President Donald Trump under et kabinettmøte i Det hvite hus den 2. januar. Foto: REUTERS/Jim Young
President Donald Trump under et kabinettmøte i Det hvite hus den 2. januar. Foto: REUTERS/Jim Young

Alle har varslet at de har en høne å plukke med Trump

En presset Trump går inn i et nytt skjebneår i shutdown-modus. Der vil han møte kampklare demokrater i hopetall, men i senatet kan han finnet et lyspunkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thor Steinhovden er forfatter av boken «Det amerikanske marerittet», og er kommunikasjonssjef i tankesmien Agenda.

Kongressen som ble valgt i november 2018 samles 3. januar for å ta fatt på sitt arbeid i Washington.

I senatet har republikanerne styrket sitt flertall, men i representantenes hus tar demokratene nå over flertallet.

Dermed markerer vi starten på et 670 dager langt drama som først vil avgjøres av presidentvalget i november 2020.

Trumps krav

Den første utfordringen for demokratenes nye flertall blir å ri av stormen som nå preger amerikansk politikk. Siden 22. desember har den amerikanske staten vært stengt.

For å åpne den krever Trump 5 milliarder dollar til å bygge grensemuren sin mot Mexico. Demokratene har gått med på å gi noe mer midler til grensesikkerhet, men mener at midlene til en mur kan brukes langt bedre.

For demokratene, spesielt mulige kandidater til presidentvalget i 2020, er dette den første muligheten til å markere motstand mot presidenten. En ny meningsmåling viser at flest amerikanere så langt legger mer skyld på presidenten for krisen, men ingen av sidene virker å ville vike helt ennå.

Politiske slag

Shutdownen blir den første av mange politiske slag i tiden som kommer. Med flertallet i representantenes hus kommer nemlig retten til å lede de mange ulike komiteene i huset.

Makten som følger med gir demokratene muligheten til å starte egne etterforskninger, kreve ulike typer dokumentasjon fra administrasjonen, og å tvinge folk til å vitne i Kongressen.

Mye tyder på at venstresiden vil kreve at deres folkevalgte bruker den makten aktivt fremover. Det mangler ikke på ting å ta av. Utfordringen til demokratene vil imidlertid være å ikke gå for aggressivt etter Trump.

Presidenten elsker å fremstille seg selv som en martyr for politisk heksejakt, og demokratene ønsker ikke å bidra til denne virkelighetsforståelsen mer enn høyst nødvendig. Samtidig presses de av egne støttespillere, og må vise handlingskraft.

Kontroversene

Derfor er det grunn til å tro at demokratene ønsker å granske Trumps betaling for å tie to kvinner han har hatt et utenomekteskapelig forhold til, og kontroversene tilknyttet immigrant-barna på grensen mot Mexico.

Korrupsjonsanklager tilknyttet innsettelsesseremonien i januar 2017, og hvorvidt presidentens selskaper på uetisk vis har tjent penger ved at fremmede makter prøver å innynde seg med ham, vil henge høyt på listen.

Demokratene vil dessuten ønske å se nøyere på Trumps lån i utenlandske banker, og hans mye omtalte selvangivelse. Sist, men ikke minst, har demokratene sagt tydelig fra at de ønsker å bidra så mye som mulig til spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av Russlands rolle i 2016-valget.

Faretruende lang

Listen over mulige kontroverser tilknyttet den saken er allerede faretruende lang for Trump. Hovedrollene i den turbulente perioden vi har foran oss vil spilles av kjente fjes som demokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer, samt republikaneren Mitch McConnel og selvsagt presidenten.

Men nye ansikter kommer til å melde seg på fremover. Jerry Nadler skal lede justiskomiteen, Adam Schiff tar over roret i etterretningskomiteen, og Maxine Waters skal styre skuta i bank- og finanskomiteen. Elijah Cummings, leder av det som er en tilnærmet kontroll og konstitusjonskomite, blir en viktig brikke for venstresiden.

Lyspunkt i senatet

Alle har varslet at de har en høne å plukke med Trump. I tillegg står en arme av håpefulle presidentkandidater og lurer på gangen hos demokratene. Elisabeth Warren har allerede annonsert at hun vil stille. Senatorene Kamala Harris, Corey Booker og Kirsten Gilibrand vil også trolig melde seg på valgkampen i nær framtid.

Det neste halvåret vil de ikke nøle med å bruke sine verv til å markere motstand mot mannen i Det hvite hus. Valgkampen er allerede i gang. I senatet kan Trump imidlertid finne et av få lyspunkter i årene fremover. Med sitt enkle flertall vil han fortsatt ha muligheten til å få godkjent dommerkandidater til Høyesterett.

Tydelig fotavtrykk

Det kan fort dukke opp en ledig stilling på den domstolen før 2020, og med en vellykket nominasjon til vil Trump ha satt et tydelig fotavtrykk på Høyesterett som vil vare i lang tid fremover. Et annet lyspunkt for Trump er at han tilsynelatende trives best når konfliktnivået er på sitt verste.

Trump kan fort tjene på at temperaturen stiger enda et par hakk i Washington, spesielt når han kan velge mellom et tyvetalls demokrater som fiender. Når frontene er steile i dagens USA, har amerikanerne en tendens til å skilles langs partilinjer. Det kan gagne en president som lever av konflikt.

Det eneste som virker sikkert for 2019 er at lite konstruktivt vil bli gjort i Washington D.C.