GRENSEN NÅDD: Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, sier at grensen er nådd og at det ikke lenger er forsvarlig å ha barna i den aktuelle barnehagen.
GRENSEN NÅDD: Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, sier at grensen er nådd og at det ikke lenger er forsvarlig å ha barna i den aktuelle barnehagen. Foto: Pedersen, Terje

Barn funnet forslått – privat barnehage stenges

Mandag denne uken fikk den private barnehagen Gnist Trøa på Heimdal i Trondheim beskjed fra kommunen om at dørene stenges på grunn av uforsvarlig drift.

Ifølge Adresseavisen har barn blitt funnet forslått etter fraværende tilsyn, og bekymringene fra foreldre har vært mange over tid.

Nå sier kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, at grensen er nådd.

– Gnist Trøa barnehage stenges fordi det ikke er forsvarlig å ha barna der, sier hun til avisen.

Uenig

Kommunen har ført tilsyn mot barnehagen siden 2014. Det siste året har flere observatører vært inne på barnehagen. De ble trukket tilbake 1. november, men allerede samme måned ble det rapportert om flere nye svært bekymringsfulle hendelser i barnehagen.

Informasjonssjef i Gnist barnehager, Børre Andreassen, skriver i en e-post til TV 2 at de er uenige i kommunens vurdering.

– Samtidig er vi lei oss for at foreldre nå blir bekymret for om barna deres har et trygt og godt barnehagetilbud. Vi mener at Gnist Trøa er like trygg som andre godkjente barnehager i Norge, og av dette følger det at vi er kritisk til kommunens fremstilling av saken, sier Andreassen.

Dyttet ansiktet i bakken

Avisen har også trukket frem sentrale hendelser som har skjedd i barnehagen det siste året:

  • En ettåring skal ha blitt liggende med ansiktet ned, med et annet barn på ryggen. Barnet fikk gjentatte ganger dyttet ansiktet i bakken.
  • Samme barn skal ha blitt slått med en gjenstand i hodet og bitt i ansiktet av et annet barn, under sovetid. Legevakta mistenkte hjernerystelse.
  • Foreldre har holdt barn hjemme og en familie har byttet barnehage.

Ifølge Adresseavisen skjedde alle disse hendelsene i fjor høst, etter tredje tilsyn i barnehagen.

– Vi vil uttrykke vår fulle forståelse til de av foreldrene som har opplevd at deres klager ikke har blitt håndtert tilfredsstillende. Samtidig opplever vi at Trondheim kommune har valgt en tendensiøs fremstilling av forholdene ved barnehage, noe som gjør det svært vanskelig å forsvare seg mot anklagene uten at det oppfattes som at vi bagatelliserer forholdene, sier Andreassen til TV 2.

Fagenheten for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune skriver i et varsel at alvorlige hendelser blir bagatellisert. De hevder også at barn krenkes og blir overlatt til seg selv når konflikter og andre vanskelige situasjoner ikke blir sett, forstått eller fulgt opp.

Kommunen hevder at barnehagen bryter barnehageloven.

Ifølge Adresseavisen har barnehagen i et skriv til foreldrene sagt at de vil påklage vedtaket til fylkesmannen, og om nødvendig også angripe vedtaket rettslig.

– Trist

TV 2 har vært i kontakt med en forelder ved barnehagen. Hun forteller om en fortvilt situasjon.

– Vi tenker på barnas beste, og synes det er trist at barnehagen skal stenges, sier kvinnen som ikke ønsker å oppgi navn.

Hun sier at det er forskjellige meninger fra foreldrene om det som skjer ved barnehagen, og påpeker at det er snakk om enkeltsaker og at det derfor ikke angår alle.

– Foreldre er glad for at kommunen følger opp bekymringsmeldinger. Samtidig er det enkeltsaker, og mange vil nok ikke kjenne seg igjen i det som kommer frem, sier kvinnen.

Hun har selv hatt barn der i tre år, og var ikke klar over utfordringene ved barnehagen før kommunen sendte ut hasteinnkalling til foreldremøte i juni i fjor. Kvinnen sier at hun så langt har vært veldig fornøyd med barnehagen, og skryter av de ansatte.

– Det kom som en overraskelse. Man blir jo bekymret, og da vi fikk vite hva det gjaldt var det blandede følelser, sier hun.