SAVNET: Fire turgåere er savnet ved Blåbærtinden i Troms, men på grunn av snøskredfare blir ikke bakkemannskap satt inn i søket torsdag. Innsatsleder Roald Berntsen sier situasjonen er krevende.
SAVNET: Fire turgåere er savnet ved Blåbærtinden i Troms, men på grunn av snøskredfare blir ikke bakkemannskap satt inn i søket torsdag. Innsatsleder Roald Berntsen sier situasjonen er krevende. Foto: TV 2/Egil Pettersen

tror fire turister tatt av snøskred:

Været stanser rednings-aksjon: – Tungt å stå her og vite at noen trenger hjelp

TAMOKDALEN/TROMS (TV 2): Hjelpepersonell og helikopter kan ikke sendes trygt inn Tamokdalen i Troms, hvor fire turister fryktes tatt av snøskred.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Håpet forsvinner for hver time som går, og det nærmer seg et tidspunkt hvor vi må håpe på mirakler, sier klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge til TV 2 torsdag kveld.

De fire turgåerne, fra Sverige og Finland, har vært savnet siden onsdag ettermiddag. Torsdag har det vært så dårlig vær og stor skredfare i søkeområdet at det ikke har vært forsvarlig å sende inn letemannskaper.

– Vi sendte ut en patrulje på to scootere på motsatt side av dalen for å få innblikk mot skredområdet. Jeg har nettopp fått tilbakemelding på at det ikke er noen innsikt, fortalte innsatsleder Roald Berntsen i Troms politidistrikt til TV 2.

Klokken ti skulle et Sea King redningshelikopter være på plass, men med tett snøfall vil muligheten for effektivt søk være begrenset.

– Vi ønsker å komme i gang med søk så snart som mulig, men vi må la skredeksperter avgjøre om det er tilrådelig, sier Berntsen.

Kan måtte vente til fredag

De fire turistene som er savnet på Blåbærtinden i Troms bærer alle utstyr med sender og mottaker. Før turen ble det gjennomført en sjekk av utstyret for å sjekke at utstyret var aktivert.

Problemet er at helikopteret ikke kan motta signalene.

– De er utstyrt med sikkerhetsutstyr som sender ut signaler, men man må være på en viss avstand for å motta dem, forteller operasjonsleder Roy Tore Meyer til TV 2 torsdag morgen.

Hittil har ikke helikoptrene kunnet fly nærme nok til å motta disse signalene.

På en pressekonferanse torsdag formiddag, sa politiet at det er lite sannsynlig at de får gjennomført en innflyvning i området med helikopter i løpet av dagen.

– Værprognosene viser at det er liten mulighet for flyvær som gjør det mulig å få flydd i dag. Vi må nok belage oss på å utføre det utover morgendagen, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Vaaja Aspaas.

De utelukket likevel ikke å fly allerede torsdag dersom været skulle bedre seg.

– Vi er i beredskap dersom det skulle åpne seg en mulighet, sier Aspaas.

SAVNET SIDEN ONSDAG: Onsdag kveld var hjelpemannskaper på plass i Tamokdalen.
SAVNET SIDEN ONSDAG: Onsdag kveld var hjelpemannskaper på plass i Tamokdalen. Foto: Norsk Folkehjelp

Leteaktivitet innstilt

All leteaktivitet ble innstilt sent onsdag kveld, på grunn av dårlig sikt og uvær.

– Vi ønsker å iverksette en leteaksjon så snart som mulig, men sikkerheten til mannskapet som skal gjøre jobben må komme først, sier innsatsleder Roald Berntsen.

Siden 2004 har 87 personer mistet livet i skred i Norge. 28 av dem omkom i Troms, hvor de fire turistene nå er savnet.

– Det er tungt å stå her og vite at det ligger noen der oppe som trenger hjelp, men vi må vite angående sikkerheten først, sier Berntsen.

Torsdag morgen var det betydelig skredfare og det ble vurdert uforsvarlig å sende mannskap opp i fjellet, som ligger 1442 meter over havet.

Overlege Bård Rannestad ved UNN sier det er kritisk å få lokalisert de savnede.

– Hvis de er skredtatt og begravd, så faller sjansen for overlevelse for hvert minutt som går. Det har gått mange timer, og vår primære oppgave er å finne ut hvor de er, sier Rannestad.

Pårørende på vei

27-åringen som varslet om at turfølget på fire var savnet, blir nå godt ivaretatt av lokalt helsepersonell, sier klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Samtidig er nå flere pårørende til de savnede nå på vei til Tromsø.

De vil bli møtt på flyplassen av politi og helsepersonell og deretter fraktet til et hotell nær ulykkestedet. Der venter krisepersonellet til Balsfjord kommune.

– Første pulje med pårørende er i underkant av ti personer fra Finland og Sverige. De vil møte innsatsledelsen på stedet i kveld og i morgen, sier Gilbert.

– Det er en desperat situasjon for familliene og de pårørende, og vi ser det som en viktig del av redningsarbeidet å ivareta familien den svært tøffe tiden som de nå opplever, sier Gilbert.

Observert skispor

De fire savnede er én svensk kvinne og tre finske menn. En svensk mann valgte å drive skogskjøring lenger nede i fjellet, mens de fire savnede fortsatte mot toppen.

Turfølget ble sist observert rundt klokken 14.00 onsdag. Etter noen timer ble den femte personen bekymret og meldte fra til politiet.

– Vi skal gjennomføre et detaljert avhør av ham i dag for å få flest mulig detaljer, sier Aspaas i Troms politidistrikt.

Det er observert et større skred i Tamokdalen der turgåerne er savnet. Det er sett skispor som går inn i skredet, men ingen har sett skispor som kommer ut av skredet.

Skredet er anslagsvis 300 meter bredt og 500–600 meter langt, og det gikk like under toppen av det 1442 meter høye fjellet.

Forverrede forhold

Leteforholdene blir enda verre utover torsdag, sier vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved værvarslinga for Nord-Norge.

– Fra torsdag morgen blir det både nedbør og økende vind. Utover morgentimene blir det snø først og så mildere, med sludd og kanskje regn i området, sier han til Nordlys.

På 1000 meters høyde var temperaturen i området 8–9 minusgrader onsdag kveld. Temperaturen kommer torsdag formiddag til å stige til rundt 4–5 minusgrader, ifølge meteorologen.

Samtidig vil vindstyrken i området ligge på mellom 15 og 20 sekundmeter fra 10-tiden torsdag.

Komplekst område

Torsdag ettermiddag var det blitt mye mildere og regn i luften i Tamokdalen. Det er et komplekst område hvor det ofte går store skred, forklarer skredvarsler Emma Barfod i NVE.

– Området er preget av både innlandsklima med kalde og tørre perioder som gjør at du får ustabilt snødekke, og så går det over til mer kystklima som er mildt og fører til større snøfall. Det gjør at det blir stor snøskredfare og vanskelige forhold, slik det er nå, sier Barfod til Nyhetskanalen torsdag ettermiddag.

Det var fortsatt høy skredfare i området torsdag ettermiddag. Farenivået var satt til 3, noe som innebærer at man forventer at det kan gå naturlig utløste skred.

– Fredag forventer vi ikke naturlig utløste skred, men fortsatt vil det være stor fare for at folk kan utløse skred og også fjernutløse skred, det vil si at du kan gå i et terreng som ikke er så bratt og løse ut et skred over deg fordi du har et vedvarende svakt snødekke i et større område, sier Barfod.​