«Anne» anmeldte voldtekt – har ikke hørt noe fra politiet på ni måneder

STOR BELASTNING: 24-åringen føler hun ikke blir tatt alvorlig av politiet, da hun ikke har hørt noe fra dem ni måneder etter hun anmeldte en stygg voldtekt.
STOR BELASTNING: 24-åringen føler hun ikke blir tatt alvorlig av politiet, da hun ikke har hørt noe fra dem ni måneder etter hun anmeldte en stygg voldtekt. Foto: Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Hun skal ha blitt innesperret i sin egen leilighet og voldtatt flere ganger. Ni måneder etter at saken ble anmeldt har verken kvinnen eller advokaten hennes hørt fra politiet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Anne» hadde sett ham flere ganger. Han så stakkarslig ut. Hun syntes synd på han.

En aprildag da Anne passerte han på gata, ga hun ham nummeret sitt av ren barmhjertighet. Det skulle hun aldri ha gjort.

– Jeg angrer bittert på at jeg gjorde akkurat dét. Men jeg kunne jo ikke vite hva som skulle skje, sier den 24 år gamle kvinnen til TV 2.

Noen dager etter han hadde fått nummeret hennes, ringte han. Han sa han hadde blitt forkjølet og lurte på om han kunne komme innom henne og få en kopp te.

Starten på et mareritt

– Han virket hyggelig og uskyldig, og jeg sa ja da han spurte om han kunne få overnatte på sofaen, sier hun og grøsser.

Det gikk ikke lenge før hennes nye bekjentskap, ifølge kvinnen, truet henne. Hun forsøkte å få ham ut fra leiligheten, men han skal ha klart å manipulere seg inn igjen.

Da skal han, ifølge kvinnen, ha voldtatt henne, ofte flere ganger om dagen.

– Jeg var livredd. Han ble fort truende og sint. Tok kvelertak på meg og dersom jeg sa noe han ble rasende for, straffet han meg med voldtekt. Jeg lærte meg å koble meg av kroppen. På en måte skru av alt, følelser og tanker, for å takle det han utsatte meg for. Det var ubeskrivelig, sier hun.

Hun var redd, ante ikke hvordan hun skulle komme seg bort fra ham. Og samtidig følte hun seg utrolig dum. Hun hadde jo gitt han nummeret sitt. Hun hadde invitert han inn.

Rømte til moren

Etter at hun skal ha vært innesperret i leiligheten i tre uker, klarte kvinnen å rømme til moren. Hun var for nedpsyket og flau til å fortelle noe. Men da han en dag dukket opp hos moren også, ringte de politiet.

Da politibetjentene sto på døren, var begeret hennes fullt. Og da betjentene sa at de kom til å anmelde forholdet, dersom hun ikke gjorde det selv, rant begeret over. Hun fortalte alt hun hadde vært gjennom de tre siste ukene.

Hun ble kjørt til nærmeste voldtektsmottak og avhørt gjennom natten. Hun håpet at han nå måtte ta ansvar for det han hadde utsatt henne for.

Men etter avhøret på politistasjonen har hun ikke hørt et knyst fra politiet.

– Når dette dundrer i hodet, blir hele livet satt på vent. Alt jeg ønsker er å legge det bak meg, men det er ikke lett når jeg ikke vet om han er avhørt, siktet eller om saken kommer opp for retten, sier hun.

Den mistenkte i saken forsøkte å kontakte henne også etter at hun anmeldte ham. Da ble han ilagt besøksforbud.

– Helt uakseptabelt

Kvinnens bistandsadvokat, Ann Cathrin Egeberg, har jobbet med en rekke voldtektssaker, men dette er det verste hun har vært borti når det gjelder manglende tilbakemelding og informasjon fra politiet.

– Jeg har ringt etterforskerne i saken gjentatte ganger, sendt mail og brev, men ikke fått svar i det hele. Vi har ikke idé om hvor saken står. Vi blir møtt med en fullstendig taushet fra politiet. Jeg har aldri måttet kjempe så mye for å fått ut informasjon i en sak. Det er helt uakseptabelt, sier Egeberg.

Bistandsadvokat Ann Cathrin Egeberg synes politiets tidsbruk i denne saken er helt uakseptabel.
Bistandsadvokat Ann Cathrin Egeberg synes politiets tidsbruk i denne saken er helt uakseptabel.

Hun forteller at den mistenkte i saken har en alvorlig psykisk tilstand som gjør at det er mulighet for at han ikke kan straffes.

– Dersom han er så syk, og til fare for andre, burde han kanskje ikke gå ute blant folk i det hele tatt, sier Egeberg.

Advokaten skjønner at den mistenktes psykiske helse gjør saken vanskelig bevismessing. Men hun legger til at mange voldtektssaker er nettopp dét, samt at det sjelden er vitner da voldtekter ofte foregår innenfor husets fire vegger med offer og gjerningsperson som eneste personer tilstede.

– Arrogant holdning

– Uansett om det er psykiatri inne i bildet, eller om saken er vanskelig bevismessing, så fortjener min klient og jeg et svar fra politiet. Det er så arrogant å ikke svare oss i det hele tatt, sier en frustrert Egeberg.

Hun vet nesten ikke hva hun skal si til sin klient lenger og føler politiets taushet gjør at hun ikke får gjort jobben sin som bistandsadvokat.

– For hver dag som går forsvinner verdifull informasjon i saken, da fornærmede, den mistenke og eventuelle vitner ikke lenger husker viktige detaljer.

Mens tiden går er Anne fullstendig overlatt til seg selv.

Når politiet, som selv sa de ville anmelde saken dersom hun ikke gjorde det, ikke gjør noe eller gir lyd i fra seg, begynner Anne å tvile på seg selv.

– Det er fortvilende når du har vært gjennom et mareritt, ønsker å forfølge saken og la den som har utsatt deg for et overgrep få sin straff, men alt står på vent. Da er det ikke lett å takle livet, holde motet oppe og stå i arbeid. Denne saken er ekstrem når det gjelder tidsbruk, men vi vet at det finnes mange som min klient der ute. Det er forferdelig for den det gjelder, for pårørende, men også en enorm samfunnskostnad, sier Egeberg.

Politiet beklager

Politiadvokat Helge Andreas Eidsvåg ved Innlandet politidistrikt sier grunnen til at denne saken har tatt lang tid er blant annet at den mistenkte sliter med en psykisk lidelse, samt at de har problemer med å få tak i mannen.

– Den mistenkte i saken lider av psykisk lidelse av en slik art at vi har bedt om en primærundersøkelse i forkant av en eventuell prejudisiell undersøkelse. Han som skal gjennomføre undersøkelsen har også hatt store problemer med å få tak i denne mannen, som har gått inn og ut av sykehus i denne perioden. Den mistenkte har heller ikke ønsket å forklare seg for politiet, sier Eidsvåg.

Politiadvokaten har forståelse for at den fornærmede kvinnen ønsker at saken skal bli ferdig etterforsket raskt.

– Men slik er det dessverre ikke når det er snakk om saker de mistenkte har en psykisk lidelse, sier politiadvokaten.

– Hvorfor har dere ikke svart på bistandsadvokatens mange henvendelser om hvor saken står?

– Det vet jeg ikke noe om. Det er beklagelig dersom de ikke har fått noen tilbakemelding fra politiet, sier Eidsvåg.

Politiet opplyser at det foreløpig ikke er tatt ut siktelse i saken.

Den mistenktes forsvarer, advokat Jørgen Mowinckel, sier at dette er en spesiell sak og at det derfor ikke er unaturlig at den trekker ut i tid.

Kraftig økning

Antallet voldtektsanmeldelser har økt kraftig de siste årene. Det samme har saksbehandlingstiden, noe Politidirektoratet ikke er fornøyd med.

Voldtektsanmeldelser er et saksområde som politiet prioriterer, og fristen for å oppklare slike saker er satt til 130 dager. Men tall fra Politidirektoratet viser en helt annen virkelighet.

Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden for voldtektssaker er nemlig 207 dager, en økning på 19 dager fra 2. tertial 2017.

– Vi er ikke tilfreds med denne utviklingen og det blir sannsynligvis noe verre før det blir bedre. Vi har iverksatt tiltak som må få tid til å virke, sier leder Harald Bøhler for straffesaksseksjonen i Politidirektoratet.

I 2017 ble det anmeldt 1968 voldtekter i Norge, det er 40 anmeldelser mer enn i 2016. Det opplyser Kripos i rapporten «Voldtektssituasjonen 2017».

Siden 2014 har det vært en økning i antall anmeldelser av voldtekter, da det ble anmeldt rett i overkant av 1200 saker.

– Uholdbar situasjon

​Leder Hege Salomon i bistandsadvokatutvalget sier at saksbehandlingstiden i voldtekstsaker nå er uholdbar lang.

– Saksbehandlingstiden i voldtektssaker blir bare verre og verre. Det er en markant endring fra tidligere. Flere som kommer til politiet for å anmelde en voldtekt, får beskjed om at de ikke vil bli avhørt før om to måneder. Det er en uholdbar situasjon, sier Salomon.

Hun har flere ganger erfart at det tar over et halvt år før saken har blitt påtaleavgjort etter at den var ferdig etterforsket.

Salomon sier at det både går lang tid før den fornærmede blir avhørt, før den mistenkte blir avhørt og at saksbehandlingstiden totalt sett er lang.

– Når sakene bare blir liggende kan lett viktige bevis gå dukken, fornærmede, mistenkte og eventuelle vitner husker færre detaljer og bilder fra videoovervåkningskamera er blitt slettet, sier Salomon.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook