Politiet vurderer sikkerheten til velstående familier

POLITIHUSET I LILLESTRØM (TV 2): Politiet betegner kidnappingssaken på Romerike som «unik i Norge». Samtidig ber politiet om en vurdering av sikkerheten til rike familier.

– Dette er et bilde på at kriminaliteten forandres. Jeg er ikke kjent med lignende saker i Norge. Vi kjenner ikke til forhold der familiemedlemmer til forretningsfolk har blitt bortført. Saken har også andre unike elementer, for eksempel at løsepengene ønskes innkrevd i kryptovaluta. Dette har vi kun eksempler på fra utlandet.

Det sier politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt til TV 2.

Han er etterforskningsleder, og han har fått jobben med å finne 68 år gamle Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, som politiet mener ble bortført fra sitt eget hus på Fjellhamar i Lørenskog om morgenen den 31. oktober i fjor.

Vet ikke om hun er i live

Politiet ønsker ikke å si om det var tegn til kamp i boligen. De har heller ikke ønsket å si når de åpnet etterforskning i saken.

Etter å ha lagt lokk på saken i 10 uker, kalte politiet onsdag inn til pressekonferanse og redegjorde for saken. De håper nå å få tips som kan hjelpe dem med å oppklare saken.

ETTERFORSKER: Politiinspektør i Øst politidistrikt, Tommy Brøske, leder etterforskningen.
ETTERFORSKER: Politiinspektør i Øst politidistrikt, Tommy Brøske, leder etterforskningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Brøske forteller at politiet har vært i kontakt med gjerningspersonene på en digital kommunikasjonsplattform, noe som har vanskeliggjort dialogen. Politiet har ikke vært i direkte kontakt med savnede.

De vet ikke med sikkerhet at hun er i live, men de har heller ikke informasjon som tilsier noe annet.

Ber om sikkerhetsvurdering

Gjerningspersonene har fremsatt et løsepengekrav som ønskes innbetalt med kryptovaluta.

Politiet har rådet familien til ikke å innfri kravet. De ønsker ikke å kommentere hvor mye penger kidnapperne har krevd, ei heller om det er satt en frist for når pengene må være innbetalt.

Den antatte bortførte 68-åringen er gift med eiendomsinvestoren og Elkraft-eier Tom Hagen, som har en formue på langt over én milliard kroner.

Ektemannen Tom Hagen er ifølge Kapital på 172. plass på listen over Norges 400 rikeste personer. (Foto: Faksimile, Kapital)
Ektemannen Tom Hagen er ifølge Kapital på 172. plass på listen over Norges 400 rikeste personer. (Foto: Faksimile, Kapital)

Onsdag sendte Øst politidistrikt ut en melding til landets øvrige politidistrikter der de redegjør for saken de nå etterforsker.

Etter det TV 2 forstår, ber de også sine kolleger rundt om i landet om å gjøre en vurdering av sikkerhetssituasjonen rundt personer som tilhører velstående familier.

– Frykter dere at flere kan bli utsatt for noe lignende?

– Jeg kan i hvert fall ikke stå her og utelukke det, sier politiinspektør Tommy Brøske.

– Bør det gjøres tiltak rettet mot velstående familier?

– Det er i hvert fall grunn til å rette oppmerksomheten mot dette. Jeg må samtidig understreke at vi i denne konkrete saken ikke har holdepunkter for at det finnes finansfolk eller andre som er utsatt for en slik trussel, sier han.

MULIG ÅSTED: Det siste livstegnet fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagens ble gjort 31. oktober. Samme dag mener de at hun ble bortført fra sitt eget hjem på Fjellhamar i Lørenskog kommune på Romerike. (Foto: Espen Heiestad / TV 2)
MULIG ÅSTED: Det siste livstegnet fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagens ble gjort 31. oktober. Samme dag mener de at hun ble bortført fra sitt eget hjem på Fjellhamar i Lørenskog kommune på Romerike. (Foto: Espen Heiestad / TV 2)

Kan være utenlands

Politiet holder muligheten åpen for at Hagen kan befinne seg utenlands. Så langt har de ingen mistenkte i saken. Det er gjort forsøk på å spore kommunikasjonen med de antatte gjerningspersonene, men så langt har ikke dette ført frem.

Øst politidistrikt leder etterforskningen av saken. De får bistand fra Kripos, Økokrim, Oslo politidistrikt, Europol og Interpol.

– Vi står overfor en svært krevende og alvorlig sak, sier Brøske.

Politiet ber om at personer, som har vært i området rundt Sloraveien på Fjellhamar onsdag 31.10.18 på morgenen eller tidlig formiddag, dagene i forveien eller som går tur i området regelmessig, om å melde seg for politiet.

– 31. oktober var Halloween, og at mange husker kanskje dagen på grunn av dette, sier Brøske.

TV 2 har vært i kontakt med Svein Holden, som er bistandsadvokaten til ektemannen, Tom Hagen. Holden har varslet at han vil uttale seg om saken klokken 14. Familien ønsker ikke å bli kontaktet