Nesten 7 millioner Facebook-brukere rammet: – Bilder publisert uten lov

Facebook innrømmer en feil som har gitt over tusen ulike apper tilgang til upubliserte Facebook-bilder fra 6,8 millioner brukere.

AVVEIE: En feil av nett-giganten Facebook gjør at rundt 6.8 millioner brukere kan ha fått bildene sine spredt til en tredjepart Foto: Dado Ruvic / Reuters
AVVEIE: En feil av nett-giganten Facebook gjør at rundt 6.8 millioner brukere kan ha fått bildene sine spredt til en tredjepart Foto: Dado Ruvic / Reuters

Feilen gjorde at 1.500 apper har fått tilgang bilder som har blitt startet lastet opp, men som ikke har blitt publisert. Bilder som er blitt lagt på facebook-brukerne sin «story» kan også ha havnet hos feil apper uten tillatelse.

– Vi beklager at dette har skjedd, skriver Facebook i et blogginnlegg gjengitt av Washington Post fredag.

Facebook sier at feilen varte i tolv dager i september før den ble avdekket.

På spørsmål hvorfor feilen varte så lenge før Facebook valgte å informere brukerne, svarer Facebook at det er på grunn av at de ville forstå hva som hadde skjedd.

– Vi har etterforsket problemet siden det ble kjent og prøvd å forstå hvor stort problemet var sånn at vi kunne kontakte de rette utviklerne og brukerne som er blitt rammet av feilen, sier Tomer Bar, ingeniørdirektør i Facebook ifølge CNN business.

De som er rammet vil bli informert direkte av Facebook, opplyser Facebook i en bloggpost.

Vanligvis tillater Facebook apper fra tredjepartsutviklere å få tilgang til bilder som brukerne har delt på sine tidslinjer. Men feilen kan ha gitt tredjepartsutviklerne tilgang til bilder lagt ut på Marketplace, en Facebook-seksjon der man kan selge og kjøpe varer, og på Stories, der brukerne kan dele foto- eller videooppdateringer som er synlige i 24 timer.

– I begynnelsen av neste uke skal vi rulle ut verktøy til apputviklere som gjør dem i stand til å slå fast hvilke personer som har brukt deres apper og som kan ha blitt berørt av programfeilen. Vi skal samarbeide med utviklerne og slette bildene fra brukerne det gjelder, skriver Facebook.

(TV 2/NTB)