FORHANDLINGER I GANG: Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V) og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granvolden gjestgiveri på Hadeland hvor regjeringsforhandlingene pågår.
FORHANDLINGER I GANG: Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V) og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granvolden gjestgiveri på Hadeland hvor regjeringsforhandlingene pågår. Foto: Poppe, Cornelius (NTB Scanpix)

Se etter disse ordene når politikerne skryter

Symbolske seiere har blitt viktigere enn politikk som betyr noe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her er noen ord og uttrykk som har irritert meg siden 2013: «sosial profil», «grønn profil», «fotavtrykk», «reform», «gjennomslag» og «vi må ha noe på …».

I tillegg kommer «bedre», «strengere» og «en økt satsing på».

Se opp for disse uttrykkene når Høyre, Frp, Venstre og KrF legger frem regjeringsplattformen.

Da vil KrF ha fått en bedre sosial profil og noe på abort, samt en barnereform og en likeverdsreform. Venstre får en bedre grønn profil og en økt satsing på gründere. Frp får en strengere innvandringspolitikk og et tydelig Frp-fotavtrykk.

(Og Høyre? De får en ansvarlig helhet.)

Sånn har det vært i statsbudsjett og diverse forhandlinger mellom disse fire partiene helt siden de fikk makten.

Alle disse standardfrasene gir et inntrykk av at det viktigste er å signalisere noen symbolske gjennomslag for hvert parti. Den praktiske konsekvensen av politikken blir underordnet.

Mathias Fischer, kommentator i TV 2
Mathias Fischer, kommentator i TV 2 Foto: Håvard Solem/tv 2

For hva er «profil», om ikke imagebygging? Hva er et «Venstre-fotavtrykk»?

Sjelden kan man si med sikkerhet at disse tiltakene er den beste veien til et politisk mål.

Spør du en Frp-er om hva de må få i forhandlingene, svarer de gjerne «noe på innvandring». Innvandringspolitikken må bli strengere, sier de.

Og det etter at Frp har styrt siden 2013, etter at den har blitt betydelig strengere og samtidig som veldig få søker om asyl i Norge.

Det er ikke så nøye hva slags politikk det er, så lenge den blir strengere. Kanskje kan de gjøre familiegjenforening vanskeligere? Kanskje redusere noen trygdeytelser til innvandrere? Kanskje gjøre det lettere å returnere med tvang?

Hvert av disse tiltakene vil ha ulike konsekvenser. De er nesten ikke sammenlignbare. Det eneste er at alle faller inn under kategorien «strengere innvandringspolitikk».

KrF-logikken er at hvis man skal med noen, må man være snill med andre. Slik redder de den sosiale profilen.

Med den tankegangen kan et kutt i støtten til en svak gruppe kompenseres med mer penger til en helt annen gruppe.

Som om det hjelper noen, liksom.

Da blir statsbudsjettet en reklameplakat, og ikke et verktøy for å gjøre samfunnet bedre.

Da Frp i høst ville reversere kuttet i støtten til Human Rights Service, var Venstre imponerende løsningsorienterte: De gikk med på å gi nærmere to millioner kroner til en blogg for innvandringsmotstandere, men til gjengjeld krevde Venstre noen millioner kroner til organisasjoner som jobbet for det motsatte synet.

Man kan kanskje si at den anti-rasistiske profilen på statsbudsjettet ble bedre.

Hovedforklaringen på at symbolske profilsaker blir så viktige, er kanskje at det borgerlige samarbeidet består av partier som er livredde for å bli usynlige. De vil ikke fremstå som underbruk av Høyre.

Forventningen til forhandlingene på Granavolden er dessuten at Frp, KrF og Venstre skal få flere «rene seiere». Én enkelt sak som er et tydelig Frp-gjennomslag på innvandring vil være bedre enn et vassent kompromiss som alle liker. Det blir lettere for partiet å formidle seieren til velgerne.

Men vil det være den beste politikken?

Det er ikke nødvendig å være veldig kynisk for å mistenke politikere for å prioritere saker som gir dem gjenvalg heller enn tiltak som har best effekt.

Vi får håpe regjeringsplattformen har en konstruktiv profil og et velbegrunnet fotavtrykk. Kanskje til og med reformer med mer innhold enn ord.