VAKTDINGS: Dette er en komfyrvakt som kutter strømmen på komfyren din hvis du har glemt å slå av plata. Foto: Ben Fylling.
VAKTDINGS: Dette er en komfyrvakt som kutter strømmen på komfyren din hvis du har glemt å slå av plata. Foto: Ben Fylling.

Denne dingsen kan redde livet ditt

ÅLESUND (TV 2) Dette er en komfyrvakt som er det beste hjelpemiddelet for å hindre brann på kjøkkenet. Men bare et fåtall hjem i Norge har denne livredderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En spørreundersøkelse Ipsos har gjennomført viser at kun 1 av 5 har installert komfyrvakt. Det er alt for lite, mener kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Selskapet mener dette er oppsiktsvekkende lavt når statistikken viser at i blokkleiligheter starter 80 prosent av brannene nettopp på kjøkkenet.

– Vi mener komfyrvakt er boligens svar på bilens startsperre, som gjør det nesten umulig å stjele nyere biler. En komfyrvakt gjør det nesten umulig for en brann å starte på komfyren. Derfor bør komfyrvakt bli standardutstyr. Det kan spare mange menneskeliv, sier Rysstad til TV 2.

Enkelt forklart er en komfyrvakt en innretning som oppdager brannfare på komfyren og gir fra seg en alarm. Hvis ikke reagerer på alarmen, kuttes strømmen på komfyren.

Komfyr = brannfarlig

Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap omkom det 2018 hele 39 personer i branner i Norge. Det er en økning på 13 sammenlignet med 2017.

DSB har foreløpig ikke tall på hvor mange av disse som har startet på kjøkkenet.

Anne Rygh Pedersen i DSB. Foto: DSB
Anne Rygh Pedersen i DSB. Foto: DSB

– Men vi vet at halvparten av alle brannutrykninger er relatert til komfyrbranner, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet i DSB.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har ikke tall på hvor mange husstander i Norge som har komfyrvakt.

– I 2010 kom det krav om komfyrvakt på nye elektriske anlegg på kjøkkenet. I tillegg har mange lyttet til gode råd og fått dette ettermontert. Men det er fortsatt for mange ikke har denne sikkerheten på kjøkkenet, sier Rygh Pedersen.

Ifølge DSB finnes det rimelige løsninger som heller ikke krever installasjon.

– Vi er jo spesielt opptatt av at de som glemmer igjen kjelen på plata skaffer seg komfyrvakt. Det er en rimelig forsikring der man får utløst alarm og kuttet strømmen på komfyren, sier Pedersen til TV 2.

DSB ønsker å få ned tallet på komfyrbranner og opp antallet komfyrvakter.

– I tillegg til å forebygge brann får du også rabatt på forsikringen, understreker Rygh Pedersen.

Eldre mest utsatt

Ålesund brannvesen er så opptatt av komfyrvakter at de gjennom Trygg hjemme-prosjektet skal dele ut komfyrvakter til mange hjemmeboende over 75 år.

– De er i risikogruppen som har størst nytte av komfyrvakt. I samarbeid med kommunen skal vi plukke ut de som har størst behov, sier Sindre Egeness som er leder av forebyggende avdeling i Ålesund brannvesen.

Egeness har selv vært med å hentet ut en rekke personer fra leiligheter og hus der det har vært branner i tilknytning til komfyrer.

KJØKKENBRANN: Halvparten av alle utrykningene til brannvesenet er til branner som starter på komfyren. Foto: DSB.
KJØKKENBRANN: Halvparten av alle utrykningene til brannvesenet er til branner som starter på komfyren. Foto: DSB.

– Vi har veldig mange hendelser i forbindelse med matlaging. En betydelig andel av brannene vi rykker ut på er knyttet til komfyr og kjøkken. I tillegg til risikogruppen eldre og hjemmeboende ser vi også at komfyrbrannene er knyttet til rus og psykiatri, sier Egeness til TV 2.

Han mener komfyrvakt er en billig forsikring og et godt hjelpemiddel for å hindre brann på kjøkkenet.

– Dessverre er det fortsatt alt for mange som ikke har dette installert. Det har nok en kostnadsside der spesielt eldre opplever det som en barriere å montere dette på gammel elektrisk utstyr. I tillegg har vi de som ikke tenker tanken og tror at dette sikkert ikke skjer hjemme hos meg, sier Sindre Egeness.