Regjeringsforhandlingene er i gang: – Blir krevende

GRAN/HADELAND (TV 2): Forhandlingene om en utvidet regjering med Kristelig Folkeparti startet onsdag. Partiene forventer krevende dager fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ventet beintøffe forhandlinger mellom de fire partiene Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF). På samme tidspunkt i fjor forhandlet de tre førstnevnte partiene om en regjeringsplattform på Jeløya.

Nå er altså målet å utvide regjeringen med KrF.

Onsdag ettermiddag holdt partienes representanter en pressekonferanse utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland, hvor forhandlingene skal foregå.

Statsminister Erna Solberg (H) ønsket velkommen til regjeringsforhandlingene

– Jeg er veldig glad for å ha med meg Siv, Trine og Kjell Ingolf i forhandlinger om det som kan bli den første borgerlige flertallsregjeringen på lang tid, sa Solberg.

– Jeg vet at dette er forhandlinger som blir krevende. Samtidig mener jeg vi har hatt samtaler på forhånd som gjør at det er muligheter for å finne felles løsninger. Men jeg vet også at vi skal bruke tid på å finne frem til de gode løsningene helt til slutt, fortsatte hun.

Se hele pressekonferansen på Gran i videovinduet øverst i saken.

– Mange vanskelige saker

Også finansminister Siv Jensen (Frp) trakk frem at forhandlingene vil bli krevende.

– Jeg kan på vegne av Frp si at vi ser frem til å sette i gang med forhandlingene, men vi erkjenner også at dette kommer til å bli krevende. Det er mange vanskelige saker vi skal gjennom, sa Jensen.

PÅ PLASS: Partienes representanter møtte Natur og Ungdom onsdag, som demonstrerte på Gran. Foto: Mads Fremstad/TV 2
PÅ PLASS: Partienes representanter møtte Natur og Ungdom onsdag, som demonstrerte på Gran. Foto: Mads Fremstad/TV 2

– For Frp vil det være helt avgjørende viktig å få betydelig gjennomslag i å fortsette redusering av skatte- og avgiftstrykket, få til nye forbedringer på samferdselsfeltet, og ikke minst ytterligere innstramming i asyl- og innvandringspolitikken, fortsatte Frp-lederen.

Hun sa at også at sonderingene om regjeringsforhandlinger har vært av stor betydning.

– Det dannet et godt utgangspunkt. Det betyr ikke at de politiske hinderne har blitt mindre, men det betyr at tilliten har blitt større, sa hun.

– Vi er her for å lykkes

KrFs representant i forhandlingene er nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Vi er klare for krevende forhandlinger, men jeg håper også det blir både spennende og kjekt. Hvis vi lykkes med en flertallsregjering, så kan KrF tilby de andre noe de har slitt litt med de siste årene, nemlig stabilitet og trygghet over politikken, sa Ropstad.

KrF-nestlederen avkreftet på spørsmål at partiet vil gå i regjering for enhver pris.

– Vi er her fordi vi gjennom sonderingene har opplevd at det er et grunnlag, og har tro på at vi kan danne en regjering. Vi er her for å lykkes, men hvis ikke vi lykkes, så lykkes vi ikke. Men jeg har tro på at vi skal klare det, sa Ropstad.

Forventer enighet

Selv om det er ventet tøffe forhandlinger, er det en forventning om at partiene vil klare å bli enige.

– Jeg tror nok dette går veien, selv om ikke forhandlingene blir enkle av den grunn, sa Aslak Eriksrud, politisk kommentator TV 2, onsdag.

– Det er klart at det kan skjære seg, men jeg tror at om to uker er vi veldig nære en utvidet regjering, sier Kjetil Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.