DØMT: Politiet etterlyste 24-åringen med navn og bilde i dagene etter drapet. Mannen hadde rømt til Marokko, men meldte seg senere for politiet.
DØMT: Politiet etterlyste 24-åringen med navn og bilde i dagene etter drapet. Mannen hadde rømt til Marokko, men meldte seg senere for politiet. Foto: Politiet

Dømt til 13 års fengsel for drapet på Arvin Taravaty (20)

Tingretten tror ikke på at 24-åringen mente å rispe Arvin i ansiktet da han stakk en lommekniv i halsen hans på Ellingsrud i fjor. Tiltalte anker dommen.

Straffutmålingen på 13 års fengsel begrunnes med 24-åringens tidligere voldshistorikk og at han ikke synes å ha lært av tidligere dommer eller sinnemestringskurs i fengsel.

Normalstraffen for drap i Norge er 12 år.

Selv har tiltalte, som vokste opp i samme boligblokk som avdøde, hele veien hevdet at han ikke hadde til hensikt å drepe Arvin.

– Rettens begrunnelse for subjektiv skyld, altså forsettet, er svært kortfattet, sier mannens forsvarer Jan Christian Kvanvik, som overfor TV 2 opplyser at dommen vil bli anket.

Han mener 24-åringen skulle vært dømt til mellom seks og syv års fengsel for kroppsskade med døden til følge.

Rømte til Marokko

Drapet skjedde omtrent klokken 21.40 utenfor T-banestasjonen på Ellingsrud 7. september i fjor. Arvin hadde vært på butikken med en kompis da han møtte på noen bekjente, deriblant tiltalte.

Vitner har i retten forklart at Arvin og kompisen hilste på alle kompisene utenom tiltalte. Årsaken var en pågående konflikt mellom de to.

Da tiltalte snakket stygt om Arvin på berbisk, et språk han ikke forstod, ble Arvin opphisset og dyttet tiltalte, forklarer vitnene. I affekt tok 24-åringen fram en lommekniv av typen butterfly og stakk den kraftig inn i høyresiden av Arvins hals.

Arvin mistet raskt bevisstheten og ble tatt med til Ullevål sykehus. To dager senere døde han av forblødning og oksygenmangel.

Den tidligere straffedømte gjerningsmannen rømte umiddelbart til Göteborg og videre til slektninger i Marokko. Omkring to uker senere reiste han frivillig til Norge og lot seg pågripe på Oslo lufthavn.

«Åpenbart potensielt livstruende»

I den fire dager lange rettssaken har stridens kjerne vært hvorvidt 24-åringen hadde til hensikt å drepe Arvin med knivstikket. Selv har han forklart at han kun mente å rispe, noe han definerer som «så vidt å komme borti noen».

Det tror ikke Oslo tingrett noe på.

«Et stikk med en ikke ubetydelig kraft mot halsregionen er åpenbart potensielt livstruende», skriver dommer Peter A. Blom.

At handlingen skjedde i affekt, har ikke noen betydning for spørsmålet om forsett, slår retten fast.

«Hadde tiltalte ment bare å rispe, måtte han uansett om Arvin var i bevegelse eller ikke, ha beveget armen på en annen måte, med mindre hastighet og med mindre kraft», heter det i dommen.

– Påtalemyndigheten er fornøyd med at retten har vurdert skyldspørsmålet slik vi ba om og mente var riktig ut fra bevisene i saken. Straffen ligger nær vår påstand, og vi er fornøyd med at retten har lagt vekt på de samme skjerpende omstendighetene som vi trakk fram, sier statsadvokat Kari Buvik.

Betaler erstatning

I tillegg til 13 års fengsel er 24-åringen dømt til å betale 230.000 kroner til hver av de etterlatte foreldrene til Arvin.

Det er noe mer enn normen på 200.000 kroner, fordi pengeverdien har falt med 18 prosent siden normen ble fastsatt av høyesterett i 2010.

Videre må tiltalte betale for begravelseskostnadene familien har betalt. Han har ikke motsatt seg noen av kravene fra familien.

Familiens bistandsadvokat Sverre Sjøvold ønsker ikke å kommentere dommen.