Etter at plast som miljøproblem har blitt satt på dagsorden, forbyr EU en rekke engangsplast for minste forbruket. Foto: Patrick Pleul / AFP
Etter at plast som miljøproblem har blitt satt på dagsorden, forbyr EU en rekke engangsplast for minste forbruket. Foto: Patrick Pleul / AFP

EU forbyr Q-tips og sugerør – forbudet gjelder også i Norge

EU har nå banket igjennom det varslede forbudet mot q-tips, sugerør, plastbestikk og andre engangsartikler av plast. MDG jubler over vedtaket.

Det opplyser EUs østerrikske formannskap onsdag morgen.

Forliket kom på plass etter et mer en tolv timer langt forhandlingsmøte mellom EU-parlamentet, ministerrådet og EU-kommisjonen.

Avtalen må nå formelt godkjennes. Så trer forbudet i kraft om to år. Også Norge vil etter alle solemerker bli bundet av de nye reglene.

– Julegave til miljøet

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) i Oslo gleder seg over EUs plastvedtak og sier det er svært gode nyheter for miljøet.

– Verden drukner i stadig mer plast, og det haster å gjøre noe. Hvert eneste minutt havner om lag 15 tonn plast i havet. Derfor er dette EU-vedtaket årets julegave til miljøet, sier Berg.

Hun mener at verden nå trenger at Norge går foran som et godt eksempel.

– Regjeringen og Elvestuen bør ikke vente på byråkratene i Brussel, og Norge bør gå lengre. Miljøministeren bør forby all unødvendig engangsplast i f.eks. q-tips, småposer, sugerør og engangskopper, slik de allerede har gjort Frankrike. I Oslo kommune gjør vi dette allerede fra neste år, sier hun.

Kutter plasten

Formålet er å bli kvitt plastartiklene som skaper mest forsøpling i strandkanten i Europa.

– Vi har alle hørt advarselen om at målt i vekt vil det være mer plast enn fisk i havene innen 2050 hvis vi fortsetter å dumpe plast i havene i samme omfang som i dag. Vi kan ikke la det skje, sier Østerrikes miljøvernminister Elisabeth Köstinger.

På forbudslisten står:

  • Plastbestikk
  • Plasttallerkener
  • Plastkopper
  • Sugerør av plast
  • Visse typer matbeholdere av plast
  • Visse typer drikkebeholdere av plast
  • Bomullspinner av plast

EU-kommisjonen jubler over forliket.

– Når vi har en situasjon der du bærer fisken hjem i en plastpose det ene året, og så bærer plastposen hjem i fisken det neste, så er det klart at vi må jobbe hardt og jobbe raskt, sier EUs miljøkommissær Karmenu Vella.

SV-forslag

Også SVs miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken er fornøyd med det nye vedtaket.

– Det er kjempebra at EU vedtar forbud mot engangsplast i en rekke produkt. Nå må regjeringen sørge for at Norge også kaster ut engangsplasten og innfører forbud i en rekke produkt, sier han.

– SV kommer til å reise forslag om dette over jul i Stortinget, sier Haltbrekken.