KrF-forhandleren lovet velgerne at partiet ikke skulle regjere med Frp

LYGNASÆTER (TV 2): Utallige ganger under valgkampen lovet Erik Lunde velgerne at KrF ikke skulle gå i regjering med Frp. TV 2 ble med Lunde og forhandlerne han egentlig ikke ønsket seg på skitur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært en drøm i mange år å samle disse fire partiene i regjering. For oss er det et historisk viktig tidspunkt, sier Høyre-nestleder Bent Høie til TV 2.

Høie har akkurat spandert kakao på sine tre turkamerater: Hans Andreas Limi (Frp), Terje Breivik (V) og Erik Lunde (KrF).

Alle de fire sitter rundt forhandlingsbordet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland, men nå har de tatt seg to timer med pause for å smøre forholdet i skiløypene.

En av dem skulle helst forhandlet med Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

– For meg er det viktig at det ikke bare er deler, men hele partiet som skal forhandle og eventuelt samarbeide i regjering, sier KrF-forhandler Erik Lunde til TV 2.

KAKAO-ANSVARLIG: Bent Høie spanderte kakao på forhandlerne. Foto: Mads Fremstad/TV 2
KAKAO-ANSVARLIG: Bent Høie spanderte kakao på forhandlerne. Foto: Mads Fremstad/TV 2

– Derfor er det viktig at hele partiet er representert i arbeidet med forhandlingene. Jeg har hele tiden sagt at jeg vil bidra i KrF uansett, og jeg synes det er meningsfylt å få bidra i dette arbeidet, legger han til.

Lunde, som er gruppeleder i Oslo KrF, kjempet for at KrF skulle følge Knut Arild Hareides råd om å søke samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

– Erna brenner alle bruer

Da Erna Solberg rykket ut i oktober og kritiserte Knut Arild Hareides venstresving, skrev Lunde på Twitter at «Erna brenner alle bruer og ber i realiteten KrF å velge henne foran Knut Arild Hareide. Men det spørs om KrF vil ofre lederen sin.»

Som kjent ofret KrF-lederen sin, og nå forhandler Lunde for KrF sammen med Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og rådgiver Jorunn Hallaråker.

– Det er krevende fordi det er fire ulike partier. Det er mye vi er felles om, men det er også områder det er stor avstand. Vi opplever en vilje til snakke konstruktivt om det som er viktig for KrF, sier Lunde i dag.

SAMMEN MED FRP: Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi og Erik Lunde tok seg tid til en skitur på Lygnasæter i Oppland - midt under intense regjeringsforhandlinger. Foto: Mads Fremstad/TV 2
SAMMEN MED FRP: Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi og Erik Lunde tok seg tid til en skitur på Lygnasæter i Oppland - midt under intense regjeringsforhandlinger. Foto: Mads Fremstad/TV 2

På Facebook i oktober, beskrev Lunde avstanden mellom Frp og KrF slik: «det er en avgrunn mellom agendaen til partiets markante høyrepopulistiske fløy og det politiske prosjektet KrF ønsker å fremme.»

I det samme innlegget skrev Lunde at han på stand utallige ganger hadde lovet velgerne å ikke gå i regjering med Frp.

– Jeg mener vi skylder velgerne å undersøke alternativer før vi bryter vedtaket om å ikke gå i regjering med Fremskrittspartiet, skrev Lunde.

Etter noen dager i forhandlingsrommet synes Lunde det verken er vanskeligere eller lettere enn han forestilte seg.

– Det er akkurat som jeg hadde forventet, sier han til TV 2.

– Vi har fått et oppdrag fra landsmøtet om å forsøke å bli enige. Hadde vi ikke trodd at det var mulig, hadde vi ikke vært her. Men det er klart det er krevende, fortsetter han.

– Er det mulig å komme tilbake til landsmøtet og si «beklager, dette gikk ikke»?

– Alt er mulig, alt kan skje i slike forhandlinger. Vi forhandler med tanke på mest mulig gjennomslag og at dette skal lykkes, så får vi se om noen dager hvordan vi ligger an, sier Lunde.

Etter det TV 2 erfarer har forhandlerne et ønske om å ha fremforhandlet en avtale 13. januar, som landsstyrene så skal vise tommelen opp eller ned til.

TURKAMERATER: Bent Høie (H), Erik Lunde (KrF), Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V) kommer godt overens, og snart kan de være regjeringspartnere. Foto: Mads Fremstad/TV 2
TURKAMERATER: Bent Høie (H), Erik Lunde (KrF), Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V) kommer godt overens, og snart kan de være regjeringspartnere. Foto: Mads Fremstad/TV 2

Vanskelige saker

Abort, barnetrygd, innvandring, taxfree-salg, klimaavgifter og innvandring er noen av nøttene som de fire partiene må knekke.

Etter det TV 2 erfarer har Siv Jensen og Frp-ledelsen fått et klart fra ønske fra stortingsgruppa om en bompenge-seier.

– Det er en del som gjenstår, selv om vi er i rute, sier Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi til TV 2.

Han trekker frem innvandring, samferdsel og skatt og avgifter som de tre viktigste områdene for Fremskrittspartiet.

KrF ønsker en barnereform og en likeverdsreform. Blant annet vil partiet øke barnetrygden med 3.200 kroner per barn.

– Det som er viktig for oss er å få en plattform som har en tydeligere verdiprofil og sentrumsprofil. Vi har trukket en barnereform der vi ønsker valgfrihet for familiene og kampen mot barnefattigdom, og en likverdsreform der vi særlig løfter familier som har barn med spesielle behov, sier Erik Lunde.

– Er det viktigere enn gjennomslag i abortsaken?

– Jeg skal ikke rangere hva som er viktig og uviktig for KrF, men vi har klare prioriteringer. Vi ønsker en likeverdsreform, barnereform, en forsterket plattform for klima og internasjonal fattigdomsbekjempelse.

Venstre på sin side vil prioritere klima.

– Jeløya-plattformen er god på klima, men dessverre har vi fått en ny rapport som krever mer, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

Helseminister Høie tror partene kommer til enighet.

– Vi mener vi har alle muligheter til å finne enigheter, sier Høie.