Presidenten holdt natt til onsdag sin første direktesendte TV-tale fra Det ovale kontor.
Presidenten holdt natt til onsdag sin første direktesendte TV-tale fra Det ovale kontor. Foto: Carlos Barria/AFP

UTtalte seg om grensesituasjonen:

– Humanitær og nasjonal sikkerhetskrise

Det gikk på forhånd spekulasjoner om president Donald Trump ville erklære unntakstilstand da han natt til onsdag norsk tid holdt sin første direktesendte TV-tale fra Det ovale kontor til det amerikanske folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump sa i sin tale sendt fra Det ovale kontor at det er en humanitær og nasjonal sikkerhetskrise som er økende ved USAs sørlige grense til Mexico.

– Det kommer tusenvis av ulovlige innvandrere. Vi har ikke plass til å ta vare på dem alle, sa Trump.

Presidenten sa at tusenvis av barn blir tatt med til USA, og at både barn og kvinner blir seksuelt misbrukt på vei fra Sentral-Amerika til USA. Han mener at USA trenger sikkerhetstiltak for å stoppe det han kaller «den tragiske virkeligheten».

– Dette er et mønster jeg og min regjering vil sette en stopper for, sa han og viste til kriminalitet, narkotikasmugling og menneskesmugling til USA.

Stålgjerde

– Vi ønsker å gjøre USA tryggere enn noen gang, sa Trump i den om lag 10 minutter lange talen.

Videre kritiserer Trump Demokratene for å ikke stille seg bak forslaget om en grensemur. Samtidig sa han at han er villig til å akseptere en stålbarriere i stedet for en betongmur ved grensen. Trump krever at det settes av 5,7 milliarder dollar i statsbudsjettet til prosjektet.

– Muren vil indirekte bli betalt av den strålende nye handelsavtalen vi har med Mexico, sa presidenten i talen sin.

Presidenten var nedtonet og talen bar preg av han holdt seg til manus da han talte til nasjonen. Han var dog tydelig på at ulovlig innvandring skader USA og er til belastning for staten og fører til dårligere lønninger.

Erklærte ikke unntakstilstand

Trump sa i forrige uke at han kan erklære unntakstilstand for å få bygget muren. Mandag sa visepresident Mike Pence at Det hvite hus undersøker det juridiske grunnlaget for å gjøre dette og dermed omgå Kongressen. En slik krisesituasjon ble ikke nevnt i talen, slik flere kommentatorer hadde ventet. ​

Kilder i Det hvite hus sier til Politico at Trump i siste minutt valgte å ikke gjøre det, siden han mest sannsynlig ville blitt utfordret av domstolene.

I stedet sa presidenten at han ville fortsette forhandlingene med demokratene i et møte onsdag. Samtidig la han skylden for at staten er stengt på Demokratene.

– Staten er stengt som følge av en grunn og en grunn alene: Demokratene nekter å finansiere grensesikkerhet. Denne situasjonen kan løses i løpet av et 45 minutter langt møte. Jeg har invitert lederne i Kongressen til Det hvite hus i morgen for å få dette gjort, sa presidenten

Demokratene svarte

Det er første gang Trump har bedt de riksdekkende TV-kanalene om å sette av taletid. Tradisjonelt har slike forespørsler fra Det hvite hus blitt forbeholdt spesielle hendelser. Et eksempel er da Osama bin Laden ble drept.

Etter å ha sendt Trumps tale, sendte TV-nettverkene imøtegåelser fra Representantenes hus' leder Nancy Pelosi og hennes partifelle i Demokratene, Chuck Schumer, som er mindretallsleder i Senatet. De to motsetter seg sterkt Trumps plan om å bygge mur på grensen mellom Mexico og USA.

De demokratiske lederne Nancy Pelosi og Chuck Schumer svarte på Trumps tale
De demokratiske lederne Nancy Pelosi og Chuck Schumer svarte på Trumps tale Foto: Alex Brandon/AP

– Vi regjerer ikke med raserianfall. Ingen president bør slå i bordet og kreve å få det på sin måte, eller så stenger han staten, sa Schumer.

– President Trump må slutte å holde det amerikanske folk som gissel, slutte å skape en krise og gjenåpne regjeringen, sa Nancy Pelosi.

– Presidenten har valgt frykt. Vi vil starte med fakta, sa Pelosi.

De demokratiske lederne ba presidenten skille mellom diskusjonen rundt grensesikkerhet og spørsmål rundt nedstengningen av statsapparatet.

Nedstengning

Samtidig er den delvise nedstengningen av statsapparatet i USA nå inne i sitt 18. døgn, den nest lengste i landets historie. Nedstengningen skjedde etter at Trump avviste flere budsjettvedtak fra Kongressen uten milliardene han krever til å bygge muren.

To dager etter fjernsynstalen skal Trump besøke grensen.

(©NTB/TV 2)