BÅRET RUNDT: Den 7 år gamle pomeranianen Nala ble bitt og båret rundt i skogen av en ulv.
BÅRET RUNDT: Den 7 år gamle pomeranianen Nala ble bitt og båret rundt i skogen av en ulv. Foto: Privat

Nina ble vitne til at hunden hang fra ulvens munn: – Jeg ropte og kastet stein

Pomeranianen Nala fikk stygge kjøttsår etter å ha blitt angrepet av ulv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nala var på besøk hos hundepasser Nina Stenshjemmet på Enebakkneset i Fet kommune, som var ute og luftet både pomeranienen Nala og sin egen irske ulvehund da angrepet skjedde.

– Vi var ikke mer enn 150 meter fra gårdsplassen vår, på vei for å hente posten. Jeg gikk med min egen hund i bånd, men Nala gikk løs litt bak oss, sier Stenshjemmet til TV 2.

Hendelsen skjedde i slutten av april i år, men det er først nå den blir omtalt i media. Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

Hang fra ulvens munn

Da hunden plutselig ble borte, snudde Stenshjemmet og gikk for å se etter henne og oppdaget ulven sammen med pomeranianen.

– Jeg trodde først det var en vanlig hund, men da den så meg, plukket den opp Nala og begynte bare å småjogge nedover mot gårdsplassen med henne hengende fra munnen.

Ulven mistet etter hvert Nala fra munnen, men tok fort tak på nytt igjen.

– Jeg ropte og skrek, og tok opp en stein og kastet mot den, sier Stenshjemmet.

Men ulven la på sprang opp i skogen med vesle Nala på slep. Etter å ha fått sin egen hund inn i hus sprang Stenshjemmet ut på gårdsplassen igjen for å finne Nala.

STORE SÅR: Nala (7) fikk store bitemerker og sår etter tennene til ulven. Foto: Privat
STORE SÅR: Nala (7) fikk store bitemerker og sår etter tennene til ulven. Foto: Privat

– Jeg hørte hun bjeffet og skrek oppe fra skogen, men plutselig kom hun løpende tilbake igjen alene. Da var hun helt i sjokk og både skalv og hylte.

Bitemerker og sår

Nala fikk store skader etter å ha blitt bitt og båret rundt av ulven.

– Hun hadde store flenger i huden, og jeg dro rett til veterinæren med henne. Men de største skadene kom jo i etterkant. Hun fikk nekrose, som gjør at huden løsner fra kroppen og gjør stor skade.

Hundeeieren, som ikke var til stede da Nala ble bitt, forklarer at det var en grusom beskjed å få.

– Det var forferdelig der og da. Vi visste ikke om hun kom til å overleve, forteller hun til TV 2.

– Kan ha vært lek og nysgjerrighet

Både nord, sør og øst for Enebakkneset finnes det revir med etablerte ulver og andre ulver som beveger seg rundt. Ida Glemminge i Statens Naturoppsyn sier at tilfeller som med hunden Nala er høyst sjeldent.

– Vi ser jo at det er stor variasjon hva enkelte ulver gjør alene og seg i mellom. Noen nærmer seg hunder, og noen gjør ikke det. Men det er i hovedsak jakthunder som er mest utsatt for ulv, sier Glemminge.

Hun forklarer at det i dette tilfellet kan ha vært ren nysgjerrighet fra ulven.

– Det kan ha vært en form for lek eller nysgjerrighet, dette vet man ikke sikkert. Men hvis dette var ment som et angrep på hunden, hadde den nok gjort det ganske fort, sier Glemminge.

Fikk refusjon

Med store åpne sår og flere bitemerker på ryggen måtte Nala opereres, og hadde flere runder hos veterinæren etter angrepet.

– Det gikk heldigvis bra. Nala er en sterk hund og har ikke blitt redd i etterkant av episoden med ulven, sier hundeieren, som nå har fått refundert kostnadene knyttet til ulveangrepet.

Søknaden ble behandlet etter «forskrift om erstatning når husdyr blir drept etter skadet av rovvilt» hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I mot felling av ulv

Nalas eier sier hun er glad for at kostnadene dekkes, men til tross for det som skjedde med hunden, er hun imot avliving av ulv.

– Selv om Nala ble bitt, er jeg ikke for å felle ulver. Jeg mener de hører naturlig til i norsk fauna.