– Det mest dramatiske året i mitt politiske liv

Han utfordret partiet til å ta et veivalg, men gikk tapende ut av kampen. 2018 har mildt sagt vært et turbulent år for KrF-leder Knut Arild Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristelig Folkeparti (KrF) har stått sentralt i flere av de store sakene som har preget det politiske året.

– Det har nok vært det mest dramatiske året i mitt politiske liv, sier Hareide.

– Vi har jo preget det politiske Norge. Da tenker jeg på de store overskridelser på bygging av Stortingets garasje. Det gjorde at vi mente det måtte får en konsekvens, og stortingspresidenten valgte da å trekke seg, sier KrF-lederen.

– Så kom det òg noen Facebook-oppdateringer fra en justisminister, som skapte sterke reaksjoner og som og fikk en konsekvens, fortsetter Hareide.

Men som partileder er det naturlig nok KrFs politiske veivalg som står sterkest.

Hareide utfordret partiet til å velge Erna Solbergs regjering, eller å kaste regjeringen for å danne en ny regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Jeg visste nok ikke helt hva jeg gikk til da jeg gjorde mine tanker i sommer, men jeg angrer ikke på at vi har ført den prosessen. Selv om jeg naturlig nok er skuffet over at partiet valgte motsatt av mitt råd, sier han.

For partiet hans gikk imot lederens råd, og partiets nestledere skal nå inn i regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre.

Visste om Solberg-møte

KrF sine nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad var i møter med Erna Solberg i forkant av veivalget. Der ble også det mye omtalte abortkortet lagt på bordet.

Hareide sier at han visste om disse møtene.

– Jeg synes det hadde vært bedre om Høyre ikke hadde involvert seg så sterkt, naturlig nok, fordi det var KrF som skulle eie denne prosessen. Men jeg synes at vi håndterte det ganske bra. Vi må leve med at når vi setter demokratiet først, så må vi også leve med – og jeg må leve med – at jeg ikke fikk flertall med meg denne gangen, sier en tydelig Hareide.

– Så det er ingen bitterhet, og dere er like gode venner i dag?

– Jeg har ikke noen bitterhet, vonde følelser eller tanker til dem, men jeg hadde jo naturlig nok ønsket at det var jeg som skulle vinne. Men jeg synes at vi har gjennomført en valgkamp på en ærlig og demokratisk måte, sier han.

– Selvfølgelig, alt er ikke perfekt i ettertid, men jeg tror ikke det er så mange andre politiske partier som hadde greid å føre en så åpen og ærlig prosess, med den respektfulle tonen i debatten, fortsetter Hareide.

Personlig drama

Både Hareide og Ropstad dro på en valgkampturne for å overbevise partiet om sitt forslag, med tanke på veivalget. På samme tid gikk partilederen gjennom et personlig drama som tynget.

Han og kona Lisa-Maria ventet sitt tredje barn, men mistet det. Noe som skjedde når det politiske dramaet var på sitt mest intense.

– Det gir jo et perspektiv om hva som er de viktige tingene, og det er jo for så vidt oppe i de politiske at det politiske er veldig viktig. Men vi er jo heldige. Vi har jo to barn og selv oppe i en så vond hendelse, så tenker vi at vi er utrolig heldige som har de to barna. De hjelper oss til å få livet til å gå videre, om vi vil eller ikke, sier han.

Han sier det faktum at barna alltid skal opp om morgenen og forventer foreldre som følger hverdagsrutinen, har gjort det lettere å gå videre. Hareide er også stolt av åpenheten til kona.

– Jeg synes det har vært fint av Lisa Maria at hun har vært åpen, og det tror jeg mange setter pris på. Det er mange som opplever dette, men det er ikke så mange som snakker om det. Jeg tror egentlig det er bra at vi snakker om det. For da blir det også lettere å takle, og sånn har det vært for oss, forteller tobarnsfaren.

– Hvordan var det å håndtere den prosessen og valgprosessen?

– Jeg tror, naturlig nok, at når noe sånt skjer så er det ingenting som er viktigere enn å være sammen med hverandre og å være sammen. Sånn tror jeg det er for alle familier. Når de opplever ting, så er familien og de nærmeste det viktigste. For meg er jo politikken jobben min, og da blir naturlig nok det satt på vent. For meg var det viktigste i de døgnene å være en støtte for Lisa Maria.

Gleder seg til mer tid med barna

Knut Arild Hareide er fortsatt partileder, men har allerede varslet sin avgang i etterkant av veivalget.

– Jeg kommer til å støtte opp om KrF, men når regjeringsplattformen er klar så vil det være naturlig at jeg går av som partileder, sier han.

– Hva står for tur da, for din del?

– Lisa Maria sa når jeg fortalte hva jeg skulle gi som råd denne høsten, at «det er jo en vinn, vinn, Knut Arild. Enten så lykkes du og det er kjempebra for KrF og for Norge. Det gir et bredt forankret KrF. Og hvis du taper, ja da vinner vi deg», forteller Hareide.

Partilederen sier at han gleder seg til å tilbringe tid med datteren på fem og sønnen på tre år.

– Det er klart at jeg ser hvordan kompisene mine er pappa. Jeg er nok en like god pappa som dem, men de har fått brukt mer tid på det og det ser jeg fram til. Det er det positive oppe i sånn som denne høsten da har blitt, sier tobarnsfaren smilende.

– Ofte hatt dårlig samvittighet

Selv håper Hareide på et mindre dramatisk år i 2019.

– Jeg tror nok at 2019 blir et roligere og litt kjedeligere år for meg enn 2018, og det er jeg nesten glad for, sier en lattermild Hareide.

– Har du et personlig nyttårsforsett?​

– Jeg tenker at når vi nå har gjort dette veivalget. Så er nok mitt nyttårsforsett at jeg skal ta ut det positive med det valget. Jeg skal få brukt mer tid på de jeg er aller mest glad i, sier han.

– Jeg har hatt åtte år som partileder, og da har jeg ofte kjent på at samme hvor jeg er så har jeg hatt litt dårlig samvittighet. Har jeg vært på jobben, som jeg har vært størstedel av tiden, så har jeg tenkt på de hjemme. Når jeg har vært hjemme, så har jeg tenkt at jeg skulle gjort en jobb for partiet. Så jeg skal ta ut den gevinsten med at jeg får gjort spennende ting på Stortinget, men brukt enda mer tid på de jeg er aller mest glad i, avslutter en smilende Hareide.