«Shutdown» i USA:

– Kan få alvorlige konsekvenser for folk

UENIGHETER: Ingen av kamrene i den amerikanske kongressen har klart å komme til full enighet i budsjettforhandlingene. Det innebærer en delvis "shutdown fra og med lørdag.
UENIGHETER: Ingen av kamrene i den amerikanske kongressen har klart å komme til full enighet i budsjettforhandlingene. Det innebærer en delvis "shutdown fra og med lørdag. Foto: Saul Loeb/AFP
Stengningen av offentlige etater i USA setter hundretusener ut av jobb, og kan vare i flere uker.

Fredag kveld ble det klart at flere offentlige etater i USA stenges, eller går i såkalt «shutdown», fordi ingen av kamrene i Kongressen har klart å komme frem til en budsjettavtale.

Det er tredje gangen dette skjer på ett år, noe som ifølge forfatter og kommunikasjonssjef i tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, er langt over normalen.

– Dette er ikke normalt – langt derifra, sier han og legger til:

– Man har riktig nok sett at det topper seg med slike stengninger i visse perioder. Under Reagan og Clinton gjorde det dét, og nå med Trump, men det skal jo ikke være slik.

«Delvis stengning»

Stengningen innebærer at mange amerikanske offentlige etater holder stengt fra og med midnatt lokal tid. Ifølge Steinhovden vil man ikke merke noen annen stor forskjell til å begynne med.

– Diverse offentlige tjenester vil bli stengt og turister kan glemme å få tilgang til museer eller andre turistattraksjoner, sier han.

Samtidig understreker han at det er snakk om en «delvis stengning» fordi deler av budsjettet allerede er vedtatt.

– Dermed vil ikke alle departementer og etater bli rammet, sier han.

Hundretusener uten jobb

Når etater stenger ned betyr det også at mange amerikanere vil stå uten jobb eller lønnet arbeid fra og med lørdag.

Rundt 380.000 føderalt ansatte blir permittert mens ytterligere 420.000 blir tvunget til å jobbe ulønnet.

– Ofte har disse blitt etterbetalt når ting har løst seg, men det er ikke akkurat en gunstig situasjon, spesielt nå oppunder jul, sier han og legger til:

– Det kan åpenbart ha alvorlige konsekvenser for folk når de ikke får lønn eller en jobb å gå til.

Steinhovden mener dette er «nok en illustrasjon på hvor dysfunksjonelt og fastkjørt det politiske systemet i USA er.»

– Vanskelig å si med Trump

Stengningen kommer av at verken Senatet eller Representantenes hus har klart å komme frem til en fullstendig budsjettavtale.

– Den kommer på bakgrunn av et politisk spill mellom Trump og demokratene, sier Thor Steinhovden og forklarer:

– Presidenten vil ha inn fem milliarder dollar i budsjettet til å finansiere muren mot Mexico, noe demokratene og mange republikanere anser som helt uaktuelt.

Hvor lenge det vil vare, er usikkert. De fleste «shutdowns» har vært relativt kortvarige fordi ingen av sidene har vunnet på dem.

– Men som med alt annet er det vanskelig å si med Trump i Det hvite hus. Han har allerede tatt på seg skylden og styrer denne kontroversen i retning av stenging selv, sier han og fortsetter:

– Populariteten hans ligger stabilt lavt uansett, kun holdt oppe av republikanske velgere, så det er ikke nødvendigvis slik at han vil gjøre retrett for å få løst krisen med det første.

Kan vare lenge

Men det er ikke bare Trump og republikanerne som kan vinne på en langvarig «shutdown». Det kan nemlig også demokratene gjøre, ifølge Steinhovden.

– De står samlet i motstanden mot en fysisk mur og vil snart ta over flertallet i det ene kammeret i Kongressen. For dem, og spesielt mulige kandidater til presidentvalget i 2020, er dette den første muligheten til å markere motstand mot presidenten overfor sine egne tropper, sier han.

Den lengste stengningen varte i nesten tre uker og Steinhovden mener det er mer som ligger til rette for at det skal vare lenge denne gangen.

– Både på grunn av juleferien og at begge sider ser en mulig gevinst i å la det fortsette i stedet for å inngå et kompromiss som svir.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook