TALTE: President Donald Trump holdt natt til onsdag norsk tid en tv-sendt tale fra Det ovale kontor i Det hvite hus.
TALTE: President Donald Trump holdt natt til onsdag norsk tid en tv-sendt tale fra Det ovale kontor i Det hvite hus. Foto: Carlos Barria

Faktasjekket Donald Trumps påstander – her er fasiten

Natt til onsdag talte USAs president, Donald Trump, fra Det ovale kontor. Flere amerikanske medier har nå faktasjekket presidentens utsagn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til Donald Trump sin TV-sendte tale natt til onsdag, norsk tid.

I den drøyt ti minutter lange talen viet han store deler av tiden til å snakke om den omdiskuterte grensemuren mellom USA og Mexico.

Trump sa blant annet at det er en humanitær og nasjonal sikkerhetskrise som er økende ved USAs sørlige grense til Mexico.

– Det kommer tusenvis av innvandrere. Vi har ikke plass til å ta vare på dem alle, sa presidenten.

Han krevde også at det blir satt av 5,7 milliarder dollar i statsbudsjettet til å bygge grensemuren mellom Mexico og USA.

Faktasjekk

Etter nattens tale har amerikanske medier faktasjekket presidentens utsagn og påstander.

Vi har plukket ut noen av de mest sentrale:

Trump: «Alle amerikanere blir rammet av den ulovlige og ukontrollerte innvandringen.»

Ifølge CNN er det vanskelig å si hvor mye eller lite udokumenterte innvandrere koster USA. Mange eksperter mener de er en belastning for økonomien.

Men en analyse fra 2017 gjort av instituttet for skatt og økonomi, viser at ulovlige innvandrere bidrar med betydelige skattebidrag.

Samtidig viser en annen studie fra den konservative tankesmien Cato Institute i 2018 at både ulovlige og lovlige innvandrere har mindre sjanse enn innfødte amerikanere til å bli dømt for kriminelle handlinger.

Trump: «I kveld taler jeg til dere fordi det er en økende humanitær og sikkerhetspolitisk krise på vår sørlige grense. Hver dag møter toll- og grensepatruljene tusenvis av ulovlige innvandrere som prøver å komme inn i landet vårt.»

– Arrestasjonene går ned

Ifølge ABC er det lite hold for å kalle situasjonen en krise på nåværende tidspunkt. Tallenes tale er klar. Arrestasjoner gjort av toll- og grensemyndighetene har gått nedover.

Tall fra myndighetene viser at det i 2001 ble gjort drøyt 1,6 millioner arrestasjoner, sammenlignet med rundt 400.000 i 2018.

Det laveste antallet arrestasjoner de siste to tiårene ble gjort i 2017, under Donald Trumps styre.

Trump: «Muren vil bli betalt indirekte av den fantastiske handelsavtalen vi nylig har fått til med Mexico.»

Selv om den nye handelsavtalen vil ende opp med å øke skatteinntektene er det ingen øremerkede midler for å bygge Trumps grensemur. Inntektsskatt og selskapsskatt er generelle inntekter som må godkjennes av kongressen.

Det skriver CNN.

Trump: «En av tre kvinner blir seksuelt misbrukt på den farlige strekningen frem til grensen.»

Vold på grensen

Presidenten brukte også deler av talen sin til å anerkjenne volden innvandrerne blir utsatt for på vei mot grensen.

«Én av tre kvinner blir utsatt for seksuelle overgrep. Kvinner og barn er de største ofrene for vårt ødelagte system. Dette er den tragiske virkeligheten av ulovlig innvandring ved vår sørlige grensen», sa Trump.

Her snakket presidenten sant.

Grensen mellom USA og Mexico har vist seg å være svært voldelig. Statistikk fra Leger Uten Grenser, viser at 68,3 prosent av alle innvandrere og flyktninger som entrer grensen har blitt utsatt for vold. En tredjedel av alle kvinner har også sagt at de har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Trump: «Vår sørlige grense er en rørledning for store mengder ulovlige rusmidler som heroin, kokain og fentanyl. Hver eneste uke blir 300 mennesker drept av heroin alene. 90 prosent av dette kommer fra grensen.»

Dette er også sant. Ifølge en rapport fra Drug Threat Assessment, kommer store deler av narkotikaen fra den sørlige grensen.

– Hjelper ikke med mur

Men det er viktig å merke seg at størsteparten kommer gjennom lovlige inngangspunkter, og en grensemur vil altså ikke stoppe dette, skriver ABC News.

Økningen i narkotikarelaterte dødsfall i USA de seneste årene, skyldes i stor grad bruk av stoffet fentanyl. Men dette kommer for det meste gjennom inngangspunkter ved den sørvestlige grensen. Også Kina er en viktig kilde til det farlige stoffet.

Kilder: ABC og CNN