Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen av han i byretten i Moskva. Bergs russiske advokat Ilja Novikov (t.v.)
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen av han i byretten i Moskva. Bergs russiske advokat Ilja Novikov (t.v.) Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Meek, Tore

VG: Berg-siktelse knyttes til UD-reise til St. Petersburg

I november 2015 var Frode Berg på tur til St. Petersburg for UD. På samme reise mener den russiske sikkerhetstjenesten han jobbet for E-tjenesten, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Berg var allerede pensjonist, men Utenriksdepartementet (UD) hadde nytte av kunnskapen hans da det skulle forhandles fram en ny grenseavtale med Russland, skriver avisen. UDs kommunikasjonssjef Frode Andersen bekrefter at Berg var i Russland samme uke som russerne hevder han var på oppdrag for norsk etterretning.

– Vi kan bekrefte at han deltok på et møte i Grensekommisjonen i St. Petersburg 17.–18. november 2015, skriver Andersen i en melding til avisen.

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB mener Berg på den samme reisen, på oppdrag fra E-tjenesten, sendte et brev til en russisk kontakt 20. november.

UD sier de ikke kjenner til noen påstått kontakt mellom Berg og etterretningen på tidspunktet for den aktuelle turen til Russland.

– Vi kjenner kun påstandene om spionsiktelsen fra VGs gjengivelse, og vi har derfor ingen forutsetning for å kommentere saken, sier Andersen.

Frode Berg hadde sagt opp jobben i Grensekommisariatet før han ble pågrepet av FSB i Moskva i desember i fjor. Han har ikke vært i Russland for UD etter 2015.

(©NTB)