik Hagen trygt hjem.

Det siste sikre livstegnet fra 68-åringen er den 31. oktober, ifølge politiet.

Siden har ikke familien sett henne, og onsdag opplyste politiet under en pressekonferanse at de tror Falkevik Hagen ble bortført fra sitt hjem på formiddagen den aktuelle dagen.

I en skriftlig beskjed skal det ha fremkommet et krav om at familien betaler et beløp tilsvarende 85 millioner kroner i kryptovalutaen Monero, en digital valuta som gjør det mulig å være fullstendig anonym.

Krav

Politiet bekreftet på onsdagens pressekonferanse at det har blitt fremsatt krav om løsepenger, men de ønsket ikke gå inn på hvor mye det skal være snakk om.

Politiinspektør i Øst politidistrikt, Tommy Brøske, sa under pressekonferansen at de har anbefalt familien om å ikke innfri kravet til gjerningspersonene.

Familiens bistandsadvokat, Svein Holden, uttalte onsdag at dersom de får et livstegn, er de innstilt på å innlede en prosess for å få henne trygt hjem.

– Familien ønsker å komme i kontakt med de som har Anne-Elisabeth. De ønsker å få en bekreftelse på at hun har det bra, at hun er i live, sa Holden.

Internasjonal trend

Samtidig har de bestemt seg for å følge politiets råd om å ikke innfri kravet om løsepenger.

Forsker Martin Ewi fra Institutt for sikkerhetsstudier i Pretoria i Sør-Afrika, forteller at de har sett flere lignende saker de siste årene hvor kidnappere ber om løsepenger i kryptovaluta. Han mener vi står overfor en ny, internasjonal trend.

– Vi har sett dette eksplodere i Sør-Afrika det siste året, og det demonstrerer en endring fra det vi har sett tidligere. Nå ber kidnapperne om løsepenger i kryptovaluta, og dette er et fenomen som har blitt vanlig det siste året, sier Ewi til TV 2.

– Massivt

Forskeren mener kidnappingssaken i Norge passer inn i mønsteret de har sett i Sør-Afrika og andre steder i verden den siste tiden.

– Kidnapperne ber om store summer. I en sak ble det utbetalt 292 millioner dollar i løsepenger, og dette er massivt, sier Ewi.

– Disse gjerningspersonene vet akkurat hva de vil ha og de vet at det er enkelt å få tak i, om de har rett strategi, sier forskeren videre.

Til tross for politiets oppfordring om at familien ikke må innfri kravet om løsepenger, mener Martin Ewi at dette er eneste løsning for å få Anne-Elisabeth Falkevik Hagen hjem i trygghet.

– Jeg mener løsepengene MÅ betales for at offeret skal bli løslatt, sier han til TV 2.

Den eneste utveien er om myndighetene innleder en detaljert etterforskning, og sørger for at de har alle fakta på bordet før de foretar seg noe. Hvis ikke kan det få alvorlige konsekvenser.

– I verste fall kan offeret miste livet, sier Ewi.

– Ytterst sjeldent

Sikkerhetsrådgiver i BDO Sikkerhet og Beredskap, Mahmoud Farahmand, sier til TV 2 at det er ytterst sjelden med slike hendelser i Norge.

Han understreker at det er kriminelle miljøer som har gjort slike ting mot hverandre tidligere.

– Men ikke på denne måten hvor man går inn i et hjem og krever løsepenger, sier Farahmand.

Sikkerhetsrådgiveren mener det er avgjørende for kidnapperne å holde offeret i live.

– De må kunne gi bevis for at hun lever for å kunne forsikre dem det er rettet krav mot. Forhandlingskortet de har er individet som er kidnappet, de har ikke mye annet å gå på, sier Farahmand til TV 2.

Lavrisiko

Assisterende direktør i det London-baserte selskapet Special Risk Analysis, Nicola White, jobber daglig med å overvåke kidnapping for løsepenger og annen type utpressingskriminalitet.

Hun sier til TV 2 at kidnappinger som involverer kryptoløspenger ikke er et nytt fenomen, men at trenden fortsatt er i spedbarnsalderen.

Denne typen kidnapping begrenses ikke nødvendigvis til land der faren for å bli kidnappet er høy, mener White.

– Disse isolerte sakene vil ikke begrenses til land der kidnappingsfaren er høy. Mange av disse tilfellene finner sted i land der risikoen for å bli kidnappet på løsepenger i utgangspunktet er lav, sier hun.

Kontakt

Politiet bekrefter at de har hatt begrenset kontakt med motparten. Tommy Brøske i Øst politidistrikt sa onsdag at gjerningsperson har valgt en digital kommunikasjonsplattform, og at det så langt ikke har vært muntlig kontakt.

Det er foreløpig ingen mistenkte i saken, og politiet har ingen formening om hvor Anne-Elisabeth Falkevik Hagen holdes skjult. De utelukker ikke at hun kan befinne seg utenfor Norge.

Øst politidistrikt leder etterforskningen av saken. De får bistand av Kripis, Økokrim, Oslo politidistrikt, Europol og Interpol.

– Vi står overfor en svært krevende og alvorlig sak, sa Brøske onsdag.