trakk fram de pårørende etter marokko-drapene:

– Vi sørger med dere, og tenker mye på dere

Statsminister Erna Solberg henvendte seg til de pårørende etter drapene i Marokko i sin nyttårstale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er med undring og beundring vi kjenner et nyfødt barn gripe om fingeren vår første gang. Ser barnet ta sitt første skritt. Hører det si sitt første ord. Små mirakler. Så vanlige, men likevel nesten uforståelige.

Slik åpner statsminister Erna Solberg sin nyttårstale tirsdag kveld.

– Barn er kilde til våre største gleder og våre største bekymringer.

Barn og unge fikk hovedrollen i Solbergs tale. Hun delte sin ambisjon om at Norge skal være det samfunnet som er best på å gi barn trygghet og muligheter, og at hun vil gjøre det lettere å få barn tidligere i livet.

– Flere suksesshistorier

Solberg trakk fram den ny barnevernloven, som hun håper vil styrke barns rettigheter og bidra til at flere får en trygg og god oppvekst.

I den forbindelse trakk hun også fram Christopher Davidsen, som vant sølv i Bocuse d'Or, verdensmesterskapet for kokker.

– Hans mor var narkoman. Seks år gammel var det han som skiftet bleier på lillesøster. Han vokste opp i fosterfamilie, og har sagt til NRK: «Jeg vokste opp i et veldig godt fosterhjem. […] Uten dem hadde aldri dette gått.» Vi har mange slike suksesshistorier. Vi må skape enda flere, sa Solberg.

– Vær stolt når du er deg selv

Solberg løftet også frem den økende tendensen til psykiske problemer hos ungdom, at flere er ensomme, og at mange sliter med å takle stress og press.

Kanskje snakker vi for lite om følelser? Kanskje mangler vi rett og slett ord når vi føler at vi ikke mestrer?
Erna Solberg

– 15 år gamle Julie Irene Svendgård skrev det godt i Aftenposten: «Jeg klarer ikke være alt alle ønsker at jeg skal være. Det gjør at jeg blir sint på meg selv og føler meg mislykket.» Vi kan alle bli for opptatt av hva andre vil si, tro og mene om oss, sa Solberg.

Hun poengterte at de som strever ikke får hjelp når de trenger det. Derfor skal livsmestring bli et tema som skal gå igjen i ulike fag på skolen, for at barn skal bli tryggere og for at det skal bli enklere for dem å be om hjelp til å takle vanskelige tanker og følelser.

– Kanskje snakker vi for lite om følelser? Kanskje mangler vi rett og slett ord når vi føler vi ikke mestrer?, undret Solberg.

Nordmenn får stadig færre barn

Statistisk sentralbyrå meldte i mars om rekordlav fruktbarhet i Norge – en trend som bare har gått nedover siden 2009. Dermed vil andelen eldre øke i forhold til andelen yngre som skal, som Solberg sa, bære en stadig tyngre velferdsstat på sine skuldre.

– Det er ikke alle som kan få barn, eller som ønsker å få barn, av ulike grunner. Stadig flere venter lenger med å få barn, også av ulike grunner. Men venter man for lenge, blir det også vanskeligere.

– Vi må derfor spørre: Er det for vanskelig å få barn tidlig? Vi må legge godt til rette for å få barn i studietiden og tidlig i karrièren.

– Vi sørger med dere

Solbergs sa at hennes mål er at vi skal overlate samfunnet til neste generasjon i like god stand som vi fikk det i – et bærekraftig velferdssamfunn, som inkluderer flere, unngår at grupper blir stående på utsiden, som tar vare på klima og miljø.

Så beveget hun seg utover Norges grenser: norske barn er privilegerte sammenlignet med mange barn i andre land som ikke får utdanning, og som vokser opp i krig og konflikt.

– Mange nordmenn jobber engasjert med dette utenfor Norge. Bistandsarbeidere arbeider for utvikling og økt rettferdighet. Personell i Forsvaret for sikkerhet og demokrati, sa Solberg, og fortsetter:

Etter 22. juli vet vi så altfor godt hvilken smerte terror kan utløse.
Erna Solberg

– Dessverre er det stadig behov for væpnet innsats i kampen mot terror. Det fikk vi en påminnelse om like før jul. Da mottok vi nyheten om at islamistisk terror hadde rammet to unge kvinner på en feig og hensynsløs måte i Marokko. Denne julehøytiden har venner og familie i Danmark og Norge sårt savnet to flotte, unge mennesker med livene foran seg. Vi sørger med dere, og tenker mye på dere. Etter 22. juli vet vi så altfor godt hvilken smerte terror kan utløse.

​Gjennom utvikling og stor internasjonal militær innsats skal terroristene bekjempes med bidrag fra norske soldater, understreket Solberg.

– Jeg vil hilse spesielt til dere, og til bistandsarbeidere og nordmenn ellers på jobb i utlandet, og takke for innsatsen. Dere er et forbilde for barna deres og for oss alle. Jeg vil også takke vår kjære kongefamilie. Også i år har de gjort en imponerende innsats for Norge. [...] Slik er de et eksempel for oss alle og en påminnelse om at vårt samfunn bare er til låns fra våre barn. Det er barna som skal føre vårt samfunn videre. Godt nytt år!