SPEILBLANKT: Plussgrader i luften og kald bakke er en dårlig kombinasjon som første til at mane kjøretøy havnet i grøfta søndag morgen.
SPEILBLANKT: Plussgrader i luften og kald bakke er en dårlig kombinasjon som første til at mane kjøretøy havnet i grøfta søndag morgen. Foto: NTB scanpix

Derfor blir det såpeglatt selv om det er fem plussgrader

Skal du ut og kjøre i dag? Da bør du ikke bare se på temperaturen for å finne ut om det er glatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere personer kjørte utfor veien på vestlandet søndag morgen på grunn av svært glatte veier.

– Vi får mange meldinger om svært glatte veier å hovedveinettet i store deler av region vest. Vi har varslet alle aktuelle entreprenører og de melder tilbake at de nå har alt av tilgjengelig mannskap ute for å sette inn tiltak, sier trafikkoperatør Kjetil Larsen hos Statens vegvesen til TV 2.

Mange kikker på temperaturføleren når de setter seg i bilen, for å få en indikasjon på om det kan være glatt på veien eller ikke. Men det funger dårlig på dager som dette.

– Det er fire-fem plussgrader i luften, noe som skulle tilsi at det ikke er glatt. Men veibanen er kald, dermed fryser det til is på bakken og det blir speilblankt. Så alle som skal ut på veiene bør avpasse farten og ta det rolig hjem fra juleferien, sier Larsen.

I Egersund-traktene i Rogaland mistet to biler veigrepet søndag morgen og kjørte ut. I begge ulykkene var det store materielle skader, men trolig ingen personskader.

Også ved Skålevik på Sotra i Hordaland fikk en bil skrens og skled ut av veien søndag morgen. Føreren, som var alene i bilen, ble ikke skadet, men bilen var ikke kjørbar etter utforkjøringen.